Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

Neka nas samo motre!

kosor
Robert Anić/Pixsell
24.05.2011. u 12:00

EU nas neće motriti kao Rumunje i Bugare jer bi to značilo da pregovarački sustav nije vjerodostojan.

Sada napokon znamo kako izgleda kada se donese politička odluka! Pomislili smo to nakon što je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding protekle srijede potvrdila da je Hrvatska ispunila uvjete za zatvaranje pregovora o Pravosuđu i temeljnim pravima te je povjereniku za proširenje Füleu preporučila da se to poglavlje zatvori.

Daleko od toga da bi Hrvatska trebala još čekati; imalo bi to samo negativan učinak: poticaj za preobrazbe oslabio bi, zamah bi popustio, a možda bi se obrnuo. A poruka istočnim susjedima bila bi katastrofalna; koliko god da se trudite, europska vrata u doglednoj budućnosti neće vam se otvoriti. Što bi ih sprječavalo da se ponovno odazovu zovu krvi i tla?

No činjenica je da se za hrvatskoga građanina u međuvremenu nije bogznašto promijenilo: ništa brže neće upisati nekretninu ili dobiti zemljišni izvadak, a zakine li ga poslodavac ili ga netko drugi prevari, nimalo mu nisu porasli izgledi da svoje pravo u razumnome roku obrani na sudu. Besplatna pravna pomoć još nije dostupna onima kojima je potrebna, a poskupljenjem sudskih taksa pravda im postaje još nedostupnijom. Povjerenstvom za utvrđivanje sukoba interesa još predsjeda pripadnik vladane većine, a na mjesnoj razini, gdje borba protiv korupcije nije pravo ni započela, i dalje treba štošta “podmazivati”...

Sve ono zbog čega nam je do sada zavlačio pregovore mogao bi Bruxelles rabiti i za nastavak zavlačenja. No odjednom, sada je sve super, svi su “zadivljeni”, konačno nam vjeruju da će se sve što još nije riješeno ipak na vrijeme riješiti. Idemo u EU!

Mora da su se tako osjećali i Bugari i Rumunji kada su im rekli da je sada sve OK i otvorili im vrata Unije. I tu su Amerikanci pritiskali, kako bi spriječili opasnost da Putin, ako ih Europa odbije, postavi ruski mostobran na zapadnu obalu Crnoga mora. Rumunji su doslovno shvatili onu da ti, dok si vani, mjere svaki korak, a kada uđeš, možeš činiti što te volja. Čim su ušli u EU, smijenili su ministricu Macovei, šeficu borbe protiv korupcije, a zakone su vratili na staro. U Bugarskoj je doministar poljoprivrede, zadužen za raspodjelu novca iz europskih fondova, svojoj kćeri odmah isplatio 700.000 eura poljoprivrednih poticaja. Pa su ostale članice Bugarima i Rumunjima zamrznule novac iz europskih fondova i uvele im nadzor, koji i danas traje.

Unatoč tomu što tek otkrivamo koliko se Hrvatskom rasprostrla korupcijska mreža, u nas je stanje na tome polju ipak bolje nego u Bugarskoj i Rumunjskoj. Motrenje poslije ulaska u EU, kakvo provodi nad tim dvjema zemljama, Unija nam stoga neće uvesti. Neće, doduše, ni stoga da samu sebe ne osramoti jer bi time de facto rekla da ni novi pregovarački sustav, s mjerilima za zatvaranje poglavlja, nije vjerodostojan.

No da je motrenje ponašanja hrvatskih vlasti do ulaska u članstvo ipak nužno pokazali su posljednji događaji: Vlada se pokušala provući s “rupičastim” zakonom o financiranju stranaka, pa su je iz Bruxellesa vratili u Sabor.

Ili izgovor da u javnoj upravi nije zaposlen razmjeran broj pripadnika manjina jer se oni ne žele takvima izjasniti?!

Pa nije pripadnik manjine onaj kome netko drugi, katkad i onako balkanski, čakijom, provjeri genske markere, nego onaj koji se takvim izjasni! Za Vladu bi valjda bio Vijetnamac, ali u Njemačkoj je vicekancelar Rössler punopravan Nijemac!

Još je opasnije Vladino zataškavanje floskulama sumnja u zloporabu policije u političke svrhe, umjesto da pokrene hitnu istragu. Kao i “zaboravnost” ministra Jandrokovića, koji u predizbornome žaru ustvrdi da je pravosuđe i dalje pod utjecajem politike!

Neka nas samo motre! Tko zna što bi se sve Vlada inače usudila učiniti građanima ako joj se i sada dogodi da se ovako “zaboravi”.

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
12:29 24.05.2011.

U članku nema temeljne background informacije: RH je prva koja pregovara tzv. Poglavlje 23. Odnosno, to poglavlje je uvedeno nakon što se EU opekla na slučajevima Bugarske i Rumunjske i onda imate jednu potpunu bezvezariju - državu kandidata mrcvare na tematici funkcioniranja pravosudnog sustava (23) i još ćemo izgledno dobiti monitoring i nakon tog mrcvarenja. I naš komad ćurćetine još dao slavodobitno izjave da treba vidjeti koga se smije procesuirati pravosudno, baš kad je bilo stani-pani oko zatvaranja 23. poglavlja. Ne zaboravite - ne samo da je premijerka nego i dipl. pravnica. Kakva premijerka takva i dvojkašica s PF, zar ne?

OB
-obrisani-
16:12 24.05.2011.

Gdje li je samo nestao onaj članak: \"EU složan, RH spremna za članstvo\" istog autora? Izašao je u tiskonom izdanju i do prije par minuta bio je na portalu a sad ga nema. Dobro da ste ga makli jer u samom naslovu članka stoji ogromna neistina. Naime, Velika Britanija, Nizozemska i Švedska i dalje blokiraju pristupni proces i čekaju Srbiju. Doduše, tu nema ništa novo, ali ne znam zašto su potrebne ove dezinformacije, kao i ova očita laž da nam Francuska sad odjednom podmeće, kad Francuska zapravo zagovara brzo završetak pregovorima, a ovim trima zemljama gdje se mrzi Hrvatska više nego u Srbiji, nudi kompromis u vidu daljeg promatranja. Prema tome, prestatnite nas lagati više i recite otvoreno da nas britanske, švedske i nizozemske političke elite mrze i ne mogu nas smisliti i zato nam stalno podmeću klipove. Možda to nije politički korektno ali bar je istinito..

OB
-obrisani-
16:13 24.05.2011.

Hrvati ne žele u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?