Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKRETNINE Prodavatelji i dalje traže nerealne cijene

Prodaja stanova pala 37 posto u prvom tromjesečju

31.03.2009.
u 15:11

U prva tri mjeseca ove godine prodano je 37 posto manje stanova u Hrvatskoj u odnosu na isto razdoblje lani, rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović.

Najgore tek na jesen
Sektor nekretnina zasigurno je jedan od najpogođenijih recesijom, zaključili su sudionici pete međunarodne konferencije o hrvatskom tržištu nekretnina u Zagrebu.

– U siječnju ove godine prodaja je pala čak 70 posto u odnosu na prosinac 2008., a to je 48 posto manje u odnosu na lanjski siječanj. Od kad se bavim nekretninama, već 16 godina, nije bilo goreg mjeseca – rekao je Ranilović.

Međutim, Ranilović očekuje još gore rezultate na tržištu nekretnina do kraja godine.

– Za pet-šest mjeseci doći će do velikog pomanjkanja projekata. Krizno razdoblje za tržište bit će tek u listopadu i studenom, poslije turističke sezone – pesimističan je Ranilović.

Upozorio je i na sve veću razliku između tražene i prodajne cijene stanova, što pokazuje da prodavači i dalje žive u nerealnom svijetu poput onog kada su se stanovi prodavali bez problema. Dok je 2006. ta razlika iznosila šest posto, lani su stanovi prodavani 9,5 posto jeftinije od tražene cijene.

– Trebaju shvatiti da se 2006. i 2007. nikada neće ponoviti – poručuje Ranilović.

Profesor Ekonomskog fakulteta Josip Tica pak upozorava na rapidni rast građevinskih dozvola u uvjetima sve težeg dobivanja stambenih kredita. Čini se da će mnogi zamišljeni projekti morati pričekati bolja vremena.

Upitno financiranje
– Broj izdanih građevinskih dozvola u prosincu 2008. viši je 40 posto nego u istom mjesecu 2007., a pitanje je koliko će banke biti spremne financirati gradnju – upozorava Tica.

Ivan Stojević iz PBZ nekretnina upozorio je da će tržište nekretnina dodatno pogoditi i Vladina odluka o smanjenju plaća državnim službenicima, koji su bankama zbog sigurne plaće i radnoga mjesta bili najsigurniji za kreditiranje.

Želite prijaviti greške?