Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Starčević
Autor
Ivan Starčević

Najbolji dokumentarac ove godine na HTV-u: 'Heroji Vukovara'

21.11.2013. u 13:44

Redatelj Eduard Galić i producent Dominik Galić stvorili su remek-djelo nezaboravne autentičnosti, u kojem govore neki od najvećih boraca koje je hrvatski narod u svojoj povijesti imao.

Trodijelni dokumentarni serijal “Heroji Vukovara”; drugi dio: “Sajmište”; treća epizoda: “Supoderice”. Supoderice su dio grada koji je bio važan za obranu Sajmišta. O obrani Supoderica najprije priča kvartovska klapa boraca koji su tu zajedno odrasli, pa slijede priče boraca iz ostalih dijelova grada i zemlje. Zamisao “Sajmišta” ista je kao i u “Groblju tenkova” (prvom dijelu “Heroja Vukovara”): u deset epizoda branitelji u skupinama obilaze mjesta na kojima su ratovali.

Novost “Supoderica” je uvjerljivost i opuštenost kojom 30-ak junaka strašnih uličnih borbi priča o svojim podvizima. Redatelj i scenarist Eduard Galić i producent i scenarist Dominik Galić stvorili su remek-djelo nezaboravne autentičnosti. U “Herojima Vukovara” govore, kaže E. Galić, neki od najvećih boraca koje je hrvatski narod u svojoj povijesti imao.

Priprema za snimanje 10-dijelnog “Sajmišta”  trajala je godinu dana, snimanje i montaža još oko dvije godine, razgovaralo se s više od 500 branitelja, snimljeno je 350 razgovora, neke ljude trebalo je snimati i više od pet puta (da bi se dobio kvalitetan materijal) snimanje je trajalo 100 dana, montaža 350 dana –  i sve se to vidi u svakom kadru jučerašnjih “Supoderica”.

Dominik Galić objašnjava: “Tajna uspjeha vukovarskih branitelja je srce. U jednom kratkom vremenskom intervalu od nekoliko mjeseci mali broj ljudi (kada govorimo o najzaslužnijim za uspjeh vukovarskog otpora, brojka ne može prelaziti mnogo više od 500) izašao je iz svijesti inercije i ropstva, što u našim glavama prevladava stotinama godina, i srcem i nadljudskom voljom izgradio temelje naše države. Oni su preokrenuli tijek rata i okrenuli povijest na našu stranu. Nažalost, nisam siguran da smo uistinu shvatili što se tamo dogodilo i zašto se to dogodilo. Zato nam država izgleda tako kako izgleda“.

>>Nova TV i ostali bespogovorno prate Pupovčeve govorancije

Komentara 2

OX
oxymoron
14:06 21.11.2013.

Gospodin Starcevic i Pola ure kulture na HTV su posljednje oaze hrvatskog novinarstva. Bravo!

OI
oirammario
14:17 21.11.2013.

odličan dokumentarac i bilo bi bolje da je u normalno doba na tv-u, svaki put kad ga gledam sam ponosan što sam iz onog kraja....bilo bi dobro da se napravi dokumentarac iste tematike i u ostalim dijelovima lijepe naše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?