Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROŠTILJADE Sezona je omiljene društvene zabave na otvorenom

Povrće i umaci za bogatiji okus

281890.jpg
import
23.09.2005.
u 14:17

Na stranu vegetarijanstvo, roštilj je mit. To nikako nije samo hrpa mesa koja lagano cvrči na usijanim rešetkama, uz mirise od kojih (većini) rastu zazubice, već društveni događaj posebne vrste. Kad se prijatelji okupe oko roštilja, a sunce i pivo "lupe" u glavu, sve je dopušteno, a eksperimentiranje, kako u popratnim aktivnostima, tako i u hrani, više je nego preporučljivo.

Pivska marinada
Povrće, sir, pa i voće, različite salate dragocjene su nadopune klasičnoj roštiljskoj ponudi i protuargument  gastročistuncima. Puretina, piletina i riba, neka budu obvezan dio ponude, a patlidžani, tikvice, paprike, kukuruz i rajčice bit će savršeno roštiljsko osvježenje. Naravno, u kombinaciji s mesom: pileće filee narežite na kockice, stavite u dublju zdjelu i pospite začinima, solju i paprom. Papriku očistite od sjemenki pa je isto tako narežite na kockice. Bijeli dio mladog luka narežite na veće komade, šampinjone na četvrtine, a tikvice na kocke. Narezano povrće malo posolite, dodajte piletinu, zalijte pivom i sve dobro promiješajte.
Pakistanci rade nešto slično. Slijedeći njihov recept, narežite piletinu na kocke, dovoljno velike da se mogu staviti na štapiće za roštilj. Izmiješajte piletinu sa sokom od limuna, soli, paprom, sojinim te ljutim umakom. Dobro promiješajte te pustite da se marinira dva-tri sata. Narežite luk, papriku i rajčicu na male kocke. Na štapiće posložite povrće i piletinu. Roštiljajte 10-ak minuta.

Čarobne arome
Umaci za roštilj pravi su čarobnjaci  u trenu mijenjaju i obogaćuju aromu mesa. Uzmite luk, narezan na tanke šnite, šalicu kečapa, malo mljevene ljute paprike, tri žlice umaka "worchester", vode, octa, žličicu smeđeg šećera, dvije žlice senfa pa kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, potom prelijte po mesu. Ili, želite li bijeli umak  pomiješajte vrećicu majoneze, polovicu čašice jogurta, češanj češnjaka, malo šećera, sušenog kopra, vlasac, sol i papar te poslužite.
Ipak, postoje dva obvezna pravila roštiljanja. Uvijek pecite na dobro zagrijanom roštilju kako bi namirnice sačuvale sokove i okus.
I važno: oprezno s vatrom na otvorenom!

Želite prijaviti greške?