Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riječanin u žarištu

Komandos iz Hrvatske vodi glavnu riječ na Kosovu

alen perusic,kosovo (1)
Foto: Eulex,privatni album
1/4
03.10.2013.
u 11:45

Riječanin Alen Perušić (42) preuzima zapovjedništvo nad specijalnim postrojbama EULEX-a na Kosovu, najvećoj civilnoj misiji EU na svijetu

Osobita mi je čast i ponosan sam što ću postati prvi Hrvat na tako visokom zapovjednom mjestu u misijama Europske unije. To doživljavam kao nagradu za višegodišnji rad i zalaganje u mirovnim operacijama UN-a i EU – počeo je svoju priču 42-godišnji Riječanin Alen Perušić koji sljedeći tjedan preuzima zapovjedništvo nad specijalnim postrojbama u misiji EULEX-a na Kosovu.

– To nije priznanje samo meni nego i Republici Hrvatskoj i svim mojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske koji su dosad bili u mirovnim misijama. Naše ljude uvijek prepoznaju zbog visokog profesionalizma. Baš zato je Unija krajem ljeta zatražila slanje dodatnog broja policijskih službenika iz Hrvatske u misiju EULEX-a na Kosovo – rekao je Perušić.

Istaknuo je da je postao najmlađi zapovjednik specijalnih postrojbi Europske unije u najvećoj civilnoj misiji EU na svijetu.

Stroga selekcija

Da bi to postao, morao je proći vrlo težak put. Nije mala stvar predvoditi stotinjak najbolje obučenih policajaca iz cijele Unije i biti na čelu antiterorističke i interventne jedinice te šef jedinice kojoj je zadatak skupljati obavještajne podatke. A nije bilo lako doći do te funkcije i proći strogi selekcijski postupak, a među najtežima se smatra vrlo težak intervju kod šefa misije EULEX-a Bernda Borchardta. Nakon što je u cijelom postupku briljirao, svi očekuju da će opravdati povjereni mu zadatak.

– Biti dio misije koja ima otprilike 1250 međunarodnog i tisuće lokalnog osoblja, od čega su većina policajci, suci, tužitelji i carinici, velika je čast. A biti zapovjednik nad specijalnim postrojbama veliki je privilegij – kazao je Alen i dodao kako je godišnji proračun misije otprilike 111 milijuna eura.

Alenu je ovo četvrta mirovna misija u UN-u i EU, a on je i zapovjednik hrvatskog policijskoga kontingenta. Dosad je radio na poslovima savjetnika za međuetnička pitanja, zatim kao glavni savjetnik za organizirani kriminalitet i terorizam te kao zamjenik zapovjednika EULEX-a Special Police Departmenta.

– Iako sam bio jako sretan zbog svog promaknuća i s kolegama pripremao veliku proslavu, nažalost, neće je biti. Svi smo vrlo utučeni i žalosni zbog našeg litavskog kolege Audriusa Šenavičiusa koji je poginuo prije nekoliko dana na sjeveru Kosova. To mi je bila najtužnija vijest otkad sam došao na Kosovo. Tog kobnog dana, kao i obično, razgovarali smo i šalili se prije odlaska na zadatak, a ubrzo nakon toga javili su mi da se dogodio oružani napad te da je moj kolega i prijatelj poginuo. Iako sam bio jako potresen tom viješću, morao sam ostati miran i voditi Specijalne postrojbe EULEX-a koje su tada stigle prve na samo mjesto događaja i pružile pomoć napadnutim kolegama – kazao je Alen.

Dodao je kako to nije ni prvi ni zadnji put da su bili u opasnosti, bilo je mnogo sličnih situacija, često su bili napadnuti, ali nije bilo ljudskih žrtava.

Zajednički napor

– Svjesni smo svih rizika misije, znali smo kamo idemo, znali smo da ne idemo na izlet i da nas čeka težak i opasan zadatak. Za razliku od mojih kolega, ja imam veliko i neprocjenjivo iskustvo iz Domovinskog rata u kojem sam bio pripadnik specijalne policije MUP-a RH, odnosno riječkih Ajkula. Prošao sam brojna ratišta i bio u mnogim teškim situacijama, a sve mi je to i te kako dobro došlo s obzirom na okolnosti i situacije u kojima zapovijedam najvećim postrojbama Europske unije.

EULEX misija zamišljena je kao zajednički napor lokalnih i međunarodnih vlasti u jačanju lokalnih vlasti. Sama misija zadržala je neke izvršne dužnosti u određenim područjima nadležnosti, kao što su ratni zločini, organizirani kriminal i korupcija, terorizma i ozbiljnih financijskih zločina. To je ono što vam smijem govoriti o našoj misiji – kazao je Alen.

S obzirom na to da se Alen nalazi u Mitrovici, najvećem žarištu Kosova, upitali smo ga kako je naše policajce prihvatilo srpsko i albansko pučanstvo.

– Bez ikakvih problema, kako na južnom dijelu Mitrovice tako i na sjevernom. Uvijek smo dobrodošli i rado viđeni gosti. I Albanci i Srbi iznimno nas poštuju pa smo čak sklopili brojna prijateljstva s njima koja održavamo godinama. Redovito me srpski kolege zovu na slave, a albanski i na Bajram, a ja se svima rado odazivam, kako osobno tako i uime misije, što dodatno stvara pozitivnu sliku o misiji EULEX i njezinim međunarodnim pripadnicima te hrvatskim policajcima kao nositeljima mira i napretka u svim oblicima multinacionalnog društva na Kosovu – rekao je Alen.

Obitelj daje podršku

Kao branitelj koji je prošao Domovinski rat kaže da se u misiju nije prijavio zbog avanturizma ni želje za akcijom. Glavni mu je motiv pridonijeti miru i stabilnosti u svim zemljama koje su proživjele razaranje i krvave ratove.

– Nisam avanturist ni materijalist, a nisam ni željan akcija i ratovanja. Glavni motiv zbog kojeg sam se prijavio za misije je taj što želim svojim iskustvom i savjetima pomagati, pridonositi razvoju mira, civilnog društva i sigurnosti građana bilo gdje u svijetu. A naročito u mladim društvima nakon demokratskih političkih previranja kako bi mogla osigurati svjetliju budućnost svojim građanima. Jer isto sam to činio i tijekom Domovinskog rata za građane Hrvatske, što ću i dalje činiti bez obzira gdje god bio – ističe Alen.

No ističe i da bez podrške obitelji ne bi mogao voditi raditi ovaj zahtjevan posao.

– Svaki odlazak od kuće na Kosovo je emotivni događaj za moja dva sina koji su mi također veliki motiv i podrška za rad, ali i razlog zbog kojeg posebno dodatno moram paziti na sebe dok sam u misiji – napominje Alen.

Dodaje kako rastanak od obitelji dok je u misiji krati večernjim razgovorima sa svojim sinovima i suprugom na Skypeu te tako barem malo ublažava udaljenost. Vrijeme krati čitanjem knjiga, a najdraži mu je pisac Jo Nesbø.

Na kraju razgovora Alen nam je otkrio da je veliki ljubitelj vina i kako provodi svoje slobodno vrijeme dok je u Hrvatskoj.

– Naravno da svaki slobodni trenutak provodim sa svojom obitelji, ali uvijek nađem vremena i za svije brojne prijatelje. Uživam u uređivanju vrta i voćnjaka oko svoje kuće u Vrbovskom. Moram se pohvaliti i da sam veliki ljubitelj vina i da imam zavidnu kolekciju koju sam skupio tijekom svojih misija u razmjenama s međunarodnim kolegama, a u kojoj uživam u trenucima opuštanja sa svojim društvom.

Alena Perušića odlikovao je Ivo Josipović Redom hrvatskog pletera za sudjelovanje u mirovnim operacijama i osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

 >>Srpski policajci na sjeveru Kosova traže ubojicu pripadnika Eulexa?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije