Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fra Vatroslav Frkin

'Do preljuba najčešće dolazi jer žena ili muž odbijaju bračno darivanje'

fra Vatroslav Frkin
Foto: Davor Puklavec/ PIXSELL
01.07.2014.
u 10:28

Zagrebački svećenik koji je savjetima pomogao 10 tisuća obitelji i bračnih parova kaže da su za bračni sklad potrebne dvije stvari – kršćanska obitelj i nježni razgovori

Zagrebački franjevac, rodom iz Domaslovca pokraj Samobora, fra Vatroslav Frkin (75) jedan je od najpoznatijih bračnih terapeuta kod nas.

– Bračnim savjetovanjem i pomaganjem obiteljima bavim se od 1971. i imam 10 punih bilježnica sa 2300 slučajeva, a pomogao sam oko 10.000 obitelji i bračnih parova – kaže fra Vatroslav Frkin, koji je rad s obiteljima počeo u Varaždinu, a najplodnije godine bile su mu nakon toga u Slavonskom Brodu te poslije u Zagrebu.

– U ljudskom životu postoje problemi i brige. Ja obiteljima pomažem u njihovim problemima, a to su nesporazumi između muža i žene. A probleme zbog djece, roditelja, stanovanja, zaposlenja, kredita... To neka rješavaju sami – tumači fra Vatroslav i kaže kako su u svim obiteljima, zapravo, problemi – isti!

Sretno hodanje je važno

Budući da većina korisnika njegovih usluga dolazi iz vjerničke populacije, fra Vatroslav kaže kako kod kršćana u 95 posto, bez obzira na kršćanski sklopljen brak, dolazi do problema jer nema bračnoga sklada.

– Za bračni sklad potrebne su dvije, odnosno tri točke. Prva je kršćanska obitelj s molitvom, nedjeljnom misom, ispovijedi i pričesti, a druga su dugi i nježni razgovori, koji su jamstvo sretnoga braka. To su temelji sretne obitelji – kaže fra Vatroslav Frkin tumačeći kako tome mora prethoditi “sretno hodanje”, praktički bez dodira i u apsolutnoj tjelesnoj apstinenciji, kako bi se budući supružnici dobro upoznali.

– Znate tko si najbolje odgovara? – pita pater Vatroslav. – Oni koji su iste vjere i suprotne naravi! Slične se naravi odbijaju. Tu je riječ o bogatstvu suprotnosti, a s vremenom karakteri postaju sve sličniji.

Prisjetio se p. Vatroslav jednoga para koji je hodao deset godina, ali nikako da se vjenča.

– On je bio miran i plah, a ona temperamenta i jako je galamila. Odmah sam to vidio. Njega je ta galama odbijala. Rekao sam joj na jednom susretu normalnim glasom: “Spusti ton!” No, kad su došli sljedeći put, nastavila je po svome, pa sam vidio da me nije čula. Podigao sam i ja ton i rekao joj glasno: “Spusti ton!” Došli su za dva tjedna i kazali: “Vjenčat ćemo se” – prisjeća se sa smiješkom p. Vatroslav.

Međutim, kao glavni problem u braku vidi “bračno darivanje”.

– U vezi s tim pomogli su mi liječnici protumačivši mi fiziologiju i psihologiju muškarca i žene, između kojih su goleme razlike. Naime, muškarac je uvijek raspoložen za bračno darivanje i htio bi ga u svako doba dana, a žena nije takva – kaže p. Vatroslav.

– Mislite na seks? – pitamo ga.

– Da, na bračno darivanje, tj. bračnu ljubav, gdje se partneri tjelesno i duševno daruju jedan drugome – kaže Frkin i dodaje da je glavni problem u djevojkama koje o tom pitanju nisu poučile njihove majke pa muškarcu uskraćuju “bračno darivanje”. Stoga on to odlazi tražiti kod druge žene pa dolazi do preljuba.

– Danas se bračnu ljubav i bračno darivanje svodi samo na tjelesnost, senzualnost. To je velika zabluda. Bračno darivanje je darivanje osobe osobi. I samo nakon Božjeg blagoslova, a to je kršćanska ženidba, prirodno bračno darivanje smiruje oboje, duševno i tjelesno – tumači on i prisjeća se razgovora s jednim mužem otprije 20-ak godina koji je spavao s tisuću žena i djevojaka, ali je “bio miran samo kada je imao darivanje sa svojom ženom”.

– Pitao sam ga zašto je onda išao drugima, a on je rekao zato što ga je njegova žena odbijala! Vidio sam kako treba porazgovarati s njegovom zakonitom ženom, došla je na razgovor, a uskraćivala mu je bračno darivanje ne zato što je bila pokvarena, nego zato što nije bila pripravljena kao djevojka za brak. Obećala je da mužu ubuduće neće uskraćivati bračno darivanje i njihov se brak posve sredio. Nju je trebala pripremiti za bračno darivanje vlastita majka, koja vjerojatno ni sama nije bila pripravljena za to – kazuje fra Vatroslav. Ističe kako posve razumije suvremene žene, koje su premorene zbog rada na poslu i poslije kod kuće.

Neka muž radi više poslova

– Žena danas ima dva posla. Jedan vani, a drugi doma. I onda je navečer umorna i boli je glava. A muž bi htio bračno darivanje. Žena bi trebala imati samo jedan posao, a njemu treba nabiti da radi tri i sve bi bilo u redu – misli on te tvrdi da se upravo zbog uskrate događa 95 posto preljuba, a to dobro zna, jer k njemu, kako veli, dolaze i preljubnici i preljubnice.

Fra Vatroslav Frkin kaže kako ga je jedna liječnica upozorila da je medicina ustanovila “kako bračno darivanje skida i regulira tlak samoj ženi i poljepšava je” te da se sam u nekoliko navrata uvjerio u srčane probleme i probleme s tlakom kod nekih parova.

– Bio sam upozoren na krizu u jednoj obitelji. Muž je imao visoki tlak. Prema broju djece i prema godinama oboje supružnika, zaključio sam da im nije u redu bračno darivanje. Upozorio sam ženu na bračnu ravnopravnost. Nije odmah poslušala. Ipak je shvatila da se na tom području treba promijeniti. Koliko mi je poznato, muževo stanje je danas puno bolje! Mislim da se ona popravila. I sama je puno veselija – prisjeti se jednoga svoga slučaja, a oni se nižu pred njegovom specifičnom svećeničkom karizmom već gotovo 45 godina.

>> Je li ovo tajna sretnog braka? Zvuči prilično jednostavno

Komentara 12

SE
sestrićna
11:05 01.07.2014.

intellegens...i da je najljepša na svijetu s vremenom želja za sexom prolazi ako nema sklada..

JA
janko23
11:12 01.07.2014.

@intellegens: Za pomoći narkomanu trebaš prvo probati drogu?

MA
majmunskaposla69
12:28 01.07.2014.

de sole caecus iudicat...............sapienti sat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije