Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.01.2020. u 20:30

Sa ubojstvom Soleimanija Trump može zasigurno računati na eskalaciju nasilja, vjerojatno i na području samih SAD, čime će si dići potporu desničara.

Ubojstvo s političkom podlogom bez ikakva stvarna razloga. Tako se može ukratko opisati smaknuće iranskog generala Qasema Soleimanija čije su vozilo raketama raznijele američke bespilotne letjelice na bagdadskom aerodromu. Ubojstvo koje će dodatno zakomplicirati situaciju na Bliskom istoku, a ujedno ovaj dio svijeta vjerojatno gurnuti u nasilje kakvo skoro nije viđeno. Naime Soleimani nije bio bilo kakav iranski general.

Riječ je o iranskom nacionalnom junaku, čovjeku kojega Iranci doživljavaju na isti, ili još jači način kao što Hrvati doživljavaju generala Gotovinu. Riječ je o vrhunskom strategu koji se dokazao još za vrijeme iračko-iranskog rata osamdesetih godina prošlog stoljeća, o zapovjedniku specijalnih Quds postrojba, čovjeku za kojega bi njegovi vojnici dali život bez trunke premišljanja. U krajnjem slučaju, riječ je o generalu koji je bio ključni strateg u slamanju ISIL-a proteklih godina. Soleimanijevo smaknuće SAD službeno opravdavaju “preventivnom mjerom” jer je ovaj iranski strateg planirao napade na američke vojnike u Iraku.

Naravno, ovo je samo izgovor, a pravi razlog ispaljenja raketa bio je, vrlo vjerojatno, potpuno drugačiji. Trumpu se bliže izbori, i njemu je potreban jedan ili rat ili neki veći uspjeh na vanjskopolitičkom planu. Na bilo kakvo zatopljenje sa Sjevernom Korejom više ne može računati, jer ta je igra propala. Eliminacija Bagdadija, nekadašnjeg terorističkog vođe i lidera ISIL-a više “ne drži vodu” među američkim glasačima jer za razliku od Osame bin-Ladena prosječni Amerikanci ne identificiraju Bagdadija kao zločinca u tolikoj mjeri. Jednostavno, Bin-Laden je ubijao ljude po New Yorku, Bagdadi po tamo nekoj Siriji i Iraku.

Trumpu je potreban vanjskopolitički uspjeh više. Sa ubojstvom Soleimanija Trump može zasigurno računati na eskalaciju nasilja, vjerojatno i na području samih SAD, čime će si dići potporu desničara. Ne treba isključiti iranski žestoki odgovor, i to ne samo na Bliskom istoku. A Trumpu je upravo to potrebno kako bi si izborio dodatne četiri godine u Bijeloj kući. A ukoliko se njegovi interesi, poput eliminacije Soleimanija, poklapaju s interesima njegovih prijatelja, Saudijaca i Izraelaca, nema toga što će realizaciji makar i sulude ideje stati na put.

Ključne riječi

Komentara 6

KU
Kultura
21:32 04.01.2020.

Trump je najbolji predsjednik amerike u zadnjih 100 godina. I ne treba njemu nista on je drugi mandat osigurao. On se ne treba svidjat svijetu i posebno ne ljevici. Njemu je vazno da se svidja amerikancima jer radi u njihovom interesu. Nije on mesic i josipovic.

ME
Metuzalem
21:02 04.01.2020.

Samo ravnaj

ZM
zmik
08:16 05.01.2020.

Trump je osigurao drugi mandat ekonomskom politikom. Budući da se u našim medijima to ne spominje želio bih naglasiti da je nezaposlenost najmanja, a porast plaća najveći u zadnjih 50 godina, a nezaposlenost crnaca i latinoamerikanaca najmanja u povijesti. Burzovni indeksi su u stalnom rastu za sve vrijeme njegova mandata, a mjesečno se otvara oko dvejstotinjak tisuća novih radnih mjesta. To su podaci zbog kojih je pokrenut "impeachment", jer Demokrati nemaju drugi naćin da ga spriječe da osvoji novi mandat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije