Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKI KAOS Sve dramatičnija situacija

Ove godine bez posla je ostalo gotovo 800 osoba u Karlovačkoj županiji!

20.04.2009.
u 16:01

Gotovo 12.000 osoba nezaposleno je u Karlovačkoj županiji, šokantan je podatak iznesen na konferenciji za novinare Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Stalni rast
U prvom kvatralu ove godine nezaposlenost je porasla za čitavih 7,2 posto, odnosno 778 nezaposlenih osoba. I ne samo to: nezaposlenost kontinuirano raste sedam mjeseci, kažu statistike HZZ-a. Samo je u ožujku prijavljeno novih 615 nezaposlenih, od kojih 72,2 posto dolazi iz radnog odnosa, 5,1 posto čine osobe netom završenog školovanja, dok ih je 22,7 posto na “burzi” zbog “neaktivnosti”.

– Uzroci tim brojkama nalaze se u nepovoljnoj gospodarskom okruženju, usporavanju gospodarskog rasta i padu industrijske proizvodnje – navodi pročelnica karlovačke podružnice HZZ-a Ana Pozderac. Čitateljima još malo strahovite statistike:

– U prvom tromjesečju 2009. broj novoprijavljenih nezaposlenih u odnosu na 2008. porastao je gotovo 50 posto, tj. 731 osobu. U tom razdoblju 1663 osobe stigle su iz radnog odnosa, što je povećanje od 66 posto u odnosu na lanjsku godinu – navodi službena statistika HZZ-a.

Gotovo 25 posto smanjeno je zapošljavanje u odnosu na isto razdoblje lani, a uspoređujući tromjesječja ove i prošle godine ustanovilo se kako je broj zaposlenosti pao 38,5 posto.

Još otpuštanja
Zbrinjavanje radnika najavili su i u Intimi te ŽE-ČE-u Novom, što znači da će na “burzu rada” dodatnih 130 radnika. Navedeno je bilježenje laganog pada i kod sezonskog zapošljavanja.

Želite prijaviti greške?