Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDRIZ ef. bešić

Još 90-ih sam se učlanio u HDZ i u Gunji smo spriječili razdor između muslimana i katolika

Imam Bešić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
07.07.2014.
u 15:30

Mnogi su me pokušali diskreditirati zbog političkog djelovanja, ali nisu uspjeli u tim namjerama

Imam gunjanski Idriz Bešić (55) sa 33 godine službe u Gunji jedan je od dvojice po kontinuitetu najstarijih imama u Hrvatskoj. Uz to što je cijeli svoj radni vijek proveo u Gunji, Bešić je poseban i po tome što je tijekom službe nekoliko puta razrješavan dužnosti i vraćan, ali i po tome što je već 20-ak godina politički aktivan. Uza sve to, od 17. svibnja, kada je probijen nasip i došlo do poplava, Bešić je ostao bez svega. Poplavljena je najstarija džamija u Hrvatskoj, Muslimanski kulturni centar i kuća u kojoj je živio.

– Žao mi je svega, ali nekako najviše knjiga i nekih originalnih dokumenata koji su sada uništeni. Ipak, najbitnije je da nema mrtvih. Sve drugo ćemo nekako, prije ili kasnije, nadoknaditi – kaže Bešić.

Oženjen je, otac četvero djece, a ima i troje unučadi. Za sebe spremno kaže da je drukčiji tip imama, da nije obični hodža koji čeka u džamiji, nego da je sveprisutan u selu i uvijek društveno aktivan.

– Kada sam završio medresu, i ja i moja generacija željno smo iščekivali da izađemo na teren. Osjećali smo se pozvanim da mijenjamo svijet. Volim i što sam došao u multietničku sredinu. To mi je bio dodatni izazov za rad – kaže Bešić vraćajući se na svoje početke u Gunji.

Velika iskušenja

Bilo je tada određenih neslaganja i nerazumijevanja između mještana i novoga imama, ali vrlo brzo se Bešić postavio kao lider. Na istom mjestu je i danas kada predvodi bošnjačku zajednicu od oko 1300 mještana Gunje ili 35 posto od ukupnog broja mještana. Kaže da su međunacionalni odnosi u Gunji vrlo dobri, ali i da su u nekoliko navrata bili na velikim iskušenjima.

Cijeli rat i sva stradanja, ratni zločini i sve drugo u BiH gleda se kroz Srebrenicu. Tamo jesu počinjeni strašni zločini, ubijeno je 8000 ljudi, ali oni nisu ništa veći niti manji u odnosu na zločine u Prijedoru, Doboju...

– To je činjenica, ali smo na sreću izdržali sva iskušenja. Imali smo mi svakakvih ponuda sa svih strana, ali nismo se dali. Zajednički smo svima govorili da oni koji žele rat mogu odmah u srednju Bosnu i da se tamo mogu prikloniti bilo kojoj od tri strane koje su ratovale, ali da nas u Gunji ne diraju – kaže Bešić.

I danas su dobri međunacionalni odnosi, a katastrofalne poplave dodatno su ih ojačale i povezale.

– Ponosan sam na tu činjenicu, a mislim da u svemu tome ima i mojih zasluga – ističe Bešić s kojim smo razgovarali u vrijeme ramazana, kada od zore do mraka niti pije niti jede.

– Nije to problem. Niti sam gladan niti sam žedan. Tu nije problem u želucu, nego u glavi. Tu se sve rješava – objašnjava.

U Gunji je, ističe, najveći problem “bijela kuga”, kao i činjenica da sve više mještana, prije svega mladih, odlazi trbuhom za kruhom. Bešić bez mnogo ustezanja kaže kako je prijeko potrebno da Vlada RH učini konkretne korake kako bi se zaustavilo iseljavanje ili će vrlo brzo gunjanski atari ostati bez ratara.

Gunjanski imam obnašao je sve moguće dužnosti u općini Gunja, osim načelničke. Trenutačno obnaša dužnost zamjenika načelnika općine Gunja iz redova Bošnjaka. Njegov politički angažman započeo je 1990. godine, s početkom demokratskih promjena, kada je, kako kaže, shvatio da ne može ostati po strani. Iste godine još jednom je razriješen dužnosti imama pa je “zaštitu” potražio u politici. Tada postaje predsjednik tek osnovane Hrvatske demokratske muslimanske stranke (HMDS) koja je bila vrlo bliska HDZ-u.

– Bio je to dobar projekt, ali nije zaživio kako treba iako smo napravili puno dobrog posla. Primjera radi, tada je mnogim mještanima Gunje riješeno hrvatsko državljanstvo. Međutim, kako sam bio uvijek 10-20 godina ispred, uslijedili su brojni bočni udari pa stranka ulazi u krizu i već 1992. godine ugašena je. Iste godine ušao sam u HDZ i postao zamjenik načelnika općine. Otad, na neki način, politički sudjelujem u radu općine – kaže Bešić.

Govori se stalno o muslimanskom terorizmu. Međutim, koliko je nepravde učinjeno i čini se i dalje muslimanima, terorizma je i malo

Njegovo političko djelovanje nekima je i smetalo pa su uslijedile i pritužbe tadašnjem muftiji Ševku Omerbašiću koji je zatražio i službeno Bešićevo očitovanje.

– Oni su u pritužbama napisali da se ja petljam u politiku. Odgovorio sam muftiji da se oni petljaju u politiku, a da je ja vodim. Otad više nije bilo problema. Uostalom, u politici nisam da bih rješavao puknute cijevi ili nešto slično. Tu sam zbog većih stvari na kojima zajedno radimo i mislim da smo učinili mnogo za dobrobit Gunje i odnosa između naroda – ističe Bešić.

Već je godinama i dio izaslanstva u Bleiburgu, kojega smatra najvećom grobnicom muslimana uopće, većom i od Srebrenice. Prema nekim podacima, navodi, u Bleiburgu je ubijeno oko 50.000 muslimana. Kaže da je u Srebrenici počinjen strašan zločin, ali i da je u BiH na djelu “srebrenizacija” rata.

– Cijeli rat i sva stradanja, ratni zločini i sve drugo u BiH gleda se kroz Srebrenicu. Tamo jesu počinjeni strašni zločini, ubijeno je 8000 ljudi, ali oni nisu ništa veći niti manji u odnosu na zločine u Prijedoru, Doboju... Međutim, zločin u Srebrenici ima i drugu stranu priče. Zašto je ubijeno 8000 ljudi? Je li se to moglo spriječiti? Gdje je bio naš propust? Moje je mišljenje da se zločin u Srebrenici mogao spriječiti i da je trebalo drukčije reagirati, a ne čekati međunarodnu zajednicu.

Na novinarski upit kako poslije svega gleda na istupe biskupa Vlade Košića, nakon što je na slobodu pušten Dario Kordić koji je optužen za rate zločine u Ahmićima, odgovara da se tu zapravo nema što reći.

Svatko ima svoje talibane

– Ne znam je li ga ponijela emocija ili je u pitanju nešto drugo. Nekome je moj heroj zločinac, a opet moj zločinac nekome je heroj. Mislim da ta izjava ipak neće ugroziti dobre odnose katolika i muslimana.

Za međumuslimanske krvave sukobe u svijetu kaže da su oni proizvod djelovanja stranih službi i svjetskih centara moći te da se ništa ne događa slučajno. Objašnjava to i time da su ekstremisti u Siriji veliki prijatelj i saveznik nekih zapadnih država, a da su na nekim drugim lokacijama isti ti ekstremisti istim tim državama veliki neprijatelji.

– Govori se stalno o muslimanskom terorizmu. Međutim, koliko je nepravde učinjeno i čini se i dalje muslimanima, terorizma je i malo. Uostalom, terorizma ima svuda. Svatko ima svoje talibane ako se gleda realno. Dovoljno je samo pogledati što se događa u svijetu da bi neke stvari bile jasnije. Činjenica je da danas o islamskoj vjeri postoje mnoge predrasude i stereotipi. Mnogi ljudi i u Hrvatskoj muslimane danas zamišljaju s bradama i kao neobrazovane ljude. Ne zna se mnogo o našoj vjeri, načinu života, razmišljanjima... Primjera radi, šerijat nije samo strogo kažnjavanje krađa i slično nego je to način i sustav života. Tko živi po šerijatu, ne može a da ne plati radnika, ne može krasti, varati... U šerijatu nema ni lihvarskih kamata. Mislim da je potrebno više razgovora kako bismo se bolje razumjeli.

Komentara 6

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
19:05 07.07.2014.

činjenica je kako je bio nekoliko puta rezriješen dužnosti i vračan ponovno, ali ne zbog svojih političkih uvjerenja. To nikako!!! Znaju gunjanci a i njegovi muslići tko je efendija. Pa sjećam se kako su za vrijeme domovinskog rata pokušavali svojimm igricama preuzeti vlast u Gunji. Ovaj puta im je uspjelo s macanom alijas aktualnim načelnikom na prijevaru doći na na vlast i gledaj što se sada u ovoj katastrofi događa. Upravo se nazadnjim izborima za načelnika Gunji dogodilo ono što se događa Vukovaru, samo je razlika da su došli glasovati muslimani prijavljeni u Gunji, a ne žive nego su po Brčkom i okolnim brčanskim selima.Glavni za humanitarnu pomoć za Gunju muslić, svaka reportaža o polavljenim gunjancima napravljena u ulici gdje je džamija, kao slučajno svaki koji je dao bilo kakovu izjavu je opet muslić. I ja koji sam rođeni gunjanac, pitam se u kojoj i kakvoj Gunji sam do poplave živio? Svaki vikend putujem u Gunju k svojima i nosim koliko mogu pomoći, vjerujte da dio gunje od benzinske stanice pa prema crkvi i velebitu rijetko kada zna kako se dijeli nešto. Ali, zato cijeli kraj oko džamije to zna! komisije za procjenu su kompletno obradila taj dio sela, ali za ostatak ima vremena, nema alata. Prolazeći kroz taj dio da bi došao do kuće svje braće, vidio sam kako se u skoro svakoj kući radi, zidovi se lupaju, isušivači rade.... dalje prema selu-crkvi sve manje zvukova. Moj susjed je išao i molio nekoliko puta isušivač, za njega nema" I čovjek otišao i kupio. Eto, to je prava istina o imamu

UM
Umjereni
17:06 07.07.2014.

Kako je formuliran naslov, ispada da si se morao učlaniti u hdz da bi preživio rat i međunacionalni sukob odn. pokolj. Dakle, isti primitivizam kao i 45te. Morao si se učlaniti u kpj da bi preživio rat i razdor.

HE
hercegovačkiponos
18:21 07.07.2014.

"Još 90-ih sam se učlanio u HDZ i u Gunji smo spriječili razdor između muslimana i katolika" --- Efendija moj... Nemoj prosipati šuplje nego reci istinu. "Tvoji" muslimani su bili za jugoslaviju, a Hrvati ( a ne katolici) su htjeli svoju samostalnu Hrvatsku državu. Tako je i tvoj Alija želio ostanak u Jugoslaviji, pa da ne bi HVO-a koji vas je i branio i hranio, bili biste većina poklani i pobijeni. Kaži efendija istinu, pa neće ti fes sa glave spasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije