Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.04.2020. u 08:19

Mjerom oprosta plaćanja poreza Hrvatska radi nešto što nijedna druga država zasad ne radi. Ne mora takvo rješenje biti loše, kao što ne mora biti ni dobro, ali je jedinstveno. I zaslužuje analizu i iz drugog, ne samo jednog dominantnog kuta

Čudesne prirodne pojave zaista se ukazuju u fascinantnom obliku uslijed povlačenja ljudi u samoizolaicju pred koronavirusom. U Veneciji dupini (nema veze što vijest o tome, koja se širila Internetom, nije bila točna jer su priložene fotografije bile snimljene na Sardiniji). A u Hrvatskoj - čarobno drvo na kojem raste novac.

Ili je niklo čarobno drvo, ili se na neki drugi čudesan način ostvaruje Kolindino proročanstvo da će Hrvatska biti jedna od najbogatijih država svijeta. Jer, ono što vam malo tko govori jest da je, nakon drugog kruga Vladinih mjera za spas ekonomije, Hrvatska jedna od vrlo rijetkih, ako ne i jedina usporediva zemlja  koja je u ovom trenutku globalne pandemije krenula u široki oprost poreza za one najpogođenije. Dakle, oprost, ne odgodu, koju i dalje preferiraju sve druge, pa i bogatije, pa i koronavirusom pogođenije zemlje. 

U prvom krugu mjera, Hrvatska je radila što i većina drugih zemalja, ali reakcija poduzetnika bila je da to nije ništa i da njima treba oprost poreza i svih davanja. U drugom krugu mjera, to su i dobili, ali sada je pošteno barem priznati da Hrvatska takvim oprostom plaćanja poreza radi nešto što nitko drugi ne radi. Nitko ni u prvim, pa ni u drugim krugovima svojih mjera. Ne mora takvo rješenje biti loše, kao što ne mora biti ni dobro, ali je jedinstveno. I baš zbog toga što je jedinstveno, zaslužuje i analizu iz druge perspektive, ne samo jedne, dominantne, koja se čini opravdanom, ali koja svejedno može voditi u propast. Fiskalnu propast države, koja time može postati lak plijen za vjerovnike u svijetu koji će - vrlo je izgledno - biti puno opasniji i nesigurniji. Lešinarski fondovi bit će mila majka u usporedbi s lešinarskim državama, čijem nastanku možda već svjedočimo.

Video - Božinović: Zahtjev za E-propusnice podnijelo i 28 osoba koje su COVID pozitivne

 

Ministar financija Zdravko Marić iznio je procjenu da će za financiranje svih tih novih i već postojećih obveza države u sljedeća tri mjeseca biti potreban iznos ravan 45 posto ovogodišnjeg državnog proračuna. No, tko vjeruje da će sve ovo proći do početka ljeta? Ako sve ovo potraje, znači li da ćemo do kalendarskog početka jeseni potrošiti 90 posto proračuna; i ako da, što dalje? Zaduživanje po nikad povoljnijim kamatama, kakve smo, ne isključivo svojom krivnjom, uživali do jučer (a Europska središnja banka se, pucajući iz svih nekonvencionalnih oružja monetarne politike, zaista trudi da nastavimo uživati i sutra)? Da, moguće je zaduživanje, no ako europska ekonomija zbog pandemije padne za prosječno 10-ak posto, dogodit će se eksplozija loših kreditnih plasmana u bilancama svih banaka, pogoršanje vrijednosti imovine, urušavanje vrijednosti dionica… Očekivati održivo povoljno zaduživanje u takvim uvjetima zahtjeva dosta snažnu vjeru u nadnaravno.

Tvrdnja da je Hrvatska fiskalno uređenija nego Hrvatska koja je dočekala globalnu recesiju 2008. u načelu je točna. Ali, što ako razlika između žestine ove krize u usporedbi s onom krizom bude puno veća nego razlika između fiskalnog kapaciteta Hrvatske danas i Hrvatske onda? Odnosno, ako ta “negativna” razlika jednostavno pojede svu “pozitivnu” razliku? Onda ta tvrdnja da smo sada spremniji ostaje slaba utjeha. Spremniji ne znači baš spremni. 

U ovom trenutku to se čini kao sjajno rješenje, ali vrijeme još može pokazati da je Hrvatska prelako krenula rješavati ovu krizu oprostom poreza i davanja, mjerom koju će kasnije teško moći zaustaviti, odnosno teško držati kao ograničenu i privremenu. Sigurno znate onaj tip kafića ili restorana koji vam je do jučer naplaćivao kavu ili ručak po cijenama u rangu Beča ili Pariza, a kad biste dobili račun vidjeli biste da je tvrtka oslobođena PDV-a jer se radi o j.d.o.o.-u. Pa je nakon godinu dana, koliko je zakonski moguće takvo rješenje da netko bude oslobođen plaćanja PDV-a, isti kafić ili restoran postao novi j.d.o.o., pa sljedeće godine novi i tako dalje. Zašto? Zato što se vlasnik uljuljkao u poslovni model u kojem je odlučio ne plaćati porez, i teško mu je izaći iz tog modela.

Ono što se na engleskom zove “moral hazard”, mogućnost zlouporabe, jedan je od razloga zašto druge države nisu, čak ni u ovako naizgled kataklizmičnim okolnostima za ekonomiju, srljale u oprost poreza i drugih davanja, nego se drže principa odgode, povoljnih zajmova, novčanih poticaja za zadržavanje zaposlenih… U Hrvatskoj taj “moral hazard” nikad nije bio pri vrhu razloga kojih se držimo u smišljanju rješenja, pa nije ni sad. Ali sve što radimo - radimo na vlasitu odgovornost. 

Komentara 7

SP
Spezzi
09:12 08.04.2020.

Zato jer mi i Sjeverna Koreja još imamo socijalizam i komuniste na vlasti. Opraštanje dugova samo znači da to neću platiti ja, nego netko drugi. Nema ništa badava, sve se plaća samo je pitanje to će platiti ! Kod nas se država shvaća kao neko strano tijelo koje ima svoju blagajnu i proizvodi svoje novce. Ne, drugovi dragi, država je samo posrednik, skuplja naše novce i dijeli dalje. Ako ne plati Marko platit će Janko.

ST
stefj
08:52 08.04.2020.

Pitanje je koja je mjera bolja, da li npr. Austrija koja nadoknađuje 80% (bruto) plaće ili Hrvatska koja daje 4000 Kn i oprašta poreze za taj period. Vani se sve uvijek izražava u bruto vrijednostima, ne neto kao kod nas... Ne treba zaboraviti da Hrvatska ima puno lošiju strukturu BDP-a od svih ostalih, gdje su turizam i potrošnja glavne komponente. Budući da je zabranjen rad, da je sve stalo na prvom set mjera, vjerojatno bi se većina poslovnih subjekata zatvorila i svi radnici bi završili na burzi... Vlada je mogla birati; ili ove malo jače mjere ili desetke tisuća zatvorenih tvrtki i obrta, te stotine tisuća novih nezaposlenih na burzi. Ovako si je vlada kupila možda pola godine prije raspada... 6 mjeseci je dovoljno da se društvo medijski pripremi za suživot s virusom, a već će se i dobar dio stanovništva zaraziti, pa će se prestati brojati...

WI
wimamanianiia
16:09 08.04.2020.

Ovo je stvarno bolesno, necu to citati da ne zagadjujem zdravi razum. Pa od cega se financira drzava nego od poreza? Koga cete opljackati da vam dade novce za place i mirovine, ili sto rasprodati u zemlji da napunite budzet, akoo ga ne napunite porezima? Poremecen je onaj tko misli da moze vjecno na tudjoj grbaci zivjeti, tako kao i Anemicni sto masta da ce i dalje sisati novce tudjim poreznim obveznicima iz EU fondova. Nema vise toga, EU-ropska zloconacka tvorevina je krepala i bankrotirala, nemaju drzave vise novaca ni za svoje gradjane uzdrzavati, kamoli tudje. Ubuduce cete zivjeti samo od svoga rada, o toga sto proizvedete u Hrvatskoj, inace cete pasti travu na ledini, sa zlocinackom, budete li mastali zajedno njima da ce vas netko drugi vijecno uzdrzavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije