Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.02.2020. u 18:45

Političaru koji drži do prevencije korupcije bilo bi potpuno jasno da u ovakav aranžman s privatnom školom nije smio ući

Kako se bliže parlamentarni izbori, političarima su puna usta borbe protiv korupcije. U unutarstranačkoj kampanji ovu temu koriste oba tabora koja se bore za prevlast u HDZ-u, a beskompromisni obračun s tom pošasti najavljuje i Davor Bernardić.

Predsjednik SDP-a obećava da će njegova stranka nakon izbora počistiti nered i vratiti povjerenje u institucije. No, povjerenje u institucije mogu vratiti samo oni koji predano rade na tome da se one osnaže i osamostale, a što je Bernardić do sada pokazao na tom planu?

Ne tako davno, šef SDP-a našao se pod udarom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je zaključilo da je povrijedio zakonska načela primajući stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna. Stipendiju, utvrdilo je Povjerenstvo, Bernardić nije dobio na temelju objektivnih kriterija. Nije ju dobio kao stručnjak, jer se tada već godinama nije bavio znanstvenim radom, nego kao političar, na temelju diskrecijske procjene škole, kojoj se zauzvrat obvezao biti promotor i ambasador. Političaru koji drži do prevencije korupcije bilo bi potpuno jasno da u ovakav aranžman s privatnom školom nije smio ući i nakon odluke Povjerenstva javno bi se posuo pepelom. Bernardić se, međutim, uvrijedio i zaključio da se radi o nepravdi.

“Ni u snu nisam mogao znati da će stjecanje novih znanja u Hrvatskoj biti okarakterizirano kao sukob interesa”, bio je komentar prvog SDP-ovca na ovu odluku Povjerenstva. Nakon takve reakcije postavlja se pitanje je li Bernardić uopće svjestan važnosti prevencije korupcije, koliko razumije da je upravo sukob interesa mjesto na kojem se rađa korupcija i da bi političari, žele li zaštiti vjerodostojnost svojih funkcija i institucije kojima su na čelu, morali funkcionirati po principu “ne uvedi nas u napast”.

Ovakvom reakcijom šef SDP-a pokazao je otprilike jednak senziblitet za ovo područje kakav je pokazao Andrej Plenković kada je na zaključak da je trebao deklarirati kumstvo s veleposlanikom kojeg je poslao u London Povjerenstvo uzvratio optužbom da je Povjerenstvo politički instrumentalizirano. To definitivno nije put kojim se gradi povjerenje u institucije.     

 

VIDEO Ivan Vilibor Sinčić o korupciji

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:57 27.02.2020.

E moj Bero, ti bi se borio protiv korupcije a ni samome ti nije jasno što je korupcija i da si sam primjer korumpiranog političara zbog te škole.

PR
prajdali100
22:22 27.02.2020.

Poštovana Iva.Danas o borbi protiv korupcije i lopovluka najviše trube Bernardić- Beljak- Mrak Taritaš !!!! Ako ovo nije cirkus onda ne znam što je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije