Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.10.2014. u 12:00

Pokaže li se da je obračun s lokalnim šerifima stao u Zagrebu, društvena šteta bit će veća od koristi koje bi moglo proizvesti sankcioniranje jednog korumpiranog gradonačelnika

Puno je toga čudnog u pravosudnom procesu koji je proteklog tjedna počeo protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih najbližih suradnika. Nezapamćena masovna akcija uhićenja u kojoj je sudjelovalo više od stotinu ljudi u nedjelju te potom višednevno pritvorsko utamničenje Bandića i njegovih suradnika – nekih na temelju optužbi da su gradski proračun neovlaštenim korištenjem službenih automobila oštetili za nekoliko tisuća kuna – brojnim će pristašama gradonačelnika Zagreba poslužiti kao dokaz da je proces protiv njega politički motiviran. To je možda i točno, no samo zato što je istraga pokrenuta iz političkih motiva nikako ne podrazumijeva da njezini rezultati neće biti istiniti.

Pojednostavnjeno rečeno, Bandić možda i jest žrtva političkog progona, no to ne znači da je nevin. Naša povijest prepuna je onih koji su iz loših motiva postigli dobre stvari, a jedan od takvih, pokažu li se sumnje o političkim motivima istrage protiv Bandića točnima, mogao bi biti i državni odvjetnik Dinko Cvitan. Odmah nakon dolaska na dužnost Cvitan je javno objavio svoju namjeru da oštricu pravde usmjeri prema dotad nedodirljivim lokalnim šerifima, a u skladu s tim obećanjem, počeo je udarajući na šerifa najveće lokalne zajednice u zemlji, i to tereteći ga i za manja kaznena djela poput neovlaštenog korištenja gradskog voznog parka, nezakonitog povećavanje plaća nekim gradskim zaposlenicima te zapošljavanja “preko veze”. Svatko u Hrvatskoj tko se tijekom proteklih godina bunio protiv općeprisutne pojave uhljebljivanja ili rasipničkog gospodarenja javnom imovinom, a među takve spada i potpisnik ovih redova, trebao bi pozdraviti ovakav potez državnih pravosudnih organa, ali i zapitati se hoće li takav novi “zlatni standard” rada tužitelja biti apsolutno primjenjivan i u budućnosti. Ukratko, pitanje je sljedeće: hoće li u budućnosti svaki javni dužnosnik za kojeg se utvrdi osnovana sumnja da je koristio službena vozila u privatne svrhe ili iskoristio svoj utjecaj da nekoga zaposli biti priveden i pritvoren?

Pitanje nije teoretsko, već poprilično praktično s obzirom na činjenicu da pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, primjerice, već danima sjedi u Remetincu temeljem inkriminacije da je u nekoliko navrata odobrio službeno korištenje Bandićeva automobila u privatne svrhe – prijevoz Mile Horvat, Sandre Perković i Bandićeva šogora. Igrom slučaja, počinjena šteta od desetak tisuća kuna istovjetna je iznosu koji su porezni obveznici prije otprilike godinu dana platili zbog nikad posve obrazloženog leta premijera Zorana Milanovića u službenom avionu iz Sarajeva na Krk.

Milanović je tada u službeni posjet Sarajevu otputovao automobilom, da bi ga tamo pokupio Vladin zrakoplov i odveo na Krk, gdje je mrzovoljni premijer novinarima i fotografima zabranio da ga slikaju ustvrdivši da je “u privatnom posjetu”. Kada su mediji utvrdili da je zbog “privatnog posjeta” i slijetanja na Krku Vladin zrakoplov letio dulje i generirao barem tisuću eura veće troškove nego što bi da je sletio u Zagreb, iz premijerova ureda javili su se s alkemijskom računicom po kojoj su cijeli manevar predstavili kao uštedu jer je u Sarajevo išao automobilom, a mogao je avionom(!?). Bi li se istom logikom sada mogli braniti Bandić i Laco tvrdeći da su, odobravajući transport Mile Horvat na liječenje u Beč, uštedjeli novac koji bi inače na njezino liječenje u Hrvatskoj potrošio HZZO? Što bi na takve argumente rekli u USKOK-u? Pitanje je puno dublje od toga je li Milan Bandić činio kriminalna djela ili nije. Kvaliteta pravosudnog sustava ne mjeri se – kako što je u nas često slučaj – brojem riješenih predmeta, brzinom njihova rješavanja ili postotkom osuđujućih presuda, već ponajviše većim standardom jednakosti u primjeni zakona i ujednačenosti pravosudne prakse. Proces protiv Bandića bi stoga mogao biti paradigmatski, no o njegovoj prirodi najviše će presuditi ono što bude slijedilo nakon njega. Pokaže li se da je obračun s lokalnim šerifima stao u Zagrebu, društvena šteta bit će puno veća od koristi koje bi moglo proizvesti sankcioniranje jednog korumpiranog gradonačelnika. Selektivna pravda, naime, samo je novi oblik već hiljadu puta viđene nepravde.

>> Bandić, Kikaš, Nobilo i Pripuz povezani u tri posla

Komentara 3

Avatar abakus
abakus
17:26 25.10.2014.

"Selektivna pravda, naime, samo je novi oblik već hiljadu puta viđene nepravde." - Hajde, hvala Bogu, da je i ovo konačno netko jasno i glasno rekao... Može Bandić biti kriv na n-tu potenciju, ALI ako je uhićen u znak odmazde zbog svoga odmetnuća, onda je šteta zbog ovog uhićenja za državu, demokraciju i naše društvo u cjelini DALEKO veća od štete njegove krivice. Očekujemo stoga u nastavku uhićenje Milanovića zbog privatne vožnje avionom koju su platili porezni obveznici, zbog zaposlenja njegova bratića koji je nakon 23 godine mirovine najedno postao šef nekog odjela u NP Krka, zbog povlaštenog kredita koji je njegov nrat dobio od Nove Ljubljanske banke usred spora koji imamo s tom bankom, zbog zapošljavanja vlastite supruge na projektu programa zdr. odgoja, tajni i nikad objašnjeni sastanak s EPH Pavićem nakon kojeg je uslijedila predstečajna nagodba i otpisivanje nekoliko stotina milijuna kuna duga EPH prema državi... i tako dalje. Josipović također ima putra na glavi (ZAMP-ovih 500 milijuna kuna koji su prikupljeni do 2005. godine a za koje nikad javnost nije dobila podatke kome su i u kojim iznosima isplaćeni tj. gdje je uopće taj novac, pa onda izvlačenje njegova štednog uloga dan prije propasti banke itd.) kao i mnogi drugi. Očekujemo nastavak uhićenja...

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
09:51 26.10.2014.

"Pokaže li se da je obračun s lokalnim šerifima stao u Zagrebu, društvena šteta bit će veća od koristi koje bi moglo proizvesti sankcioniranje jednog korumpiranog gradonačelnika". Konstatacija je točna, ali sagledavanje problema je suviše usko. Pogledajmo samo naš nogomet! Dinamo redovito gubi u europskim antjecanjima,ne stoga što je loše pripremljen, već stoga što njegov cilj nije da tamo igra. Njegov je cilj odgoj i prodaja ili preprodaja igrača! Bilo je potrebno da Rijeka dovede trenera iz Slovenije pa da tek u Rijeci nešto krene. Bit svako društvenog sustava jest da se on stalno bori ne samo za opstanak, već i za napredak. U tome ima više izgleda onaj sustav koji je bolje uređen, koji ima pravila ponašanja (pravni sustav) i koji je u tome stabilniji, ima, dakle dužu tradiciju. U početku sve kreće od kaosa u kome se svi protiv svih bore nagonski a onda dolazi do stvaranja interesnih organizacija i tu je sada otprilike Republika Hrvatska. Te interesne organizacija sprečavaju dalji napredak i prelazak u učinkovitiji razvoj. To onda dovodi ili do kolapsa društva, ili do polaganog i mučnog izdvajanja onih koji uspijevaju dokazati da se isplati ući u sljedeću fazu, kao što to sada pokazuje Rijeka. No ni sama Rijeka neće uspjeti dok većina ligaških klubova ne usvoji takvu politiku, a posebno dok takvu politiku ne usvoji Nogometna organizacija. Zbog toga je napredak spor. G. Cvitan je svojevremeno izjavio da koruptivnu hobotnicu treba uništavati u temelju odnosno u lokalnoj upravi. A ispalo je da se ipak čisti od vrha, jer je lokalna zagrebačka uprava jača od centralne državne uprave. A jača je zbog kopiranja američkih zakona o lokalnm šerifima. I tako se vrtimo u krug. Učinkoviti graditelji odnosno u prvoj fazi rušitelji kad pripremaju teren za gradnju, prostudiraju najprije svaku građevinu prije njezina rušenja i odrede kamo će staviti eksploziv da sve bude brzo, sigurno i učinkovito. Primitivni rušitelji, skidaju najprije krov pa zidove da bi nastavili i završili s temeljima. U aferi Agram g. Cvitan postupa upravo tako, iako zna da taj postupak nije ni brz, ni učinkovit!

Avatar Svećenik
Svećenik
12:41 25.10.2014.

Moralni profil ne Bandićev, niti ostalih uhićenika, oni ionako imaju previše briga da bi se i njima bavili. Morlani profil odvjetnika. Kod nas u Hrvaskoj, odvjetnici su prema percepciji naroda odmah uz bok političarima, što i nije neki veliki uspjeh.. Slušam Miljevića, odvjetnika Kikaševog. kaže mrtav hladan da :"Ljubičić NIJE BJEŽAO u Sloveniju, Ljubičić je sa ženom i dvoje maloljetne djece išao na kupanje u Čatež. " i onda doda da je to sve zato da bi se skrenula pažnja sa suđenja Perkviću. Pazi sad, suđenje Perkoviću, da li je on ubojica ili nije zanima iskreno samo njegovu obitelj, a ostal samo u smislu političkog potkusurivanja. Odvjetnik miljević je prilikom svoje izjave zaboravio reči da je Kikašu u džepiću od gupaćih gaća bilo 160.000 Eura, valjda za upad u toplice i kavu. tako se i Miljević pridružio plejadi odurnih, tipa Olujić, Nobilo, Prodanović. zanima se, kako se taj čovjek može pogledati u ogledalo kako pogleda prijeatelje u oči prilikom puranjenja na špici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije