Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.06.2018. u 22:02

Kim Jong-un pokazao je Europljanima – evo kako se pregovara s tim goropadnim Trumpom

Svjedočili​ smo jučer jedinstvenom političkom blockbusteru: susret Kim Jong-una i Donalda Trumpa bio je i medijski show i prvoklasna geopolitička senzacija koja će protresti svijet. Dva showmana su se mjesecima častila uvredama, no jučer su se natjecali koji će koga više tapkati po ramenu.

Naravno, Trump je pobijedio u teatralnosti, a Kim u diplomaciji jer dobio je sve po što je došao: poštovanje najmoćnijeg čovjeka svijeta i obećanja da će ukinuti vojne vježbe u Južnoj Koreji i sankcije. Zapravo, Kim je jedinstvenim diplomatskim pristupom poručio Europi i Kanadi – evo ljudi kako se pregovara s tim goropadnim Trumpom!

Kome je ovaj summit bio dobrodošao? Obojici. Trumpu je, nakon što se posvađao s 90 posto zemaljske kugle, trebao snažan vanjskopolitički zgoditak. S druge strane, švicarski đak Kim je poput švicarskog sata sve proračunao: eliminirao je oporbu u zemlji i čini se od početka planirao mijenjati svoju zemlju. Ali za to se trebao iščupati i iz čeličnog zagrljaja Kine i Rusije, koje su ga držale kao svoju privatnu divlju hijenu koja reži na Ameriku. Njegov je plan zato bio osigurati jedinstven bilateralni summit sa SAD-om, bez Pekinga i Moskve, u čemu je i uspio.

Donald Trump i Kim Jong-Un
1/9

Naravno, zavrtjelo se i pitanje Nobela za mir. Ovaj summit je za pohvalu, no kako Nobela dati čovjeku koji je poderao Pariški klimatski sporazum, Sporazum s Iranom i započeo svjetski trgovinski rat neslućenih razmjera. S druge strane, ni Kimu Nobel ne stoji: pa nedavno je na svog strica poslao čopor bijesnih pasa koji su ga živa pojeli, a i danas tisuće “neposlušnih” Korejaca umire u radnim logorima. Iako se pri dodjeli Nobela jednim okom zna zažmiriti na krvave ruke iz prošlosti, ovaj bi put trebalo zažmiriti na oba oka. Puno je važnije što će se sada događati.

Povijest nas uči da Americi ne treba baš vjerovati kad je riječ o poštovanju sporazuma, što je i sam Trump već pokazao. Ali Kim to zna i on će se usredotočiti i na drugu frontu – ujedinjenje s Južnom Korejom. Što bi bio najuzbudljiviji politički događaj na svijetu još od raspada komunizma.

Donald Trump i Kim Jong-Un
1/10

Komentara 31

PP
pro_patria60
21:30 12.06.2018.

Obama dobio nobela za mir prouzročivši niz ratnih sukoba.Bubalo bubaš bez veze..

TE
Televizor
21:18 12.06.2018.

Bubalo je za pratit cijene povrća na lokalnim tržnicama a ne za geopolitičke analize.

DU
Deleted user
00:00 13.06.2018.

glavno da pristaje obami koji je poceo 7 ratova i dronovima pobio vise civila nego srbi od 91-ve do 95-te.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije