Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Polančec: 2009. bit će teška godina

27.11.2008.
u 21:23

Iduća godina bit će teška i složena, s obilježjima s kakvima se Hrvatska nije srela od izborene samostalnosti, ocijenio je večeras podpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec na forumu s temom "2009. godina" koji je organizirala udruga mladih menadžera "YES".

Uz sve duboke strukturne probleme s kojima je Hrvatska suočena, 2009. donosi globalnu krizu u Hrvatsku, a u tim uvjetima najveće pitanje koje po njegovu mišljenju stoji pred državom jest kako financirati dospjele obveze.

Prognozu rasta bruto društvenog proizvoda za 2009. između 2 i 2,5 posto ocijenio je optimističnom rekavši da bi i to moglo biti teško postići.

Prvi korak u postizanju rješenja je, po njegovim riječima, u uravnoteženom proračunu s nultim deficitom. Njegovim donošenjem, smatra, država šalje poruku financijerima o ozbiljnosti Hrvatske, a bankama ostavlja kreditni potencijal za financiranje gospodarstva.

Svi moraju preuzeti odgovornost za funkcioniranje gospodarstva u kriznim uvjetima, a država svoj dio preuzima, među ostalim, i smanjenjem sredstava koja su tražila ministarstva za 15 milijardi kuna u odnosu na njihove želje, rekao je Polančec te zaključio da stoga nisu točne tvrdnje da su prve na udar došle plaće u javnom sektoru.

Predloženo zamrzavanje plaća Polančec smatra realnim kao i odustajanje Vlade od obveze povećanja plaća u javnom sektoru za 6 posto tijekom 2009. godine.

U raspravi na skupu, menadžeri su većinom iznijeli stav da će 2009. biti teška i da će najveći problem za tvrtke biti refinanciranje dospjelih kreditnih zaduženja.

No smatraju da je kriza ujedno prilika za otrežnjenje, restrukturiranje i početak procesa stvaranja zdravih osnova za jačanje realnog sektora.

Tako ekonomski analitičar Željko Lovrinčević smatra da nema više vremena za odgodu reformi javnog sektora, brodogradnje i pravosuđa te da se one moraju provesti pod pritiskom domaćih potreba i zahtjeva EU. Njegova prognoza ekonomskog rasta za 2009. jest da će on biti nulti odnosno da će nastupiti stagnacija.

No nisu svi bili tako pesimistični. Primjerice, čelni čovjek Varteksa Zoran Koščec smatra da su Hrvati majstori improvizacije što bi nam moglo pomoći u doba krize.

Drugi, poput predsjednika Uprave Adriatica.neta Marka Vojkovića smatraju da će biti teško, ali da inovativan i snalažljiv menadžment i koncepcija mogu izvući svaku tvrtku, a predsjednik uprave Podravke Zdravko Šestak smatra da novi izazovi traže nove ljude, koji će svoje ideje, posebno ako su usmjerene na štednju i odricanja, primijeniti prvo na sebi.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?