Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA HPD Slavulj ugostio HPD Jeku

Petrinjci i Samoborci pjevali uz Degl’ Ivellia

09.03.2009.
u 17:56

Nakon Samobora i Zagreba, i u Petrinji je, u organizaciji HPD Slavulj, predstavljena povjesnica i zbirka skladbi “Za dom i roda čast pjevat nam je slast - Glazbena škrinja Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u Samoboru”.

Autor je Josip degl’Ivelllio, već 13 godina, od studenoga 1996. neprekidno umjetnički voditelj, dirigent i skladatelj samoborskog društva, a istodobno proteklih 14 godina, od svibnja 1995., s istim zadaćama u HPD-u Slavulj.

Na predstavljanju su pročitani tekstovi recenzenata knjige, dr. fra Izaka Špralja i prof. Zlatka Stahuljaka. – Knjiga je vrlo vrijedno djelo na 315 stranica, od kojih su 143 stranice povijesni prikaz života i rada Jeke, a nakon toga su tiskane 43 skladbe posvećene i pisane za to društvo, od prve iz 1874., kada je osnovana Jeka, do zadnje u 2007. – kazao je autor, J. degl’Ivellio.

Jeka pjeva duhovne skladbe, mise, ostale skladbe zborske literature i folklornog izričaja, a pjesme o Samoboru prevladavale su u samostalnom koncertu u Petrinji. Na kraju su s HPD-om Slavulj, uz zajedničkog dirigenta, izveli Kraj kapele Sv. Ane i Samoborski poliptih, Josipa degl’Ivellia, rapsodiju za zbor i glasovir, na kojem je svirao Petrinjac Robert Jakica.

Jeka i Slavulj imaju puno povijesnih i kulturnih sličnosti i jednakosti. Osnovani su duboko u 19. stoljeću, tijekom komunizma nisu smjeli nositi svoja povijesna imena, a vraćena su tek u samostalnoj Hrvatskoj. Zborovi su 2002. objavili zajednički nosač zvuka “Franjo Dugan: Hrvatske božićne pjesme”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?