Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.03.2018. u 16:20

Hrvatska je od 2005. do 2016. napravila tek maleni pomak s 55 na 60 posto europskog prosjeka BDP-a po kupovnoj moći.

Da u Europskoj uniji vladaju goleme razlike u životnom standardu i kupovnoj moći njenih stanovnika, dobro je poznato. Luksemburžani u prosjeku imaju kupovnu moć dva i pol puta veću od prosjeka svih 28 zemalja članica Unije, Irci 83 posto veću, Nijemci 23 posto, dok si Rumunji u prosjeku mogu priuštiti samo polovicu potrošnje, odnosno uživati u upola nižem životnom standardu nego prosječni Europljanin.

A čim južnije, tim tužnije: s kupovnom moći od samo 60 posto prosječne europske, i Hrvatska je pri dnu ljestvice, u društvu s Rumunjskom, Bugarskom i Grčkom. No pravi razmjeri nejednakosti u blagostanju u Uniji mogu se shvatiti tek kad se promotre pokazatelji kupovne moći stanovnika pojedinih regija. 
Dok se domaći bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku po paritetu kupovne moći država članica EU, objavio je zadnjega dana veljače Eurostat, kreće u rasponu od 49 do 258 posto prosjeka EU, regionalni BDP nalazi se u rasponu od 29 do 611 posto!

Prag
1/2

Relativno najsiromašnija regija je Severozapaden u Bugarskoj, dok najveći standard i blagostanje uživaju stanovnici središta Londona (Inner London-West): sa svojim dohotkom oni si u prosjeku mogu priuštiti 21 puta veću vrijednost usluga i proizvoda nego prosječni stanovnik regije Severozapaden. Sa standardom dva i pol puta većim od europskog prosjeka Londončane slijede stanovnici luksemburške regije Grand Duchy, a s 217 posto prosjeka stanovnici irske Southern&Eastern regije. Riječ je o tzv. NUTS regijama kako ih je 2013. za potrebe statistike definirala Europska komisija.

I u Zapadnoj Europi pritom ima “sirotinje” jednake bugarskoj ili rumunjskoj: s BDP-om per capita po paritetu kupovne moći od samo 33 posto prosjeka EU to su stanovnici francuske regije Mayotte. Čak u dvije bivše komunističke države istočne Europe, međutim, blagostanje regija njihovih glavnih gradova izjednačilo se s blagostanjem metropolitanskih regija “stare”, prosperitetne, oduvijek samo kapitalističke i građanske Europe: stanovnici regija Praga i Bratislave imaju danas BDP po paritetu kupovne moći, odnosno životni standard ili bogatstvo jednako onome u kojem uživaju stanovnici regija Pariza i Londona. Praška i bratislavska regija malo zaostaju za dublinskom i briselskom, ali pretekle su bečku, berlinsku ili Stockholmsku regiju!

Hrvatska je po tom pokazatelju postala najgora u EU: stanovnici zagrebačke regije u 2016. imali su BDP po paritetu kupovne moći osjetno niži i od stanovnika regija Bukurešta i Sofije. Bugari i Rumunji još nas u prosjeku nisu pretekli, ali stanovnici njihovih glavnih gradova pretekli su stanovnike hrvatskog glavnog grada.


Ni dinamika procesa koji se odvijaju u EU ne ide Hrvatskoj u prilog. Od 2005. do 2016. do danas Rumunji i Bugari povećali su svoj BDP po kupovnoj moći s 35-37 posto na 49-58 posto europskog prosjeka. Hrvatska je u tih jedanaest godina napravila tek maleni pomak s 55 na 60 posto prosjeka EU. No, umjesto da je sustižu, Njemačka i jednima i drugima sve više odmiče.

 

Komentara 6

Avatar babas
babas
10:03 23.03.2018.

Niti jedna bivša komunistička država EU nema komuniste na vlasti zadnjih 30 godina osim Hrvatske .

FM
fmihoci1
21:36 22.03.2018.

..... citat: ... "Hrvatska je po tom pokazatelju postala najgora u EU: stanovnici zagrebačke regije u 2016. imali su BDP po paritetu kupovne moći osjetno niži i od stanovnika regija Bukurešta i Sofije. Bugari i Rumunji još nas u prosjeku nisu pretekli, ali stanovnici njihovih glavnih gradova pretekli su stanovnike hrvatskog glavnog grada" -------- razlog je vrlo, vrlo jednostavan: _____ ni bukurešt ni sofija za gradočelnika nemaju _____ bandića! -------

DE
deli1
10:01 23.03.2018.

Mayotte nije francuska regija nego je francuski departman koji se nalazi u Indijskom oceanu i naravno da je puno siromasniji. Francuskoj pripada tek od 2011

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije