Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURZA Čelnik ZSE reagira na optužbe o rasipnosti uprave

Motušić: 250.000 kuna potrošeno na domjenak

27.03.2009.
u 19:22

Prava je istina da nismo zapili 240.000 kuna na večeri, nego 249.507 kuna, ali ne za piće nego za božićni domjenak 2007. godine, reagirao je jučer čelnik Zagrebačke burze Roberto Motušić na optužbe za rasipnost koje mu je uputio predstavnik više od 65 posto dioničara Burze Marijan Palić.

Uobičajeno u svijetu
Podsjetimo, mediji su jučer objavili Palićevo pismo Motušiću i predsjedniku Nadzornog odbora Zagrebačke burze Zoranu Košćaku u kojemu upozoravaju na neviđenu rasipnost u hramu hrvatske financijske industrije.

– Nismo zapili 240.000 kuna nego je to bio božićni domjenak za cijelu financijsku industriju Hrvatske na kojemu je bilo otprilike 600 ljudi. Mislim da je potrošena svota primjerena, jer je 2007. bila najbolja godina u povijesti Zagrebačke burze u kojoj smo ostvarili prihod od 22 milijuna kuna, a tu su godinu obilježile i javne ponude dionica HT-a i Ine – objasnio je Motušić i dodao kako su za božićni domjenak 2008. godine izdvojili osam puta manje novaca, 32.000 kuna. Na pitanje zašto novinari ovo objašnjenje nisu dobili dan prije kada su ga i bili tražili, Motušić je odgovorio kako se nije nadao da će se dići tako velika medijska prašina.

Osvrnuli su se u upravi i na objede da se čelnici Burze taksijem voze na more.

– Bila je riječ o prijevozu dvoje predavača iz inozemstva na godišnju konferenciju u Novigrad. Taksi od Zagreba do Novigrada i natrag platili smo 9000 kuna. I u svijetu je uobičajeno da burze za svoje predavače osiguravaju prijevoz – rekla je članica uprave Burze Melita Marčeta, koja je priznala da se i sama vozila u spornu taksiju. Za treću optužbu koja ga je, kako kaže, jako povrijedila, a riječ je o darovanim buketima cvijeća od 20.000 kuna, Motušić kaže da nije posrijedi cvijeće nego skulptura vrijedna 19.000 kuna.

Sukob vlasnika Zagrebačke burze s članovima uprave izbio je zbog nestrpljivosti dioničara kojima se žuri prodati Burzu kako bi pokrili gubitke nastale padom tržišta kapitala.

Primjereni dokumenti
Šef Zagrebačke burze nije htio odgovoriti zašto predstavniku dioničara Marijanu Paliću nije dao cjelovit uvid u poslovne knjige. Čudno je to s obzirom na to da se institucija koja traži potpunu transparentnost svih tvrtki koje su izlistane na Burzi sama ne ponaša posve transparentno.

– Molim vas da pričekate sve revizije i nadzore i dobit ćete sve informacije na vrijeme. Nismo mu uskratili dokumentaciju, nego smo predložili listu dokumenata za koje smatram da su primjereni. Sazvali smo hitnu sjednicu Nadzornog odbora idućeg tjedna – zamolio je Motušić za strpljenje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?