Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.01.2010. u 19:00

Takva je izjava po oštrini i odlučnosti još nezabilježena u zapadnom svijetu. To je i odgovor iranskom predsjedniku, koji sustavno niječe holokaust i otvoreno izjavljuje da Izrael na sadašnjim prostorima više ne bi smio postojati.

Svaku ugrozu egzistencije Izraela smatrat ćemo kao izravni napad na Saveznu Republiku Njemačku, izjavila je kancelarka Angela Merkel u Bundestagu na spomen-sjednici u povodu 65. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. Pri tome je zacijelo mislila na Ahmadinejadove prijetnje Izraelu.

Takva je izjava po oštrini i odlučnosti još nezabilježena u zapadnom svijetu. To je i odgovor iranskom predsjedniku, koji sustavno niječe holokaust i otvoreno izjavljuje da Izrael na sadašnjim prostorima više ne bi smio postojati.

Ako još dodamo da je kancelarka tek nedavno u Knessetu potvrdila da se postojanje države Izrael smatra “državnim rezonom” Savezne Republike Njemačke, onda bi to mogao biti dokaz da su Njemačka i Izrael sklopile vojni savez. Činjenica, da su samo u jednom tjednu Berlin posjetili i premijer Netanyahu i predsjednik države Izrael Shimon Peres, također govore o takvoj vrsti saveza.

Znakovito je da su i sve manifestacije u znak sjećanja na holokaust prošle u znaku opasnosti od iranske atomske bombe. Ahmadinejad ispaljujuje jednu dalekometnu raketu za drugom. Teheran očito hoće nuklearno oružje te će i dalje ignorirati sve opomene međunarodne zajednice. Da će sukob s takvim režimom postati neizbježan, znaju i Sarkozy i Obama, Englezi i Nijemci i stoga ne začuđuje da Angela Merkel ubrzano nastoji pripremiti njemačko stanovništvo za taj sukob.

To nije nimalo lak posao. U njemačkoj javnosti vlada posvemašnja odbojnost prema svakoj vrsti rata, što dakako ne začuđuje i povijesno je utemeljeno. Stranice i stranice elektroničke pošte protiv Merkelove i njena vojnog saveza s Izraelom pokazuju da Nijemci još uvijek žive u nekoj vrsti političkog puberteta. Njihove elite, i intelektualne, i političke, i vjerske, morale bi shvatiti da pacifizam nije nikakva alternativa ratu protiv nekog diktatora. Što bi bilo da Hrvatska nije pružila posvemašnji oružani otpor Miloševićevoj agresiji? Da Saveznici nisu vodili nesmiljeni rat protiv Hitlerove ubilačke mašinerije, grozomorni “Endlösung” ostvario bi se i danas vjerojatno više ne bi bilo nijednog Židova na svijetu.

Očekivati je da će Zapad Iranu nametnuti sankcije, vrlo oštre sankcije. Poznato je da je Perzijski zaljev geopolitički izrazito kompleksno područje, u kojem je međusobno suprotstavljen niz povijesnih, etničkih i vjerskih suprotnosti i nije teško pretpostaviti da bi tamo već i u fazi nametnutih sankcija lako moglo biti politički zamršenih, opasnih situacija. Sjetimo se samo da su Iranci “preventivno” zauzeli jedan otok u Perzijskom zaljevu i tek su se prije nekoliko dana povukli.

Država Izrael, s druge strane, odlučno nastupa pod geslom “Nikad više žrtva”. Baš taj “Nikada više” upućuje na to da bi moglo doći i do ratnih događanja. Za njemačku je kancelarku kristalno jasno na čijoj će strani u takvom slučaju biti njena zemlja. A je li to jasno i njemačkom stanovništvu?

Ključne riječi

Komentara 271

PJ
pIavo_jezero
15:11 30.01.2010.

hahahahaha, hvala sizife

OB
-obrisani-
22:07 30.01.2010.

Svim pametnim ljudima, poput nama svima tako dragog c@n@jisraM, znaju, da su za potres na Haitiju krivi mrzki cionisti. Isti su krivi i za poplave u Bangladshu iza ovu najhladniju zimu u Svedskoj u posljednjih 50 godina ...

OB
-obrisani-
14:58 30.01.2010.

Plavo, izvinjavam se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?