Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obama zabranio isplatu 165 milijuna dolara bonusa

17.03.2009.
u 18:06

Američki predsjednik Barack Obama zabranio je isplatu 165 milijuna dolara bonusa menadžerima posrnule osiguravateljske kuće AIG. Američka je vlada u spas potonulog diva AIG-a uložila čak 180 milijarda dolara, no unatoč rekordnim gubicima koje je kompanija imala lani, 50 menadžera i trgovaca novčanim derivatima odlučili su dodijeliti sebi astronomske bonuse. AIG je samo u posljednjem lanjskom tromjesečju imao 62 milijarde dolara gubitaka.

Javnost je bonuse menadžerima dočekala sa zgražanjem, a čelnici demokrata u Kongresu pozvali su državne čelnike da hitno blokiraju isplatu nezasluženih bonusa. Potom je Obama ministru financija Timothyju Geithneru u ponedjeljak naložio blokadu isplate velikih menadžerskih bonusa.

– Ova je korporacija sama upala u nevolju zbog financijske nepromišljenosti i pohlepe. Teško je razumjeti kako trgovci novčanim derivatima u tim okolnostima zavređuju bilo kakve bonuse, i to 165 milijuna dolara. Kako opravdavaju tu sramotu poreznim obveznicima koji su spasili kompaniju – pita se predsjednik Obama.

Naložio je ministru Geithneru da iskoristi utjecaj i svaku zakonsku mogućnost te zaustavi isplatu bonusa. AIG je izazvao i novo ogorčenje objavom da je potkraj 2008. stranim bankama isplatio 90 milijardi dolara poreznih obveznika. Američki bankari najviše ovise o bonusima, jer nemaju prevelike plaće. Zbog toga su mnogi menadžeri banaka, svjesni gnjeva javnosti na bonuse, nedavno sebi udvostručili plaće.

Želite prijaviti greške?