Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Otvoren lov na udbaše

05.03.2009.
u 17:40

Nakon što je polovicom prošle godine predsjedavajući tročlanog sudskog vijeća Bernd von Heintschel-Heinegg na münchenskom sudu objavio presudu Krunoslavu Pratesu, kojom ga šalje na doživotnu robiju za ubojstvo Stjepana Đurekovića, u Hrvatskoj su zaredali čudni, ali i očekivani komentari iz poznate kuhinje. Htjeli su prikazati čudnim i suca i njemački sud i njemačko pravosuđe.

Tako je bilo “čudno” to što sudac na svjedočenje zove Pratesova šefa Josipa Perkovića. Čudno je bilo i to što ga se želi ispitati u Zagrebu. Čudan je bio i sudac kad je u obrazloženju presude zaključio da Hrvatska nije pružila potrebnu pravnu pomoć te kad se zapitao kako to da hrvatsko pravosuđe nije bilo u stanju obraditi Pratesov predmet sa svim prednostima koje ima, uzimajući u obzir lakši način dolaska do dokumenata i svjedoka.

Podsjetio je da je i Njemačka sa zakašnjenjem procesuirala neke svoje slučajeve iz Drugog svjetskog rata pa misli da valjda i Hrvatskoj treba dvadesetak godina demokratske kulture kako bi taj problem napokon riješila. Ukratko, trebalo je ismijati njemačko pravosuđe, uz zaključak da se hrvatskom pravosuđu ne bi dogodili ti čudni koraci.

Bilo je i jasno zašto se napada Njemačku. Jer Pratesov predmet bio je početak obračuna s udbaškim miljeom, koji je sijao smrt po Njemačkoj, u kojoj je u vrijeme Jugoslavije mučki ubijeno više od 20 Hrvata. Njemačko pravosuđe dobro se pripremilo za Pratesov slučaj unatoč svim mogućim opstrukcijama iz Hrvatske, BiH i Srbije. Jer im je uspješan završetak tog predmeta trebao biti odskočna daska za sve ostale predmete koji su pod istragom, pa tako i za daljnje istrage i optužnice protiv drugih udbaša upletenih u ubojstva.

Zato je njemačko suđenje unijelo nervozu u ostatke udbaških redova. Ne treba uopće sumnjati da će sad nervoza biti još veća, ne samo kod njih, nego i među njihovim političkim zaštitnicima, koji bez zadrške javno brane bivši jugosustav, a sve njegove zločine relativiziraju kao neugodne ekscese.

Nervoza će biti puno veća jer je njemački Savezni sud potvrdio presudu Pratesu i time njemačkom pravosuđu otvorio vrata za opći lov na udbaše. Njemačko Savezno državno tužiteljstvo čekalo je ovaj trenutak jer već ima dovoljno materijala za nove optužnice. A udbašima u Hrvatskoj neće biti lako. Jer uskoro ih, zbog ustavnih promjena, više neće štititi ni Ustav. Hrvatska će svoje građane morati izručiti Njemačkoj kao članici EU za tako teške zločine kao što su ubojstva.

Njemačka će sad samo taktizirati i ispitivati Hrvatsku – hoće li joj prepustiti postupke ili će čekati promjenu Ustava i onda tražiti željene udbaše. Nijemci bi radije ovo drugo, nekako im je hrvatsko pravosuđe još malo “čudno”.

Želite prijaviti greške?