Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.09.2017. u 10:48

Za one koji se ne prilagode PEC-u predviđene su i kazne, koje će dijeliti Talijanska digitalna agencija (AID)

Obrazac morate ovjeriti, što znači potpisati i staviti pečat, i poslati ga poštom. Tako je u Hrvatskoj. Svaki građanin ima elektroničku adresu na koju dobiva sve dokumente javne uprave, pa čak i kazne za automobilske prekršaje. Tako je u Italiji. Zapravo, prema uputama Europske unije, svi građani bi, prije ili poslije, trebali imati kućnu elektroničku adresu na koju će dobivati i s koje će slati ovjerene dokumente. Zasad je osim u Italiji takav sustav potpuno uveden još samo u Švicarskoj i Hong Kongu.

Talijanska ministrica javne uprave Marianna Madia potpisala je dekret kojim se, godinu dana prije predviđenog roka, uvodi kućna elektronička adresa za sve građane i državna tijela. Dosad su je imali oni koji su je htjeli uvesti prije roka te mnoge lokalne uprave. Uvođenjem isključivo elektroničke pošte javna će uprava godišnje uštedjeti 250 milijuna eura koliko je trošila na poštanske usluge. Tome bi trebalo dodati i uštedu na papiru, toneru, omotnicama, uštede na poštarima i službenicima u poštama, ali i to da građani više ne bi trebali čekati u redovima u pošti za predaju pisama ili za podizanje preporučene pošte. Naravno, uložilo se u tehnološku infrastrukturu za stvaranje i održavanje certificirane elektroničke pošte (Posta elettronica certificata - PEC), ali to je iznos od samo 200 tisuća eura ukupno za dvije godine, 2018. i 2019. Nije mala razlika između 200 tisuća eura za dvije godine i 250 milijuna eura godišnje!

Italija, koja je poznata po birokraciji i sporoj javnoj upravi, uvela je taj sustav ovjerene elektroničke pošte (certified mail) koji ne samo da sve znatno ubrzava nego stvara i golemu uštedu. Za one koji se ne prilagode PEC-u predviđene su i kazne, koje će dijeliti Talijanska digitalna agencija (AID). U Hrvatskoj nije ukinut ni pečat, što je obećavala prethodna Vlada, kamoli poštansko papirnato slanje računa, obrazaca, dokumenata, kazna… Jer, vrijedi samo ono što je na papiru! A kolika bi bila ušteda, prije svega na vremenu osim na papiru (drveću) i drugome. Stječe se dojam da se od drveta (pečata) ne vidi šuma napretka.     

Komentara 5

Avatar Moodleen
Moodleen
13:31 17.09.2017.

Je, je, sigurno Giovanni na vrhu brda, gdje nema ni struje ni signala, ima bar tri kompjutera i sedam elektroničkih adresa, mudri Toma Ševiću. Pa u Italiji, za razliku od ove selendre Hrvatske, sigurno već imaju i televizore u boji, jel tak, Sivijuse?

ST
stefj
18:21 17.09.2017.

To bi značio kraj pošte, a tamo ima uhljeba koliko ti srca želi. Tek smo pred 2-3 godine osigurali monopolistički položaj HP-a na tržištu, a sad bi im uzeli od usta... E neće ići, prvo treba osigurati digitalne markice ili nešto slično da se osigura uhljebima prihod, a onda tek možemo dalje... Što se tiče pečata i sličnog, pa vidite da je Plenković zaustavio sve reforme koje je Orešković planirao, da se opet nemilice zapošljava u državnim i javnim strukturama, da se izmišljaju novi porezi i parafiskalni nameti... Nema tu sreće...

MI
miso
15:23 17.09.2017.

Estonija je to sve uvela još i ranije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije