Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.11.2017. u 09:03

Predsjednici su upravo u Opatiji demonstrirali vlastitu nemoć u ekonomskoj politici

Nije lupila šakom o stol ni nenajavljeno upala u neki od ureda Plenkovićevih ministara, no predsjednica države prvi je put govorila o radu Plenkovićeve Vlade slično kao što je svojedobno govorila o Milanovićevoj Vladi ili kako bi svaki predsjednik/ca države trebali razgovarati s izvršnom vlašću ako žele dobro svojoj zemlji. Zaostajemo, sporo se mijenjamo, ljudi odlaze, imamo potkapacitiranu javnu upravu nesposobnu za reforme...

Takva nedvosmislena i oštra kritika HDZ-ove Vlade obično se čula od opozicijskih prvaka ili neutralnih promatrača, ali ne i od predsjednice. Politička pozadina izrečenog stoga je zanimljivija od sadržaja kojim predsjednica opisuje zaostajanje zemlje za koju je prije dvije i pol godine rekla da će biti jedna od najrazvijenijih članica EU. Predsjedničin istup otvara neka pitanja: zna li nešto što običnim građanima nije poznato?

Stvara li se u HDZ-u otpor prema Andreju Plenkoviću? Je li Ivica Todorić upornim prozivkama i optužbama oko Agrokora uspio više od slabe opozicije, i to toliko da oporba može računati na više glasova za opoziv premijera i njegove Vlade nego što se sada čini? Ovog puta zanimljivije od izrečenoga jest tko govori nego što govori! Šefica države ušla je u drugu polovicu mandata s još uvijek velikom podrškom građana, no daleko od toga da je sigurna da će osvojiti i drugi mandat. HDZ bi joj mogao uskratiti podršku ili pak nevoljko stati iza nje kao što je SDP nevoljko stao iza Josipovića. Bez snažne HDZ-ove mašinerije malo tko na desnom političkom spektru može dobiti izbore. Ako je motiv predizborni, predsjednica je “kukuriknula” protiv Plenkovića u nezgodno vrijeme, uoči glasanja o povjerenju njegovoj Vladi u Saboru.

Nevezano za dnevnopolitički kontekst, činjenica je da su predsjednici upravo u Opatiji demonstrirali vlastitu nemoć kad je ekonomska politika u pitanju. Najviše je grmio Stipe Mesić, i to protiv tečaja, odnosa prema izvoznicima i korupcije, ali ništa od rečenoga nije se probijalo do Zagreba.

Komentara 12

SV
svojaja
10:14 09.11.2017.

Nije ona udarila na Plenkovica, nego je skuzila da je zlocinacka ovaj put prevazisla samu sebe u teskom organiziranom kriminalu, pa se polako mici po mic distancira od njih, da ne uvuku i nju u ta govna.

DU
Deleted user
09:15 09.11.2017.

Stavljati predsjednicu Grabar Kitarović u istu rečenicu s Milanovićem je krjanje uvredljivo.

NE
nekidrugidan
09:44 09.11.2017.

Rekla je ono što je morala reći osoba na njenoj poziciji. Nema puno ovlasti pa su upozorenja, preporuke, kritike i sl. praktički jedino što može. Osobno mislim, da nije dobro da predsjednik države ima tako malo ovlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije