Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čedo Prodanović

'Ježić traži kredit da bi vratio 5 mil. eura tobožnjeg mita Sanaderu'

'22.11.2012., Zagreb - Odvjetnik Cedo Prodanovic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/5
23.11.2012.
u 09:28

Radio sam za MOL i prije 
Sanadera, ali naravno da mi
 oni nisu platili njegovu obranu, kaže Prodanović.

Branitelj Ive Sanadera prvi put nakon presude govori o strategiji obrane, odnosu s bivšim premijerom, 
smještaju u 
zatvoru... 

– Nisam pretjerano šokiran presudom od deset godina. Ne doživljavam presudu ni kao svoj poraz, jer još ćemo se vidjeti na Vrhovnom sudu – kaže Čedo Prodanović. Odvjetnik Prodanović u šali kaže da živi u bermudskom trokutu. U radijusu sto metara stanovi su, odnosno kuće Ive Sanadera, Mladena Bajića i njegova. S tim smo odvjetnikom razgovarali nakon presude njegovu “kapitalcu” Ivi Sanaderu.

Sanader je prije dva dana završio u Remetincu. Bili ste kod njega?

Jadranka je jučer bila kod njega.

Što kaže, ipak je dobio 10 godina?

Još je u fazi suočavanja s presudom, ali uvjeren je da ćemo je srušiti na Vrhovnom sudu. Organiziranje života u zatvoru njemu nije nepoznato, ali ipak mu je šok. No, ne bojim se, on će se znati nositi s time.

Doživljavate li presudu Sanaderu i kao svoj osobni poraz?

Ne osjećam se dobro ni trijumfalistički, ali presudu ne doživljavam ni kao poraz. Još ćemo se vidjeti na Vrhovnom sudu.

Je li Ježić vratio pet milijuna eura navodnog mita za Sanadera u proračun?

Čujem da Ježić u Zagrebu hoda po bankama i traži kredit da bi mogao vratiti tu lovu. Dakle, novac je potrošio i to dokazuje našu tvrdnju da to nije bio mito za Sanadera nego njemu za lobiranje.

Pouzdano znate da traži kredit?

Da.

Sanader je osoba koja izuzetno dobro kontrolira svoje emocije...

To nije gluma, on je zaista čvrsta ličnost. To što mu se radi i što ga čeka, normalna osoba ne bi mogla izdržati.

U kojem se roku može očekivati drugostupanjska presuda?

Prvo moramo dobiti pisani otpravak presude u roku tri mjeseca, a mi imamo zakonski rok od 15 dana za podnošenje žalbe. Pitanje je kad će o žalbi odlučivati Vrhovni sud, koji ima dosta rastezljive rokove. Budući da je zatvorski predmet, bit će nešto brže, ali trebat će otprilike godinu dana.

Jeste li očekivali takvu presudu?

Da sam nešto pretjerano šokiran, nisam, jer smo uzeli u obzir sve moguće opcije. Po stanju spisa nismo očekivali takvu presudu, ali po okolnostima oko suđenja naravno da smo bili spremni i na takvu presudu.

Turudić je iznenadio lošom prezentacijom presude i obrazloženja. Zamuckivao je, kašljao...

Ne mislim da je bio loš. Mislim da je bio previše personalan i direktan. Kad nekome odrežete 10 godina zatvora, onda je glupo da mu držite moralne prodike. To je već cipelarenje.

Jeste li krivo postavili strategiju Sanaderove obrane?

Naravno da ne. Dali ste mi šlagvort. Čitam u Jutarnjem listu gluposti novinara koji je ondje sjedio godinu dana na raspravi i ništa mu nije jasno. Po njegovu mišljenju glavni argument naše, pod navodnicima upitne obrane, jest to da smo se bavili efemernim stvarima, a dokaz tome je da se Turudić na to uopće nije osvrnuo. Upravo je obratno, on se na to nije osvrnuo jer nema valjanih protuargumenta. Mi uopće nismo fulali, ali igrali smo na terenu koji je obrubljen samim inkriminacijama. Ne možemo imati svemirsku obranu nego “tu si gdje si”. Ograničeni smo činjenicama, dokazima protiv Sanadera, Sanaderovom osobom, histerijom koja je stvorena oko njega. Sve su to faktori koji su utjecali na presudu. Tragično je da netko napiše da je promašena strategija jer to znači da mu ništa u životu nije jasno, ili i dalje odrađuje posao. Kao i drugi prigovor da smo bili previše pasivni, uopće ne razumijem termin aktivna obrana. Sugerira nam se da Sanader treba reći sve. Dakle, Sanader bi trebao reći da je kriv, a čovjek kaže da nije kriv.

Sanader negira sve i dobije 10 godina. Hoćete li zato u ostalim optužnicama ići na nagodbe?

Ne, ne vjerujem. Nismo o tome razgovarali, ali njegov stav je od početka kristalno jasan. Nisam ga ni nagovarao na nagodbe, ali iz njegova habitusa i ponašanja ne dolazi u obzir da bi se nagađao. Prvi okvir obrane; priznajem ili ne priznajem daje Sanader, a onda mi postavljamo obranu. Mi smo odgovorni za konstrukciju obrane koje je po meni bila logična i ona se usredotočila na loše točke optužbe. Jer, po zakonu tužitelj dokazuje, a mi se branimo. Naravno, da u slučaju da danas 17 godina nakon inkriminacije HYPA imamo deset svjedoka koji su 1995. vidjeli da je Vidaković lagao, mi bismo ih predložili, ali ih nemamo. Tužiteljstvo je našlo čovjeka koji se nakon 17 godina našao moralno motiviran da se javi iz Amerike i kaže: “Ja želim reći istinu”. Usput, taj čovjek ima kazneni postupak i, usput, kontaktira s tužilaštvom sto puta, ali o tom potom. Naravno da ćemo uprijeti na tog svjedoka, a žalimo što nije prihvaćeno svjedočenje njegove bivše supruge koja kaže da joj je on rekao da je lagao u postupku.

Na što ćete pucati u žalbi?

Na sve ono što smo rekli u završnoj riječi. Nema tu neke velike mudrosti, niti smo išta čuvali u rukavu.

Nije li promašeno kada Sanader tvrdi da ga se politički progoni?

Mene termin uopće ne zanima, ja tvrdim da to nije bilo pravično suđenje. Ne u smislu da je sud bio nepošten, ali sve okolnosti koje su dovele do ove presude išle su na štetu okrivljenika. Sanader je bio nezaštićen, protiv njega se vodila kampanja, histerija u javnosti kroz kondicioniranje javnosti davanjem tajnih dokumenata na štetu Sanadera.

Što ćete napraviti vezano uz nepravično suđenje?

Presuda još nije pravomoćna, no u slučaju da postane, idemo na ustavnu tužbu, a onda ostaje kao krajnja instanca sud u Strasbourgu. Nisam siguran da suci, barem u primozgu, nisu vodili računa kakve će biti reakcije apsolutno nabrušene javnosti ako oslobode Sanadera.

Sanader je rekao da vaš odvjetnički tim za njega radi pro bono, to naši zakoni ne dopuštaju.

On je pobrkao stvari. Mi radimo za honorar koji će nam biti naknadno isplaćen.

Tko će ga platiti, ako je njemu sve blokirano?

To je stvar naše vjere da će mu imovina biti odblokirana ili će on pronaći neki drugi modus. Pro bono je netočna formulacija, mi smo čak nešto novca dobili.

Tko vam je to platio?

To uopće nije bitno. Honorar za njegovu obranu, to je dovoljno. No, to je apsolutno ništa u usporedbi s onim što smo odradili.

U odvjetničkim krugovima kruži priča da vas plaća MOL, da za tu kompaniju radite kao odvjetnik u RH, ali i da vam je MOL platio obranu za Sanadera u slučaju Ina-MOL?

Ja sam za MOL radio i prije Sanadera.

A što ste radili za MOL?

Pa, neću vam svoju utrobu otvarati! To je stvar povjerenja klijenta i stranke. Za MOL sam radio prije nego što sam Sanadera upoznao, a što sam radio i koliko sam bio plaćen, stvar je mene i MOL-a. Pa, neću za to polagati račune! Dakle, radio sam za MOL i ne znam kako će se i kada to pitanje završiti.

Je li vam MOL platio honorar za obranu Sanadera?

Naravno da nije!

MOL ne želi isporučiti Hernadija da ga naše tužiteljstvo ispita jer bi to ugrozilo mađarske nacionalne interese. Kako to komentirate?

Ne mogu to komentirati, nisu mi jasni ti razlozi.

Je li Sanader zakinut time što Hernadi nije ispitan?

Sigurno da bi mu išlo u korist da je Hernadi došao i rekao da mu nije dao mito.

Jeste li očekivali kaznu zatvora za Čačića u drugom stupnju?

Prvostupanjska presuda Čačiću bila je u skladu s najavama naših kolega odvjetnika iz Mađarske, koji su rekli da je to granični slučaj i da se može proći s uvjetnom kaznom. Ako na prvom stupnju dobijete uvjetnu, onda ste bez brige na drugom stupnju, tako su nam govorili.

I što se dogodilo na drugom stupnju pa nije bilo tako?

Neki to objašnjavaju i sutkinjom koja je u prijeporu sa svima, da je apsolutno nepredvidiva i na svoju ruku. Sigurno da je presuda neočekivana i neuobičajena.

Kako je Čačić reagirao kad ste se čuli?

Bio je apsolutno iznenađen.

Zatražio je odsluženje kazne u RH.

Ne bi trebalo biti problema da mu se to odobri.

Može izbjeći zatvor?

Ne da izbjegne, nego da sud ocijeni da je kazna preoštra. Ako Mađari ustupe predmet Hrvatskoj, onda Županijski sud prema njegovom prebivalištu donosi presudu. Sud je vezan odlukom o krivnji, ali nije vezan kaznom i može je ublažiti.

Može ga i predsjednik Josipović pomilovati?

Može.

Hoćete li zatražiti pomilovanje?

Nismo o tome razgovarali niti razmišljali.

Sanader je cijelo vrijeme suđenja sam, čak i na presudu, kao Pale sam na svijetu, bez obitelji, zašto?

To je njegova želja jer obitelj želi maksimalno zaštititi. Supruga će mu, naravno, dolaziti u pritvor kao što je i dolazila. On preuzima sve na sebe, on je “tough guy”. Nije Pale sam na svijetu, bili smo mi kod njega na večerama koje je pripremala njegova supruga... On se više uzruja kad vidi članke o svojoj obitelji nego deset o sebi.

Ne djeluje mi kao čovjek koji se zbog bilo čega uzrujava.

On se kontrolira, ali se uzrujava.

Vikali su vam: “Lopovi, đavolji odvjetnici” nakon presude.

Ma, to su oni plaćeni kreteni.

Tko ih plaća?

Nije bitno.

Sanader vas sada ne plaća, nove klijente ne uzimate, ne fali vam novca?

I Jadranka i ja radili smo u Haagu i u određenoj mjeri osigurali egzistenciju, pa nam nije nužno da svaki mjesec dobivamo honorar.

Žali li se Sanader na nešto u zatvoru?

Ne, sada se ne žali. Ova je vlast očito pametnija jer ne možete jednog premijera držati u sobi s pet kriminalaca.

Nije premijer više.

Nije, ali ni J. Timošenko nije u zatvoru sa sedam prostitutki nego u posebnom apartmanu. Sanadera su ranije šikanirali jer su napravili reorganizaciju zatvorskog sustava samo da on ne bi mogao biti sam u sobi.

Tko ga je šikanirao?

HDZ-ova vlast.

Čita li novine?

Može ih kupiti u kantini. Ali čita, priprema obranu, on je bistar, brzo kopča. Nije da ga ne zanima.

Pa njegova koža je u pitanju.

Je, ali imao sam ja klijenata čija je koža isto bila u pitanju pa se uopće nisu htjeli zamarati.

Kakav je vaš dojam o Sanaderu, kao osobi?

Ugodno iznenađenje. Doživljavao sam ga kao bahatog i arogantnog tipa, a sad vidim da je civiliziran, ugodan...

Komentara 40

ER
Erhard
13:12 23.11.2012.

Cudna neka koincidencija. Prodanovic radio za MOL-a (Madare), a klijenti mu Sanader i Cacic? Izgleda da nepredvidljiva sutkinja im je pokvarila racune!

LE
Leptirica
14:47 23.11.2012.

Da, da prokomentiram navode iz clanka kako su Cacic i Sanader ugodne osobe. Mnogi nacisti su bili obiteljski ljudi, divni ocevi, muzevi pa su svejedno u smrt poslali milione ljudi. Nitko nije savrsen. Svi mi imamo svoje dobre i loseose strane, samo se trudimo da one lose potisnemo, a dobre osobine razvijamo... Nikada do sada u svom zivotu nisam srela osobu za koju mogu reci da je negativna u svemu. Pa tako i ova dvojica, vjerujem da su u svome bliskom okruzenju, medju prijatlejima i obitelji veoma pristupacni i ugodni, ali isto tako mogu reci da na prvi pogled djeluju prvenstveno bahato, arogantno, nepristupacno.

ER
Erhard
13:00 23.11.2012.

Kad uzmemo u obzir sve procese koji jos cekaju Sanadera ne vidim kao ce uspijeti da ne dobije najmanje 10 godina. Po mom misljenu bi mu bilo bolje da odustane od zalbe na presudu, postane pokajnik, prizna krivicu i omogucii osudu MOL-a, tako da se Hrvatskoj vrati ono sto je predao MOL-u uz manju kaznu. Ako svoju tastinu stavlja ispred interesa drage mu domovine onda neka bude spreman da odsluzi 10 godina najmanje. Inteligent je . al da vidimo da li je i realno racionalan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije