Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.03.2020. u 08:48

Ako nitko ne ode u Vatikan, bit će to novi zajednički debakl crkvene i političke diplomacije. Ponajprije radi Stepinca. Jer, ako je itko trebao biti zainteresiran, onda je to Hrvatska, i to sada, zbog podmetanja povijesnih falsifikata papi koji stižu iz Beograda

Ako se, doista, pokaže točnom informacija da se nitko od hrvatskih crkvenih i ostalih povjesničara nije predbilježio za ulaz u Tajne vatikanske arhive nakon ovotjednog otvaranja dosjea pape Pia XII., onda će to biti novi zajednički debakl crkvene i političke diplomacije. Ponajprije radi blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Jer, ako je itko trebao biti zainteresiran za taj dio povijesne građe, onda je to bila Hrvatska i to upravo u ovome trenutku, kada se dovršetak procesa kanonizacije kardinala Stepinca otegnuo upravo zbog podmetanja povijesnih falsifikata papi Franji, a koji stižu iz Beograda.

Zasad u javnost nije još izašlo ime nijednog hrvatskog povjesničara zainteresiranog za povijesnu građu o papi Piju XII., a koja je sve dosad bila bunkerirana. Možda se još i pojavi, no zna se da nijedna institucija službeno nikoga nije angažirala. Čak ni Crkva. A kako se može čuti, bilo je prijedloga da se to učini na razini Hrvatske biskupske konferencije, pa čak i u suradnji s Biskupskom konferencijom BiH, ali su se biskupi očigledno na te inicijative oglušili. Kao što se oglušio konkretno i jedan biskup na prijedlog jednog zagrebačkog poduzetnika.

Naime, nakon što je dotičnom biskupu osobno predložio da će mu financirati boravak u Rimu i kopanje po arhivima, nije ni slovca dobio kao odgovor na svoj prijedlog. Dakako, srbijanska strana ima pristup arhivskoj građi otprije, po posebnom odobrenju Svete Stolice, što će zacijelo rabiti i dalje. Bit će to još jedan poraz hrvatske crkveno-političke diplomacije kad je riječ o kardinalu Stepincu.

Rezultate prvoga vidjeli smo unatrag nekoliko posljednjih godina i to nakon što je Beograd prije toga premrežio Vatikan informacijama o Stepincu koje odgovaraju beogradskoj politici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Slabašna hrvatska diplomacija pri Svetoj Stolici tome nije mogla parirati, a poznato je, također, da Crkva u Hrvata već godinama nema svoje jake ljude u Vatikanu i da su hrvatski biskupi na lošem glasu kao nacionalisti i materijalisti, što je sve dodatno začinilo Stepinčevu lošu poziciju.

No crkveni vrh u Hrvatskoj hitar je u priklanjanju trendovima, poput priključivanja paničarskom valu oko širenja koronavirusa, pa su dvije biskupije (u Istri i Rijeci) brzinski donijele mjere da se isprazne škropionice s blagoslovljenom vodom na ulazima u crkve, izostavi rukovanje pri dijeljenju Kristova mira i zabrani pričest na usta, tj. omogući samo na ruke. Doduše, još nisu obustavili misna slavlja, kao u nekim biskupijama na sjeveru Italije, ali očigledno su podlegle tzv. pastoralnoj razboritosti i šokirale veliki dio vjernika, koji nikako ne može shvatiti kako se upravo Crkva prepoznala među ključnim kliconošama i udarila na vlastite svetinje mjerama opreza, za koje je upitno jesu li uopće učinkovite i potrebne.

Naime, istodobno s uvođenjem mjera u crkve, njemački znanstvenici sa Sveučilišta Greifswald dokazali su da virus „najkraće živi“ na aluminiju (dva do osam sati), na metalnim površinama preživljava pet dana, a najviše voli plastiku, s koje se zaraza može prenijeti i nakon devet dana. Koliko boravi u blagoslovljenoj vodi, nije izmjereno, kao što je teško izmjeriti i gorčinu onih vjernika koji su u zabrani pričesti na usta prepoznali isključivo želju svećenika da se svećenici sami ne zaraze koronom u slučajnom dodiru s nečijim usnicama ili jezikom.

Dakako, sve je začinila i vijest iz Lourdesa, gdje su zatvorili bazene s ljekovitom čudotvornom vodom, za koju postoji više od 70 medicinski potvrđenih i dokumentiranih izlječenja, pa čuđenju takvom potezu nema kraja. Sve to pokazuje da je suvremena Crkva postala svjetovna do te mjere, da će joj uskoro i vlastito Vjerovanje postati suvišno, ne posegne li za tek objavljenom knjigom pape Franje „Vjerujem, vjerujemo“, u kojoj kaže kako „prava vjera u Oca, našega Gospodina Isusa Krista, naprotiv, učvršćuje jedinstvo, odnose, zajedništvo među ljudima što je, dakako, snagom Duha Svetoga uvijek moguće“.

Možda Duh Sveti sve malo trgne i razbuca političku korektnost „pastoralne razboritosti“. A on ima snagu zapuhati i pod skute Crkve u Hrvata i izbaciti na svjetlo dana ime nekog hrvatskog povjesničara koji se zaputio u Rim prema Tajnim vatikanskim arhivima. Onako na svoju ruku i mimo službenih institucija. Po istinu koja ondje čeka.

Komentara 9

Avatar Observer
Observer
10:39 05.03.2020.

Kopanje po nekekvim vatikanskim arhivima bilo bi gubljenje vremena jer su povjest i kakva povjest mora biti , vec odredili razni Jakovine, Matkovine i sve ostale sirovine.

ST
semper.tu
09:58 05.03.2020.

s obzirom da se nitko nije javio, očito ne postoji interes ili čak strahovanje što bi se tamo moglo pročitati u vezi NDH-a i Stepinca .. inače dragi novinaru, što tebi govori (kad i sam znaš) da su hrvatski biskupi nacionalisti? .. ajde se upitaj još jednom s punom koncentracijom na temu .. osobno me s povijesne strane zanima što su to agenti vatikana pisali u to vrijeme uopće o odnosima crkve u NDH i nacista, i šta god da se otkrije, da se objavi bez cenzure, te da se onda prestane s falsificiranjem povijesti

DU
Deleted user
14:37 05.03.2020.

pošaljite irineja(miroslava gavrilovića),franc bi ga su ljubavlju promijo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije