Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.02.2013. u 12:00

Prema jednom od izračuna, u poravnanju dugova Hrvatska će dobiti 150 miljuna eura

U Otočcu na Krki u srijedu će biti poznato više detalja o dogovoru Hrvatske i Slovenije u vezi s rješavanjem spora oko Ljubljanske banke. Uz financijske stručnjake, Zdravka Rogića i Franca Arhara, nazočit će i šefovi diplomacije Vesna Pusić i Karl Erjavec.

Sasvim je uobičajeno da rješavanje spora iz ruku stručnjaka preuzimaju političari jer je odluka, koja mora biti kompromis, politička i ima dalekosežne posljedice, ponajprije po Hrvatsku. Prema diplomatskim izvorima, najizglednije bi rješenje mogao biti dogovor o međusobnom poravnanju dugova koje hrvatska strana ima prema Sloveniji te koje Slovenija, odnosno Ljubljanska banka, ima prema hrvatskim poduzećima.

Predočeno brojkama, izračun bi mogao biti sljedeći. Ljubljanska banka duguje hrvatskim štedišama, odnosno državi u tzv. prenesenoj štednji 278 milijuna eura glavnice te kamate od 421 milijun eura. Zasad je sporan iznos kredita Ljubljanske banke hrvatskim poduzećima: procjene govore o svoti od 70 do 130 milijuna eura. Slovenski prijedlog odbacio bi kamate i tužbe hrvatske strane, dug hrvatskih poduzeća oduzeo bi se od duga Ljubljanske banke (130 milijuna eura) te bi Hrvatska od Slovenije tada dobila oko 150 milijuna eura.

No u trenutku kad se polako dolazi u vremenski tjesnac s ratifikacijom hrvatskog pristupnog sporazuma u susjednoj državi, Hrvatska bi – uz novac – dobila i ratifikaciju po ubrzanom postupku. Iako se razgovaralo o arbitraži, slovenska strana kaže da za nju nema vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?