Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.04.2013. u 12:00

Postupak protiv bivšeg ministra Rončevića ponovno počinje, ali pitanja o ponašanju mnogih sudionika tijekom godina ostaju bez odgovora, a vjerojatno će tako ostati i dalje

Četiri godine šutnje, godina dana istrage i čekanja na suđenje, godina dana suđenja i više od dvije godine čekanja na pravomoćnu presudu, a onda jedno veliko ništa. Sažetak je to priče o nabavi vojnih kamiona iz prosinca 2004. i postupka protiv tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića za koje je ovih dana objavljena presuda Vrhovnog suda. Najviši je sud zaključio da je onaj niži pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje te je ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje. Očekivani je to razvoj događaja za one koji su pomno pratili slučaj od samog početka, kao i za one koji inače prate hrvatsko pravosuđe. Upravo je slučaj Rončević, zvan “Afera kamioni”, paradigma stanja u hrvatskom pravosuđu koje iz slučaja u slučaj tone sve dublje nakon što su mnogi od medijski razvikanih i financijski “težih”, postupaka pali na višim sudovima. Priča je to o okretanju glave na drugu stranu, ali i o agresivnom nastupu kad se dobije mig da se krene u postupak, sve do čudnih pokušaja podmetanja u samoj sudnici. No krenimo redom.
Gotovo četiri godine prošle su otkad je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić u siječnju 2005. javno prozvao ministra obrane Berislava Rončevića zbog sumnjive nabave kamiona dokad se u Državnom odvjetništvu nisu odvažili pokrenuti postupak protiv Rončevića. Mediji su o nabavi pisali, Rončević se branio, svađali su se on i Mesić, a DORH se pravio da se njih uopće ne tiče što se najviši državni dužnosnici optužuju za kaznena djela. Lakše je bilo okretati glavu. Kriminalistička obrada zatražena je tek krajem 2008., a istraga je formalno pokrenuta u kolovozu 2009. godine. Prije toga odigrao se igrokaz sa saborskim povjerenstvom koje je istraživalo nabavu, a iz kojega se jasno vidjelo da su i HDZ i SDP spremni manipulirati dokazima bez obzira na Rončevićevu krivnju ili nedužnost, samo kako bi dokazali da je suprotni tabor leglo korupcije. SDP-ovci su zapeli iz petnih žila dokazati da je Rončević lopov, makar se u tome poslužili i iskrivljenim tumačenjima dokumenata. S druge strane HDZ je pokazao da nije baš siguran u nedužnost svog ministra obrane pa su prvo “stavljali ruku u vatru za njega” da bi poslije povlačili te svoje izjave. Možda su razmišljali po sistemu “pa kradu mnogi u stranci, možda je i Bero uzeo nešto za stare dane”. 
Nakon političkog obračuna na liniji Nenad Stazić – Andrija Hebrang došlo je i do istrage i suđenja. Samo suđenje završilo je za manje od godine dana, što i nije loš rezultat za hrvatske prilike, a u njemu je bilo svega i svačega. Tako je u sjećanju ostao i USKOK-ov pokušaj obmane suda ubacivanjem samo dijela izjave svjedoka u sudski spis. USKOK je, naime, u spis stavio izjavu direktora tvrtke koja je zastupala MAN da su njegovi kamioni bili jeftiniji od onih koje je kupio Rončević, ali nisu stavili da je isti svjedok dodao i kako je razlog nižoj cijeni taj što nisu ispunjavali uvjete natječaja što se tiče nosivosti. Iako je sutkinja, kad se to otkrilo, opomenula tužiteljicu da takve stvari više ne radi, na kraju to nije utjecalo na njezinu presudu. Presudu koja se, kako kaže Vrhovni sud, temelji na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju. Postupak će biti ponovljen, Rončević i Bačić možda ponovno budu osuđeni, a možda ovaj put budu i oslobođeni. Bez obzira na to, mnoga pitanja i dalje ostaju bez odgovora. Zašto DORH godinama nije reagirao na upozorenja predsjednika? Zašto je iznenada 2008. krenuo istraživati slučaj? Koliko je politika utjecala na okretanje glave, a koliko na kretanje u akciju? Koliko, na kraju, ima istine u tvrdnji da smo Rončevića “obećali EU” kao primjer borbe protiv korupcije? Pitanja koja će, vjerojatno, zauvijek ostati neodgovorena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?