Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.02.2021. u 10:10

Liječnici, ali i političari, moraju se suočiti ne samo s virusom, već i s duševnim posljedicama koje je ostavio na ljude

Prošle godine za Uskrs (prisjećate se slike pape Franje samoga na Trgu sv. Petra na kiši) govorilo se da sljedeći neće biti takav, da ćemo se vratiti u normalu. Po svemu sudeći, i ovogodišnji će Uskrs biti kao prošlogodišnji.

Talijanska vlada i njezin predsjednik Mario Draghi najvjerojatnije će produljiti epidemiološke mjere do Uskrsa, pa i dulje. Svi oni koji su mislili da će Draghi biti blaži u mjerama od svoga prethodnika Contea prevarili su se, odnosno nisu uzimali u obzir situaciju, nego su izražavali svoje želje. No situacija sa širenjem koronavirusa ne mijenja se, pa onda ne treba mijenjati ni mjere zaštite. Prije godinu dana mislilo se da ćemo se relativno brzo riješiti koronavirusa, ali on je među nama.

– Nema smisla govoriti o prvom, drugom ili trećem valu. Koronavirus nije nikada prestao kolati. Na nekim prostorima se širi više, na drugima manje, ali sve ovisi o epidemiološkim mjerama – kazao je predsjednik talijanske agencije za lijekove Giorgio Palù i dodao da se moramo priviknuti na činjenicu da što više Sars-CoV-2 cirkulira, to više mutira, jer je njegova svrha da se širi što je više moguće. Ministar zdravstva Roberto Speranza kazao je kako podaci o oboljelima pokazuju da nije došlo vrijeme za ublažavanje mjera.

Svaka država donosi mjere shodno situaciji u kojoj se nalazi glede širenja zaraze. Ako države nemaju ujednačene mjere, onda barem imaju gotovo identične posljedice nacionalnih i lokalnih lockdowna. Ekonomske, emotivne i kulturne posljedice svuda su prisutne. Virus multiplicira i psihološke posljedice bez premca. Pandemija COVID-19 je, kako se kaže, savršena oluja. Polovica zaraženih osoba proživljava psihološke posljedice, a članovi obitelji pacijenata postaju depresivni. AIFA potvrđuje da je prodaja, pa dakle i upotreba antipsihotika povećana i do 60 posto u odnosu na 2019.

Liječnici, ali i političari moraju se suočiti ne samo s virusom, već i s duševnim posljedicama koje je ostavio na ljude. Političari bi najradije ublažili zdravstvene mjere smatrajući da će time pripomoći ekonomiji i društvenom stanju, ali upravo o tim odlukama, dok se ne zaključi kampanja cijepljenja, ovisi koliko dugo će COVID-19 biti među nama. Nije riječ o valovima, virus je tu.

Ključne riječi

Komentara 4

NE
neboiznadzagreba2
12:43 26.02.2021.

Kad već otvorih Tomaševićev uradak, moram i komentirati: s nekim normalnim papom sav ovaj cirkus ne bi bio moguć, isto tako, bio bi nemoguć i s novinarima koji rade svoj posao.

SL
slavenZadravec
19:56 26.02.2021.

Dobar dio javnosti kod nas, u vezi s aktualnim papom zanima jedino - hoće li kada amenovati Stepinca / NDH?

DU
Deleted user
13:17 26.02.2021.

Lažnjaci u blizini pape Franje pucaju ko kokice ! Čak pucaju i oni koji su mu daleko. Bravo papa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije