Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.06.2019. u 08:43

Simpa-katolici izravan su odgovor na poziv nove evangelizacije, tj. onoga što papa Franjo naziva odlaskom na margine, na rubove života

Simpatični ovi katolici, ha? Prije mjesec dana rasplesalo ih se i raspjevalo oko 18.000 u Areni na “Progledaj srcem”, nekoliko tjedana nakon toga u Maksimir, nakon neuobičajenih svibanjskih kiša, izletjeli fit-katolici i osim tjelovježbe predstavili i važan duhovni sadržaj. A pojavile su se i katoličke influencerice, poput Emine i Marijete, koje milijune sljeditelja na društvenim mrežama ne privlače golišavim fotografijama, nego citatima iz Evanđelja. Preko noći su, zapravo, nestali “katolibani”, a na svjetlo dana došli neki simpa-katolici. Baš dobro.

Zapravo, ti simpa-katolici postoje već godinama među nama i nisu se rodili jučer. To su mahom mladi ljudi u punoj snazi, na studijima ili sa završenim fakultetima, zaposleni, u vezama ili vlastitim obiteljima. Do javnosti su teško dolazili zbog nekoliko razloga. S jedne strane, nije iz zanimala ovozemaljska kratkotrajna i prolazna popularnost, a s druge bili su oprezni i nisu htjeli na sebe navlačiti bijes razularenih bezumnika i njihovo etiketiranje i pljuvanje po portalima i društvenim mrežama. Naprosto su čekali svoj trenutak i sa svojim mladim duhovnicima (poput npr. Borisa Jozića i cijele njegove yuotubovske ekipe “Pod smokvom”) radili na sebi, izgrađujući međusobno snažne veze, baš onako kršćanski.

Simpa-katolici izravan su odgovor na poziv nove evangelizacije, tj. onoga što papa Franjo naziva odlaskom na margine, na rubove života. Ti rubovi nisu nužno humanitarne akcije i posjeti siromašnim obiteljima, skupljanje karitativne pomoći uoči velikih blagdana i traženje siromaha po ulicama kako bismo mu tutnuli u ruke neku smiješnu kunu. To, često, ionako služi samo vlastitom egu onoga koji daruje. Odlazak “na margine” može biti upravo ovo što je prezentirano u projektu “Fit-katolik”, a to je neizravno suprotstavljanje modernom kultu tijela i lijepog izgleda zbog njega sama, tj. puke vanjštine.

Nabildavati se i trčati do besvijesti, ganjati bicikle i role po gradu nema nikakva smisla ako iza toga ne stoji čvrsta i strukturirana duhovnost. Jer tijelo je, po Evanđelju, hram Duha Svetoga, pa ga treba čuvati i paziti, brinuti o njemu i njegovati ga. Ali ne stvarati kult od njegove mišićavosti ili zategnutosti bora.

Simpa-katolici pokazuju nam kako možemo na suvremen način otići na margine svoga života i gledajući se u zrcalo vlastite stvarnosti sami u sebi pronaći ta rubna područja i periferije svojih osobnosti na kojima itekako imamo što raditi. Oni su odgovor i onima skrupuloznima u samoj Crkvi, koji od vlastite “pobožnosti” više ni u bližnjemu ni u samima sebi ne vide sliku Božju, pa sve oko sebe melju svojim naopakim i rigidnim naukom. I najčešće s protivničke strane pronalaze iste takve duše, koje istom rigidnošću i bezumnošću lijepe isključujuće etikete drugačijima oko sebe. Simpa-katolici, kako se vidi, tome su znali doskočiti. Jednostavnim svjedočenjem života onakvim kakav on jest. Ispravnošću i uvjerenošću o ono što vjeruju, svima usprkos i unatoč.

Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru:

Ključne riječi

Komentara 3

IJ
IJaSamAntinfašist
09:52 12.06.2019.

Pavicicu ako si ti taj koji ce nam ljepiti etikete, onda se ja ponosno svrtavam u katolibane!

RZ
Rocky.Zg
10:13 19.06.2019.

Kada će se ti “ simpa katolici” izjasniti o financiranju crkve iz budžeta ? U Irskoj država crkvi daje 0 eura, a mi dajemo milijardu kn godišnje. Tko hoće neka plaća crkveni porez, a tko neće ne mora. Zanima mee mišljenje tih “simpa” likova ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije