Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obamin plan za subvencioniranje hipotekarnih kredita smirio ulagače na Wall Streetu

13.02.2009.
u 09:13

Nakon cjelodnevnog boravka u negativnom području, vodeći indeksi na Wall Streetu skočili su u četvrtak u posljednjim satima trgovanja nakon vijesti da Obamina vlada priprema program subvencioniranja hipotekarnih kredita.

U jednom trenutku Dow Jones indeks bio je jučer na gubitku 2,8 posto, da bi se pred kraj trgovanja oporavio i završio u minusu od samo 6 bodova ili 0,09 posto, na 7.932 boda. S&P 500 indeks porastao je, pak, 0,17 posto, na 835 bodova, dok je Nasdaq indeks osvojio 0,73 posto, dosegnuvši 1.541 bod.

Bankarski i građevinski sektor bili su jučer pod snažnim pritiskom sve dok nije objavljeno da vlada predsjednika Baracka Obame priprema program subvencioniranja kredita kućevlasnicima kojima je to najviše potrebno kako ne bi kasnili s plaćanjem rata i doveli se u situaciju da im se kuća ovrhom oduzme.

To je oraspoložilo ulagače jer bi taj program mogao biti korak naprijed u nastojanjima da se stabilizira tržište nekretnina.

Zajedno s poticajnim mjerama, vrijednim 789 milijardi dolara, i planom za sanaciju bankarskog sustava, vrijednim 2.000 milijardi dolara, taj bi program, kažu analitičari, mogao pridonijeti izvlačenju američkog gospodarstva iz recesije.

- Taj bi program mogao pozitivno utjecati i na hipotekarnu i na građevinsku industriju. To je jedan komadić puzzla koji malo smanjuje nesigurnost na tržištu - kaže Richard Sparkes, analitičar u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

Zahvaljujući tome, naglo se oporavio KBW indeks bankarskog sektora, pa je jučerašnje trgovanje završio s gubitkom od 2,8 posto, dok je prije toga bio u minusu 6 posto.

Među najvećim dobitnicama bila je jučer dionica Coca-Cole s rastom cijene za više od 7 posto, nakon što je taj proizvođač gaziranih pića objavio solidne kvartalne poslovne rezultate.

Sve do vijesti o programu subvencioniranja hipotekarnih kredita na tržištu je vladalo loše raspoloženje zbog novih podataka koji ukazuju na slabljenje gospodarstvo.

Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj osoba koje dobivaju pomoć za nezaposlene porastao za 11.000, na rekordnih 4,81 milijun, što ukazuje, kažu analitičari, na pogoršanje situacije na tržištu rada.

Nešto je bolji podatak da je u siječnju promet u trgovini na malo u SAD-u neočekivano porastao za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, što mu je prvi rast nakon sedam mjeseci. Međutim, na međugodišnjoj razini promet u maloprodaji zabilježio je pad od 9,7 posto, a s obzirom na rast nezaposlenosti moguće je, kažu analitičari, očekivati i daljnje slabljenje potrošnje.

Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks izgubio je 0,8 posto, zaronivši na 4.202 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze potonuo 2,70 posto, na 4.407 bodova.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?