Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONKURENTNOST Za inovativne projekte 108 mil. kuna

Novi fond rizičnog kapitala

18.11.2008.
u 18:52

Sporazum o osnivanju prvog hrvatskog Fonda rizičnog kapitala, čijim bi se novcem financirali poduzetnički projekti koji pridonose razvoju novih tehnologija i realizaciji inovacija, potpisali su danas ministar gospodarstva Damir Polančec i direktor Poslovno-inovacijskog centra BICRO Dalibor Marijanović.

Potpisivanju je bio nazočan i ministar znanosti Dragan Primorac, tvorac ideje o osnivanju fonda. U Fond će dva ministarstva uplatiti 32 milijuna kuna.

– Cilj nam je do srpnja iduće godine u suradnji s privatnim sektorom prikupiti 108 milijuna kuna. Fond će ulaziti u vlasničku strukturu poduzeća koja nemaju dovoljno sredstava za provođenje projekata. Cilj je povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva – rekao je Polančec i najavio da bi fond iduće godine mogao financirati desetak projekata.

Najveće zanimanje za fond, kaže Primorac, pokazale su tvrtke s područja biomedicine i informatičke tehnologije. Osnivanje Fonda rizičnog kapitala dio je Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva.

– Dobri smo u inovacijama, ali nam nedostaje znanja da zaokružimo, zapakiramo i prodamo inovativni proizvod. Cilj je projekata da inovacija dođe na tržište – zaključio je Marijanović.

Želite prijaviti greške?