Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Nedržavnički potez hrvatskog premijera

Zoran Milanović
Marko Lukunić/PIXSELL
18.01.2013. u 12:00

Strateški interesi države ne bi smjeli biti talac nečijeg karaktera, pa bio to i sam premijer

Gazprom ima dva i pol puta veće godišnje prihode od hrvatskog bruto nacionalnog proizvoda i zapošljava tek nešto manje ljudi nego što je stanovnika Dalmacije. Ukratko, Gazprom je globalni div, a za čelnika države koja tvrdi da želi da taj div svoj novac investira ovdje, Zoran Milanović jučer se ponio poprilično nedržavnički. Svima koji razumiju složene diplomatsko-političke odnose koji okružuju ekonomsku suradnju s ruskim državnim kompanijama – a Gazprom je najveća takva – jasno je kako je jučerašnji posjet čelnog čovjeka Gazproma Alekseja Millera Zagrebu bio puno više od pukog poslovnog putovanja. Millerov dolazak bio je iskaz spremnosti ruske državne politike da krene putem zatopljavanja odnosa s Hrvatskom. Utoliko, kakva je poruka Rusiji to da je Milanović odbio primiti Millera?

Razlozi takvog ponašanja hrvatskog premijera nejasni su, iako se u kuloarima može doznati kako ga je zasmetala činjenica da se rusko izaslanstvo za sastanak prvo obratilo predsjedniku Ivi Josipoviću, a tek onda njemu. Ako su te tvrdnje istinite, uznemirujuće su. Boljitak građana i strateški interesi države ne bi smjeli biti talac nečijeg karaktera. U slučaju odnosa s Rusijom to nije novost. Jedan bivši premijer svojedobno je smatrao da mu je ispod časti primiti tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Gazproma koji je Hrvatsku posjetio radi ljetovanja. Godinu dana kasnije taj čovjek – po imenu Dmitrij Medvedev – postao je ruski predsjednik, a hrvatski premijer danas je stanovnik kaznionice na južnom dijelu Zagreba. Da li se povijest u hrvatsko-ruskim odnosima ponavlja?

Ključne riječi

Komentara 48

TO
Toni50
13:20 18.01.2013.

Ispravni potez premijera koji zna da nije omiljen več sada i da bi mu ga brača mogla uvaljati i srezati ga ko prijašnjeg premijera sa jakim svjedocima koji vide kroz kuvertu i koji na svojim računima imaju mito Premijera ii sve im se do zadnjega vjeruje . Makar lažu poštenoga suca i cijelu javnost hrvatsku i svjetsku; da če mu več sutra isplatiti 5 miliona eura tobož Sanaderovoga mita na njegovom računu !!!

ZJ
zjerko44
13:20 18.01.2013.

premijer slučajne države po njegovoj izjavi je onda slučajni premijer pa kako to da je imao slučajno vremena da ode u srbiju i da im podršku kod približavanja evropi ..slučajno..

Avatar sjena_vjetra
sjena_vjetra
12:18 18.01.2013.

To se događa kad je funkcija veća od karaktera. Napuhani, samodopadni, arogantni i beskrajno tašt premijer kojem je interes države zadnji na popisu obveza - to imamo danas, a imali smo i jučer. Kako bi nam moglo biti bolje kad oni, koji bi morali o tome brinuti, brinu samo o sebi?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?