Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLIVA Program zbrinjavanja viška radnika predviđa i prekvalifikacije

Otpremnine u Plivi više od zakonskih

03.02.2009.
u 18:20

Otpuštanje viška zaposlenih u Plivi nakon što je kompanija došla u ruke izraelske Teve privodi se kraju. Prema informacijama iz kompanije, u ponedjeljak bi se trebao znati točan broj onih koji će izgubiti radno mjesto, kao i uvjeti pod kojima će se Teva riješiti velikog broja radnika pri integriranju Plive. U javnosti su se iznosile različite brojke, tisuću radnika pa i više, no neki izvori kažu da bi taj broj mogao biti znatno manji.

Uime onih koji će sigurno otići sindikat pregovara o socijalnom paketu, a za one koji ostaju o novom kolektivnom ugovoru. Teva namjerava radnicima ponuditi otpremninu veću od one koju propisuje Zakon o radu, a to je minimalno trećina bruto plaće za svaku godinu staža. Za radnike koji su imali manje od prosječne plaće u Plivi poslodavac će podići iznos do prosječne plaće i na osnovi nje izračunati visinu otpremnine. Osim toga, za radnike je predviđeno financiranje prekvalifikacije i pomoć pri traženju novoga radnog mjesta. Iz kompanije odašilju vijesti da će Teva zadržati najveći dio proizvodnje te istraživanje i razvoj.

U Plivi se pak nadaju da će Teva dva ili tri puta povećati proizvodnju lijekova kao i u jednoj mađarskoj kompaniji. Kako bilo, ubrzo će se doznati što će ostati od nekad velike Plive. (sml)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?