Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2013. u 12:00

Čemu predstava sa Sauchinom ostavkom!? Zar samo zato da bi premijer, ovaj put s pravnim cinizmom, presudio još jedan sukob interesa

Ako šef premijerova kabineta nije ništa znao o poslu koji je odvjetnička tvrtka njegove supruge, što ni ona nije znala, dobila u državnoj tvrtki Plinacro, zašto je onda Tomislav Saucha uopće nudio ostavku? Čemu ta predstava?! Neozbiljno je zbog dva novinska teksta na muke stavljati premijera i produbljivati destabilizaciju Vlade. Koliko se pisalo o Čačiću, Jakovini..., pa nije bilo takvih reakcija. Zar se Saucha nije pitao što ako i premijer podlegne pritisku medija pa prihvati njegov osjećaj odgovornosti kao što je od “miss dosljednosti” Mirele Holy. Bila je to teška noć za premijera. Sauche ništa ne znaju, potpisnik je ugovora Ivo Družić iz Plinacra nedostupan, a tešku odluku – radi li se o sukobu interesa – do jutra treba donijeti. U nedostatku informacija pretpostavio je, što se pokazalo točnim, da je Družiću trebalo neovisno pravno mišljenje.

Iako ni odvjetnica Saucha ne zna sve poslove svoga odvjetničkog ureda, premijer je doznao da taj ured 98 posto poslova ima s privatnim sektorom. Neke i protiv države. Baš kao i supruga premijerova uzora Tonyja Blaira, čega se dosjetio pred novinarima kao da je isto raditi protiv države i za nju. Pripišimo to teškoj noći. Kakav je teret bio na njemu dočarava činjenica da peteročlano povjerenstvo, koje ima i kvalificirane suradnike, već dvadesetak dana istražuje ima li u slučaju nepotpune imovinske kartice ministra Tihomira Jakovine sukoba interesa. Iako je šef Vlade i to već presudio. Inače, u Sauchinu slučaju mogli su zatražiti i mišljenje Povjerenstva za sukob interesa. Štoviše, zakon kaže da su to morali učiniti. A ne to svoditi na odnos povjerenja između njih dvojice i premijerovu odluku – u slučaju Saucha nema sukoba interesa.

Premijer je demonstrirao da bi se i sudove moglo brzo rasteretiti brojnih predmeta. Doduše, novinarima se ogradio da mu je stariji kolega s pravom spočitnuo da je u slučaju ministra Jakovine izvršio pritisak na povjerenstvo – potpisnik ovih redaka to je učinio u kolumni “Premijerovo ‘možda i greškom Vlade’” – da bi zatim nastavio kako to više neće raditi dok povjerenstvo istražuje, a kako slučaj Saucha ne istražuju, osilio se opet prejudicirati. Kakav pravni cinizam! Kakva ustrajnost u nepoštovanju saborskog povjerenstva i vladavine prava! Kakav premijer, takva mu je i vlast.

Premijer ne mora ništa znati o poslovima svoje rodbine, ali ipak, kako je sam rekao, oni trpe i ne posluju s državom. Zašto? Zbog percepcije javnosti i povjerenja u funkciju premijera, što je smisao rješavanja sukoba interesa. Zato je nebitno jesu li supružnici Saucha išta znali o možda nepotističkim poslovima čelnika Plinacra, već kako se ponašaju nakon saznanja. Čemu uvrijeđenost, stvarna ili glumljena!? Tim više ako je državnih 150.000 kuna sitniš za odvjetnički ured Sauchine supruge.

Dojam o predstavi ojačao je i čelnik Plinacra Ivo Družić koji se dan poslije “ukazao” na nekoliko minuta tek toliko da “pokrije” Sauchu i premijera izjavom da je sporni odvjetnički ured angažiran na njegov prijedlog jer mu je odvjetnik Mladen Prka prijatelj. Prka je pak kaže da ga je jedan član Nadzornog odbora, očito Družić, prvo osobno platio za posao u Plinacru, a potom je taj ured državna tvrtka i službeno angažirala. Je li to Družić u sukobu interesa? Ili je angažiranje prijatelja privilegij državne pozicije? Odvjetnici, samo se držite državnih prijatelja koji trebaju neovisno mišljenje.

>> Milanović: Neću prihvatiti Sauchinu ostavku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?