Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.10.2013. u 12:00

Iako politika daje naputke po kojima obavještajci djeluju, u jednom trenutku oni postaju neovisni u donošenju odluka koga će špijunirati

Tko će čuvati čuvare? Ako smo mi čuvari društva, tko će nadgledati nas kao bi svi bili sigurni da nećemo postati opasni? Ovaj citat kombinacija je rimskog pjesnika Juvenala i američkog pisca Dana Browna, i to iz njegove knjige “Digitalna tvrđava” u kojoj je glavni junak upravo NSA, ta prilično nedokučiva agencija koja se u knjizi, napisanoj prije petnaest godina, otela kontroli na isti način kao što danas. I u fikciji i u stvarnosti ta obavještajna agencija, tako tajnovita da su donedavno mnogi mislili da ona ne postoji, svakog mjeseca prisluškuje na stotine milijuna telefonskih poziva, SMS-a, elektronske pošte... Ja, vi, vaš susjed, Angela Merkel, François Hollande, bilo tko iz bilo kakvih, uglavnom nepoznatih razloga. Ako mislite da bi svaka obavještajna služba trebala biti pod kakvom-takvom kontrolom, imate pravo, ali ne i u ovome slučaju. Kada se malo prouči način funkcioniranja NSA-e, ispada da oni jesu pod kontrolom sustava nacionalne sigurnosti čelnih ljudi koji ga osmišljavaju i vode. No isto tako vidljivo je da ta agencija, samo jedna od 16 američkih institucija koje se bave obavještajnim radom, u jednom trenutku postaje potpuno neovisna, bez suvisle kontrole, puštena s lanca...

NSA tvrdi da nije neovisna i da ukupna njezina aktivnost proistječe iz dokumenta koji se zove “Okvirni prioriteti nacionalne obavještajne djelatnosti”. To je zapravo popis koji oblikuju ministar obrane i financija, šef predsjednikova ureda i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, i to čak dva puta godišnje. Upute su dosta apstraktne i načelne, tako da onima koji moraju raditi po njima daju veliku slobodu da na svoj način interpretiraju želje svojih nalogodavaca iz područja visoke politike, a paralelno pokušavaju u svakom trenutku predvidjeti koje informacija bi njima mogle trebati.

Upravo to nagađanje o mogućim potrebama za informacijama otvaraju Pandorinu kutiju. NSA, a i brojne druge agencije, u jednom trenutku počinju same odlučivati što će raditi, koga će prisluškivati i na koji način, što im omogućuje pravilnik za djelovanje obavještajnih službi u Sjedinjenim Državama. Stoga nije čudno da je potpuno neizvjesno je li netko iz Bijele kuće ili nekog drugog centra moći u Washingtonu ikad NSA-i dao nalog da prisluškuje Merkeličin mobitel i telefone još 34 svjetska državnika.

Čak je puno izvjesnije da je NSA na svoju ruku donijela tu odluku i godinama u potaji odrađivala posao. Pitanja koje ostaje otvoreno jest kome je agencija prosljeđivala rezultate špijuniranja svjetskih državnika. Možda jest nekome i možda su ti podaci na neki zakučast i čudan način utjecali na američku vanjsku politiku. No ostaje otvorena i mogućnost da nepoznat netko u NSA sve to pažljivo čuva i čeka pravi trenutak.

Predsjednik Obama u vrlo je ozbiljnom međunarodnom problemu zato jer je demokratski svijet pretpostavljao da on zna i kontrolira što njegovi obavještajci rade. Ne zna se koja je varijanta gora – da je znao i dopuštao da špijuniraju njegove kolege državnike i te informacije na neki način koristio ili da nije znao, odnosno da nije imao nikakvu kontrolu nad NSA-om koja je postala država u državi, tajna sila koja raspolaže informacijama koje bi mogle biti od presudne važnosti za budućnost međunarodne politike.

U takvoj priči, koje se ne bi postidio ni George Orwell, otac ideje Velikog brata koji sve vidi, Obama više nalikuje malom od kužine, a ne predsjedniku moćne velesile koji u svojim rukama drži sve konce carstva na čijem prijestolju sjedi i pomno nadgleda na što su i kako njegovi obavještajci potrošili gotovo 54 milijarde dolara, koliko je u 2012. težio američki obavještajni proračun.

U ovome trenutku vjerojatno nitko nije sposoban ni procijeniti što je sve radila NSA, ali i ostale vladine obavještajne agencije, i kakvim se informacijama raspolažu. Čini se da te čuvare ipak nitko nije dobro čuvao i da sada više nitko nije siguran u kojoj su mjeri ti čuvari postali opasni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?