Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Oprezan početak na europskim burzama

17.11.2008.
u 12:39

Na europskim je burzama tjedan počeo blagim padom vodećih indeksa zbog opreza ulagača nakon vijesti o sklizavanju japanskog gospodarstva u recesiju, ali i zbog pada cijene nafte, zbog čega su pojeftinile dionice naftnih kompanija.

FTSEurofirst 300, indeks vodećih europskih dionica, pao je jutros 0,4 posto, na 855 bodova. Oko 10 sati londonski FTSE indeks bio je u blagom minusu od 0,1 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC indeks za taj postotak bili u plusu.

Na ulagače na europskim burzama nije baš poticajno djelovala vijest o padu drugog po veličini svjetskog gospodarstva u recesiju, kao ni upozorenje Udruge britanske industrije da će tamošnje gospodarstvo u idućoj godini zabilježiti najveći pad u posljednja dva desetljeća, pri čemu bi broj nezaposlenih do 2010. mogao dosegnuti gotovo tri milijuna.

Zbog širenja recesije u svijetu, što navješćuje pad potražnje, cijena nafte posljednjih dana pada, jer je jutros na europskim burzama ojačao pritisak na energetski sektor.

Cijene dionica BP-a, Royal Dutch Shella i Totala pale su između 0,9 i 1,5 posto.

Pale su i cijene banaka. Dionica UBS-a pojeftinila je 3,2 posto, dok su cijene HSBC-a i BNP Paribasa pale oko 1 posto.

Međutim, dionica Deutsche banke poskupjela je 0,7 posto, nakon što je izvršni direktor te banke kazao njemačkim medijima da DB neće trebati pomoć države kako bi prebrodio financijsku krizu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,7 posto, na 8522 boda.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?