Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pobjeda B. Slavice: Je li Trayvona Marina ubio Cimerman ili Zimerman

branka slavica
Boris Ščitar/Večernji list
22.07.2013. u 15:03

Nova i RTL tvrde da se policajcu ime izgovara na “c”, Nađvinski i Branka Slavica tvrde – ne, nego “z”. I odgovor potražim na Al Jazeeri.

Još kad smo se kao klinci navukli na Planta i Pagea, svađali smo se kako je pravilno izgovarati ime benda – “Cepelin” ili “Zepelin”. Slična mi se dvojba nametnula u subotu navečer gledajući naše dnevnike i izvještaje iz Amerike. Je li nesretnog Trayvona Martina ubio policajac “Cimerman” ili “Zimerman”? Nova i RTL tvrde da se policajcu ime izgovara na “c”, Nađvinski i Branka Slavica tvrde – ne, nego “z”. I odgovor potražim na Al Jazeeri. 

Iz New Yorka se javlja novinar Ivica Puljić. Isti onaj s kojim su se hrvatski mediji svojedobno sprdali kad je počeo raditi na Yutelu da je do jučer točio gorivo na pumpi u Kiseljaku, a sada je postao ekspert za ratove u Jugoslaviji. I on tvrdi da je ubojica “Zimerman” (i donosi pobjedu HTV-u iako je voditeljica njihova Dnevnika promrmljala nešto između c i z), ali iznosi i zanimljiv podatak: da u Americi živi 13,6 posto crnaca, ali da je od ukupnog broja zatvorenika njih 40 posto crne boje kože. 

Sutradan, na HTV-u u “Nedjeljom u dva”, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da za svoje financijske savjetnike uvijek uzima žene, koje u pravilu nisu korumpirane, jer je na tisuću zatvorenika u BiH tek jedna žena. Možda je čovjek u pravu, ali – nije li malo nezgodno primjenjivati tu logiku kad imaš moć i o njoj javno govoriti? Recimo, baš na ovo o čemu Puljić javlja iz SAD-a: hoće li neki američki poslodavac javno kazati da će radije zaposliti bijelca nego crnca jer je u postotku crnaca više po zatvorima? Naravno da neće i zato, bez obzira na to koliko gradonačelnik Tuzle iza sebe ima rezultata, nije mu pametno upuštanje u spolne, etničke ili rasne vrijednosti jer se tu lako opečeš, koliko god imao poštene i zdrave namjere.

PLUS Danski film “U boljem svijetu” nešto je najbolje što je filmska Europa dala posljednjih godina. No, ne mislite da su ga valjda prikazali Nova ili RTL?

MINUS Dalibora Matanića u Vijestima RTL-a kao da je ‘spucala’ trema. Umjesto da mirno razgovara, samo je skakutao i govorio kako je njegov film smiješan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?