Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.09.2018. u 08:59

Salajev (i Baretićev) “Osmi povjerenik” je i film o svim manjinskim problemima i frustracijama, ali i o žilavoj i dirljivoj ljudskoj potrebi za očuvanjem svoje vlastitosti i samobitnosti po svaku cijenu

Hrvatska je i ovih prvih jesenskih dana prepuna loših vijesti i još lošijih nagovještaja. Jedinstvena je i dalje samo u potpunom nejedinstvu. Afera opet sustiže aferu. Urušavaju se bez stanke veliki gospodarski sustavi. Velikim ribama ne može se ništa, a malima država nemilosrdno čupa perje i zbog deset kuna čime se pojačava osjećaj nepravde i destruira unutarnja kohezija zemlje i društva. Stoga i ne čudi da ljudi masovno napuštaju Hrvatsku bez obzira na stupanj obrazovanja i materijalni, radni i obiteljski status.

A onda se u tom posvemašnjem provincijskom sivilu na programu Hrvatske televizije pojavi jedan odličan film kakav je “Osmi povjerenik” Ivana Salaja, nastao po hit-romanu Renata Baretića i čovjeku se učini da ipak živi u zemlji koja je vrijedna poštovanja i divljenja te ima svoje adute i utemeljenost koji nam se ponekad čine upitnima.

U Salajevu “Osmom povjereniku” ispričana je priča nad pričama o hrvatskoj zbilji, u isto vrijeme i jednostavna i složena, i pučka i sofisticirana, i smiješna i tragična. Otočnost o kojoj mnogi pričaju i u koju se mnogi ritualno kunu u filmskom “Osmom povjereniku” dobila je svoj filmski brevijar razumljiv ne samo Hrvatima nego i ljudima koji o Hrvatskoj ne znaju ništa. Salajev (i Baretićev) “Osmi povjerenik” je i film o svim manjinskim problemima i frustracijama, ali i o žilavoj i dirljivoj ljudskoj potrebi za očuvanjem svoje vlastitosti i samobitnosti po svaku cijenu.

Ovaj odličan i složen film, u početku sporog ritma, a onda postupno nevjerojatne pulsirajuće emotivne eksplozivnosti je i dostojan reprezentant kvalitete hrvatskih glumaca, kako profesionalnih tako i neprofesionalnih. Treba istaknuti opuštenog Franu Maškovića u naslovnoj ulozi, ali i briljantnog Borka Perića, jednog od najboljih hrvatskih glumaca svoje generacije, te odavno potvrđenog i neupitnog Ivu Gregurevića. “Osmi povjerenik” je s pravom izabran za hrvatskog kandidata za Oscar i bila bi nebeska pravda da Salajev film snimljen po odličnom domaćem romanu dobije tu zvučnu nagradu ili da joj se barem približi i izbori nominaciju jer je to rijetko ujednačeno umjetničko djelo koje je na impresivan način pomirilo naoko lokalnu temu s univerzalnim vrijednostima čovječanstva.

Naravno, i za taj osmopovjerenički Oscar trebalo bi se ujediniti na svim mogućim razinama i lobirati iskreno i upućeno tamo gdje je to svrhovito i potrebno, uz pomoć svih dobronamjernih prijatelja iz filmskog svijeta.

Ali je li odveć utopistički očekivati da se hrvatska filmska i ne baš jedinstvena zajednica ujedini s filmskom dijasporom hrvatskog porijekla i progura igrani film koji je vrijedan međunarodne pažnje? I može li se i u okviru Hrvatske još više učiniti na promociji kvalitetnih filmskih proizvoda kakav je “Osmi povjerenik”? U tom krugu kvalitetnih domaćih filmova i nije usamljen, što je i rezultat oživljene i probuđene hrvatske filmske produkcije posljednjih godina.

Svjetska premijera filma 'Sam samcat' Bobe Jelčića na  24. Sarajevo Film Festivalu

Ivan Salaj i Renato Baretić
1/6

Komentara 5

ZW
zweistein
12:24 24.09.2018.

da "ovo" dobije oscara, sranje bi otišlo na višu dimenziju

BA
bakulušić
13:39 24.09.2018.

Obzirom da Francuska ima nekoliko akademija i da su neki jugoslavenski intelektualci bili članovi tih akademija i zvali se akademicima, bilo bi potrebno ustanoviti i više "Oscar-a". Pa bi tako mogao postojati i Oscar za područje bivše Jugoslavije. Tada bi i "Osmi povjerenik" mogao dobiti tu prestižnu nagradu. Okitili bi se mnogi Jugoslaveni. Grlići, Matanići, Baretići...Svi bi bili oskarovci kao i oni francuski akademici. Bila bi to i nebeska pravda za nebeski narod.

Avatar southman
southman
10:55 24.09.2018.

Oscar ??? Da je ona scena sexa malo dulje potrajala tko zna !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije