Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruža Tomašić

'Osvojit ću više glasova
 i od Kolinde i od Željke'

Ruža Tomašić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
28.01.2014.
u 10:00

Moji se glasovi neće razbijati, mi smo svi glasali ZA na referendumu, nisu to u političkom smislu glasovi Željke Markić, kaže Ruža Tomašić

S Ružom Tomašić, šeficom HSP-a dr. Ante Starčević, razgovarali smo nakon njenih izjava o Srbiji te o planovima za euroizbore.

Izjavili ste da četnika ima u Hrvatskoj, pa kako ih ne bi bilo u Srbiji i da oni i dalje imaju pretenzije na hrvatski teritorij. Kada govorite o četnicima u Srbiji, pretpostavljam da mislite na njihova predsjednika Tomislava Nikolića?

Da, on je četnički vojvoda i nije se odrekao te titule. Znači da je i dalje četnik, makar prikriveni i umiveni. Znamo iz javljanja građana da, pogotovo u Borovu Selu, i dalje ima četnika jer su se na pravoslavni Božić tamo pjevale četničke pjesme kao i svake godine dosad. Država koja želi ući u EU treba biti suočena sa svojom prošlošću i s onim što druge države članice EU žele da ona promijeni kako bi se potpuno primjenjivale europske prakse i vrijednosti. Srpska politika treba konačno priznati da je Srbija izvršila agresiju na RH, trebaju reći gdje su naši nestali, priznati da su bili logori po Srbiji, vratiti sve opljačkano i reći gdje su minska polja kako bi razminiranje Lijepe naše bilo što učinkovitije, brže i sigurnije. Svaki dobar susjed to bi napravio. Ne vjerujem da mi ikada sa Srbijom možemo biti dobri prijatelji, ali dobri susjedi možemo biti.

Jeste li vi osobno za ulazak Srbije u EU?

To nije pitanje za mene, već za srpski narod u Srbiji. Kako oni žele, tako će im biti. Nemam ništa protiv procesa pregovaranja, ali imam protiv toga da se blagonaklono gleda na Srbiju. Dok smo pregovarali s EU, potpisivali smo i što je trebalo i što nije, a to se sada vidi. Naše vlasti nisu ni čitale sve što smo potpisali, a koliko ćemo tek problema imati, vidjet će se. Zašto bi Srbija prošla bolje od nas ili zašto bi prošla – lišo? Hrvatska sada ima jedinstvenu priliku da od Srbije traži sve ono što mora tražiti.

Kada ste održali govor u Europarlamentu o Srbiji, HDZ-ov Stier replicirao vam je i pitao vas jeste li vi za ulazak Srbije u EU. Je li HDZ, kao vaš koalicijski partner, po vama preblagonaklon prema Srbiji?

Nije me pažljivo slušao. Stier je rekao da sam kontradiktorna, ali ja sam rekla da nam treba stabilna, uređena Srbija i da podržavam pregovore, ali u tim pregovorima moramo tražiti da Srbija odgovori na sva naša pitanja. Ne samo HDZ nego svi u Hrvatskoj morali bi inzistirati na tome da riješimo probleme sa Srbijom. Mi se i dalje bavimo partizanima i ustašama, ‘ajmo raščistiti stvari u susjedstvu, tko se kome treba ispričati, tko kome što treba vratiti.

Mislite li iskreno da bi zaista netko u Srbiji u današnje vrijeme imao ambiciju širiti granice na Hrvatsku ili je to dio vašeg folklora i političke retorike?

Ne, to nije dio folklora. Domovinski rat bio je na temeljima SANU 1, sad se priča o SANU 2, opet se govori o granicama Virovitica – Karlovac – Karlobag, da se Hrvatsku treba prozivati po svijetu za genocid nad Srbima. Ako jednom nismo vjerovali, a dogodio se rat, zašto ne bi i drugi put? Treba obratiti pozornost na to što rade i reagirati na ono što Hrvatskoj nije prihvatljivo! To je kao da kleptomana pozovete na kavu, ne mora značiti da će vas odmah okrasti, ali držat ćete ga na oku. Smeta mi da se olako gleda na Domovinski rat, Srbi žele da smo svi jednako odgovorni za rat i da idemo dalje. Ali to ne može tako, mi još tražimo više od tisuću nestalih. Srbi bi se morali ispričati i konačno platiti ratnu odštetu.

Vas u Hrvatskoj često optužuju za nacionalizam, čak i šovinizam. Doprinosite li vi nekim svojim izjavama raspirivanju mržnje, odnosno potičete tenzije?

Aha, znači ja bih isto trebala reći: “Ko nas bre zavadi, idemo dalje”. Ne može to tako. Radila sam u policiji i navikla sam da svatko plati svoje. Amerikanci kažu: “If you don’t want to do a time, don’t do a crime”. Mirnog suživota nema bez pravde, to nikada neće biti. Ovo je idealno vrijeme da se pravda konačno zadovolji. Ako mene netko naziva nacionalistom jer se držim svojih principa, to je njegov problem.

Kad smo kod četnika, ni mi u Hrvatskoj nismo se baš odrekli ustaštva. Kako gledate na pozdrav “Za dom spremni”? Je li to po vama neprihvatljiv pozdrav jer se povezuje ustaškim režimom ili drugačije gledate na to?

Problem je u tome što naši povjesničari nisu raščistili s poviješću ili su to učinili jednosmjerno. Čujem da je to pozdrav Jelačića, Kvaternika... evo, ja bih prva voljela znati njegovo stvarno podrijetlo. Ako je od Zrinskih, onda mi nije neprihvatljiv.

Ipak, taj se pozdrav povezuje s ustaštvom i pod njime su ubijani ljudi?

Ne, pod pozdravom “Za poglavnika i dom spremni” ubijani su ljudi. Ali, ‘ajmo se onda riješiti crkve sv. Marka, tamo su ustaše išli na misu, ‘ajmo se riješiti Banskih dvora, hrvatske trobojnice, grba, kune kao valute, Zagreba kao glavnog grada... Ustaše su preuzeli štošta iz hrvatske narodne tradicije pa bi se Hrvati danas praktički morali odreći sebe da bi potpuno spriječili povezivanje s ustaštvom. Kompleks od toga ne trebamo imati, dogodilo se i ne ponovilo se.

Ali trebalo bi vam smetati to što je taj pozdrav simbol ustaštva?

Kao što sam već rekla, puno toga narodnog hrvatskog se vezalo uz ustaški režim. Trebamo kao Nijemci uzeti ono što valja, pa i oni koriste zakone, koji su dobri, a doneseni su u vrijeme nacizma.

Na izbore za EU parlament u svibnju idete s HDZ-om i bit ćete kandidatkinja, a bili ste najavljivali da ćete se povući iz politike?

Moj tim i ja super smo odradili ovih šest mjeseci i zaslužujemo nastaviti raditi na ovom pravaškom projektu u EU parlamentu, a što će biti za koju godinu tek ćemo vidjeti. Namjera mi je prepustiti pravaštvo mladima, ali ne ide na silu i ne može na brzinu. Svakako imam želju otići čim se za to stvore uvjeti.

Očekujete li da ćete ponovno na HDZ-ovoj listi dobiti najveći broj glasova, pa i ako na njoj bude Kolinda Grabar Kitarović i eventualno Željka Markić?

Da, očekujem da hoću jer se moji glasovi neće razbijati. Mi smo svi glasovali na referendumu ZA, ja prva, tako da to u političkom smislu nisu sve potencijalni glasovi za Željku Markić.

Komentara 34

BK
B Kosa
11:09 28.01.2014.

ruze nemojte kao nasi sportisti, biti cemo prvi , pobjeditcemo sve. Istina je vi ste zasluzili glasove. Sve domoljubne stranke trebaju se ujediniti i stupiti u koliciju sa HDZ crveni su jedinstveni nedjele se zato su i dobili izbore. Poo svakom pitanju oni kazu . "Mi imamo dovoljno ruku u saboru" Tko im je dao toliko ruku?

ĆA
ćaćaća
11:05 28.01.2014.

ruža barem otvoreno kaže ono što mnoge žulja..nije tipičan političar koji to u celofan zamata..

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
10:42 28.01.2014.

Dja, dja. Svi na desnici osvojili bu ju više glasova od svih na desnici. Kaj nije u redu z ovom matematikom? Nitko ne bu osvojil ništ. HDZ ima relativno stabilno izborno tijelo i osvojil bu nekaj, a ostali bu ju se klasično raspršili ispod praga i tak uništili san o vladi desnog centra. U stvari, tko god ima zamisli o vladi desnog centra dužan je kao konzervativac podrediti svoje interese općem dobru, a ono se može ostvariti samo ako se prizna tko je na desnici najjači i ako se njemu priklone. Tko to ne učini naprost izdaje desne ideale. Kad se jednom vlast stabilizira, onda su moguće razlike i posizborni ozbiljni koalicijski ugovor, ali prije izbora, sve je ovo skup jedna velika besmislica i niz malih, privatnih, selski interesa. Ak ne bum ja ne bu ziher ni moj sused... i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije