Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.12.2013. u 10:00

Mudra vlast nikada neće ići protiv većinskih osjećaja naroda

Bedasto je ljude uvjeravati kako će se nakon nedjeljnog referenduma sve u Hrvatskoj promijeniti. Ma neće. Ne postoji doreferendumska niti će postojati postreferendumska Hrvatska. Ona je ista, takva kakva je. U postotak. Referendum može samo biti dobitak za Hrvatsku, koja još nije zrela demokratska zemlja, da to postane treba joj još nekoliko izbornih ciklusa pa je dobro da se narod što više “vježba”. U Hrvatskoj još, naime, nema sposobnosti kod svih da o razlikama raspravljaju tolerantno. Zato su istaknuti zagovornici referendumskih pitanja toliko agresivni. Zato rabe jake riječi i zato zvuče tragično. Posebice je to primjetno kod onih koji se protive. Neki su od njih prešli baš sve granice. I vrijeđanjem onih drugih samo dodatno mobiliziraju protivnike. Nakon referenduma, koji neće promijeniti Hrvatsku, međutim, ostat će mnogo frustriranih. Najviše će u svojoj glavi izgubiti oni koji su pitanje referenduma shvatili fanatično. Fanatici će patiti. Narod, pak, neće jer će biti zadovoljan. Vjerojatno će se opet potvrditi da je narod – najpametniji. Pametniji i od političara i od vlasti i od medija.

Gledam previše televizije, profesionalna deformacija. Pa sam tako gledao i nastup jednog kazališnog redatelja. Nije zaslužio da mu spomenem ni ime. Poznat je, međutim, po tome da obilazi okolne zemlje i u svakoj izazove skandal. Čini mi se da, zbog manjka talenta, provokacijama želi istaknuti svoje ime, pa gdje god da dođe vrijeđa većinske osjećaje. Razgovor na HTV-u završio je ovakvom porukom, doslovno: “U nedjelju će Hrvatska pokazati da je fašistička država.”

>> Milanović: Šteta je već napravljena. Izađite na referendum

Što reći nakon tako grubog govora mržnje. Pa čovjek je, ako u obzir uzmemo ankete koje tvrde da će većina Hrvata na referendumu biti “za”, fašistima proglasio većinu. Zadnji put su Hrvate proglasili ustašama (fašistima) Velikosrbi devedesetih. Niti oni nisu shvatili što je dominantno u karakteru Hrvata. Pa su ostali u čudu kada su – misleći da su posao obavili time što su spalili Vukovar, osvojili zgarišta i pobili, mučili i silovali tisuće – zapravo pokrenuli Hrvate da budu još borbeniji, spremniji na žrtve. Oni koji sada viču da su Hrvati ustaše i fašisti, proizvode isti efekt. I rezultat će biti isti. Hrvati nisu baš idealna nacija, kad ih puste na miru, ulijene se, sebični su i šute. Onaj tko je u vlasti pametan, tada narod vodi ravnolinijski, kolonizira ga bez problema. No, kada pretjera, izgubi strpljenje, pa stisne ljude bolesno jako, rađa trenutačno bunt. Prkos. Nije to inat, inat je pasivan, prkos je taj koji aktivira. I onda dobiješ Vukovar. I onda dobiješ referendum.

Recimo, napad na Crkvu, također je pogreška. Hrvati nisu u povijesti uvijek imali državu, naprotiv. Ali su uvijek uz sebe imali Crkvu. Koja je, onda, tradicionalno i povijesno urezana kao važna u svijesti nacije. I kod one većine naroda koja nisu praktični vjernici. I kod onih koji shvaćaju da ni Crkva nije idealna. Nema veze, “naša je”. Mudra vlast tako nikada neće ići protiv većinskih osjećaja naroda. Bar ne agresivno, proglašavati svoj narod nazadnim. Puno je pametnije ljude za novo pažljivo obrazovati, pripremiti. Ako ova vlada kaže da do gospodarskog oporavka ne može doći preko noći, zašto smatraju da do promjene tradicionalne svijesti i vrednota treba doći – preko noći. Kad ne može.

Komentara 11

DU
Deleted user
11:09 01.12.2013.

Da, dobar članak. Jedina mu je mana što nije izašao prije mjesec dana, jer već je tada bilo bjelodano jasno što ova vlast radi svojom neprestanom proizvodnjom sukoba spram naroda. Da, točno je, da vlast ima imalo odgovornosti, ne bi na ovaj način provocirala narod koji treba voditi. Time je dokazala da je nedorasla zadatku, da je posve neodgovorna ili da radi za nečije druge interese.

GE
generaly
13:29 01.12.2013.

Dobar tekst. Problem je u tome što je urednik osmislio NASLOV tako da umanji potrebu izlaska na referendum. To je linija i na kojoj je Josipović, a s obzirom na izlaznost, čak i uspjeva tom taktikom nešto postići. Onda sese daje mišljenje raznih veleposlanika, Hrvatskoj neprijateljskih vanjskih medija i sl. Poanta: narod si je sam kriv za sve.

BO
bobma
13:05 01.12.2013.

Savršeno točna dijagnoza, treba biti izrazito glup pa pokušavati silom i galamom graditi moć u zemlji kojoj je galame preko glave, a sile se ne boji. I stranke i mediji i tzv. intelektualci takvom agresivnošću postižu još manje nego štoo bi možda mogli. A mogu malo, jer znaju malo, ponajprije o ovoj zemlji. G. Ilinčić je, recimo, sa samo dva javna istupa učinio više za prihvaćenost homoseksualaca u ovom društvu nego ti agresivci svojom snobovskom histerijom u pune dvije godine. Netko doista misli da se mi bojimo kada nas Frljić nazove fašistima? Bojimo se baš kao Poljaci, koje su i fašisti i boljševici gazili sa svih strana kako je koji stigao. Ne može se nama prodavati salonske rogove za svijeću (ovo vrijedi i za svijeće kaptolskih biznismena, i te kako) .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?