Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Pred nama je presudno tromjesečje za Hrvatsku

Slavko Linić
Patrik Macek/PIXSELL
11.12.2012. u 12:00

Nalazimo se na nepoznatom teritoriju. Sigurno je samo da će biti bolno i teško

Sljedeća tri mjeseca dugoročno će predodrediti hrvatsku gospodarsku budućnost. Pred hrvatskom Vladom teška je bitka za zadržavanje postojećeg kreditnog rejtinga. Upućeni tvrde da Vlada ima vrlo male šanse da pobijedi u toj bitki bez hrabre i čvrste odluke o linearnom rezanju plaća u državnim službama.

Međutim, politički realisti već sada procjenjuju da većina ministara u Vladi za to neće imati dovoljno hrabrosti ili jednostavno neće shvatiti da se više ne radi o procjeni isplativosti; kompromisu između rezova i političke cijene tih rezova, nego o pitanju održivosti javnih financija u 2013. godini.

Ukratko, dosadašnja hrvatska politička praksa ukazuje na to da neće biti dovoljno odlučnosti te ćemo u prvom kvartalu 2013. godine izgubiti investcijski rejting; državne obveznice bit će nam proglašene smećem, zapravo je pitanje vremena kad će biti ozbiljno ugrožena eksterna likvidnost zemlje.

Osim bitke za zadržavanje kreditnog rejtinga sljedećih mjeseci ministar Linić mora dobiti i bitku protiv nelikvidnosti koju je otvorio pokretanjem procesa predstečajnih nagodbi. O ishodu tog procesa ovisi sudbina tridesetak vrlo značajnih tvrtki. Ključni vjerovnici su država i banke, a ni jedni ni drugi ne znaju kako voditi taj presudni i nužni gospodarski proces.

Nalaze se na neiscrtanom teritoriju. I jednima i drugima još je nepoznato koliko će potraživanja morati otpisati i što se uopće od spornih biznisa može spasiti. Sigurno je samo da će biti bolno i teško te da se mora napraviti!

Želite prijaviti greške?