Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.04.2021. u 14:58

Jednom utanačeni projekti koji će se financirati ‘besplatnim’ sredstvima više se neće moći mijenjati

Velika je zasluga Andreja Plenkovića što je Hrvatska dobila dodatne milijarde eura iz europskog programa za oporavak, ali još veća odgovornost da novac koji će stići ne ode u vjetar.

Nacionalni program oporavka o kojemu se raspravlja u Saboru jedan je od glavnih državnih strateških dokumenta donesenih u 30 godina postojanja. O njegovoj realizaciji ovisi hoće li zemlja i za deset godina ostati na repu svih važnih ekonomskih procesa i puhati drugim tranzicijskim zemljama za vrat ili će se otrgnuti iz skupine srednje razvijenih zemalja ovisnih o jednoj djelatnosti.

Trenutak je važan i zbog toga što jednom utanačeni projekti koji će se financirati “besplatnim” sredstvima, a proces dogovaranje traje do kraja ovoga travnja, više se neće moći mijenjati, pa čak i ako bi došlo do smjene vlasti u Banskim dvorima. Time je odgovornost premijera Plenkovića i ekipe zadužene za oporavak još i veća jer je na stolu ogroman kapital koji Hrvatska može iskoristiti.  

Europska je komisija dala osnovni smjer da novac uglavnom treba ići u “zeleno i digitalno”, a sve drugo  prepušteno je na volju i mogućnosti pojedinih država. Prema dosad poznatom, Hrvatska Bruxellesu ne šalje najbolje moguće projekte, već one koji se mogu najprije i najlakše realizirati. U njima dominiraju infrastrukturne investicije, ali ima i nešto investicija budućnosti  koje predvodi mladi poduzetnik Rimac.

Hrvatska se i sedam godina od članstva u EU  još uhodava  s europskim projektima, a zalogaj koji je na stolu ne bi mogle s lakoćom progutati ni bolje organizirane i sređenije zemlje i u tom dijelu stiže prva velika zadrška. Druga je loše iskustvo koje smo imali s upravljanjem javnim novcem i kriminal koji prati prethodni investicijski val u cestogradnju te općenito problematično poslovanje gotovo svih javnih poduzeća.  

Andrej Plenković kao šef najjače stranke i Vlade možda nije osobno odgovoran za  poteze stranačkih ljudi i kadrova od prije deset, pa i pet godina, ali sad jest za svaku kunu koja se potroši iz državnog proračuna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije