Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Mogu li se spriječiti političke presude!?

04.04.2008.
u 16:17

SUBOTA 29. 3.
Podvale “Tuđmanovu režimu”
Nakon što je sud glumici Miri Furlan vratio pravo na otkup stana, objavljeni su prosvjedi supruge Andrije Hebranga koja o svojoj bivšoj susjedi govori sve najgore. Novinari koji o tome pišu zgražaju se što je ta sudska odluka “probudila niske strasti slične onima s početka devedesetih zbog kojih je Furlan i emigrirala u SAD”. Ovoga vikenda objavljen je i intervju sa Slavenkom Drakulić u kojem se podsjeća i na glasoviti tekst “Vještice iz Rija” u kojem je razapeto nekoliko zagrebačkih spisateljica. Kad se spominju ti slučajevi i rabi  riječ “devedesete”, navodi se na predodžbu o “mračnom Tuđmanovu vremenu”, što je velika podvala. M. Furlan, S. Drakulić i druge “vještice” bile su mete lijevih medija, urednika i novinara, posve različitih od Tuđmana i njegovih istomišljenika. Istina, ima određen broj značajnika – Matvejević, Šerbedžija, S .P. Novak... –  čiji su tekstovi, izjave i postupci izazivali prirodna protivljenja “državotvoraca” zbog kojih se oni vole predstavljati kao žrtve “Tuđmanova režima”. Abeceda psihologije kaže da su tako na Tuđmana htjeli prenijeti bar malo represivne strave zločinca Tita s kojom su oni – cvali! 

NEDJELJA 30. 3.
NATO u Hrvatskoj brani svoje
Slaže li vam se slika neprispodobive dame uz nosače aviona, tenkove, klanje u Afganistanu...? Dok nam muški dužnosnici Vlade probijaju uši ponavljanjem da po Ustavu referendum o ulasku u NATO nije potreban, možda se netko tako nježan i ljubak kao Jadranka Kosor trebao suzdržati. Ali cijeli se vikend po svim mogućim i nemogućim medijima vrtjela i ministričina izjava o NATO-u bez referenduma. Što se hoće? Što više uvjeriti narod da je samo biračka gomila koja se upotrijebi na izborima jednom u četiri godine i onda baci kao suvišna gomila pljeve. Zašto vlast neće referendum o NATO-u? Ne zato što ga ne određuje Ustav nego zato što je mišljenje naroda ne zanima. Da je bilo do naroda, nikad ne bi bile prodane ni banke, ni Pliva, ni Ina, ni Hrvatski telekom, nikad Hrvatska ne bi bila najzaduženija zemlja u Europi, nikad se ne bi odustalo od ZERP-a, nikad Haag ne bi dobio nadležnost za Oluju, nikad ne bi bilo onoga sramotnog akcijskog plana za uhićenje Gotovine... Ako je toliko Hrvatske u stranom vlasništvu, ako se vlast ponaša kao sluga Bruxellesa i Washingtona, logično je da i o obrani odlučuje stranac jer on ovdje brani SVOJE. Čemu pitati narod!? 

PONEDJELJAK 31. 3.
“Stipe u gostima” – jedini!
Zašto su domaće humorističke serije na televizijama neduhovite? Zato što im je “humor” nestvaran, umjetan, izvan zamislivih odnosa među likovima. U većini stranih, uglavnom dobrih serija, možete zamisliti da se u njima događa ono što se događa. Gdje nije bilo toga tradicionalnoga hrvatskog nesporazuma sa stvarnošću, i u vrijeme komunizma Televizija je znala proizvesti  izvrsne serije, a neke od njih ostale su nenadmašne, kao što su “Gruntovčani”, “Malo misto”, “Prosjaci i sinovi”... Isto vrijedi i poslije komunizma: gdje se stvarnost s prepoznatljivim podnebljem, mentalitetom ili socijalnim miljeom uspije prokrijumčariti, gledamo dobre uratke. Trenutačno je na svim hrvatskim televizijama gledljiv samo “Stipe u gostima” Ognjena Sviličića (sinoćna epizoda odlična!), koji pokazuje da još nije potrošen “dramatičan” odnos između hrvatskog juga i metropole, premda bi Stipe na manje-više sve ono na što nailazi u Zagrebu mogao naići i u Splitu. Je li to možda najava i neke dobre serije iz građanskog života koja svoju uspješnost ne bi morala zahvaljivati isključivo regionalnim ili ruralno-urbanim suprotnostima!? 

UTORAK 1. 4.
Carla del Ponte je u knjizi neuvjerljiva kao i u optužnici
Zašto je dio medija kao najveću senzaciju iz memoara Carle del Ponte predstavio njezinu potpuno nepouzdanu pretpostavku da je supruga Ante Gotovine iz ljubomore pomogla da se otkrije njegovo boravište? Bit će zato da se zasjene biseri iz te knjige o Račanu, Mesiću i Sanaderu. Račan se hvata za glavu zbog nauma Carle del Ponte ali ne zato što bi htio zaštititi hrvatske generale nego zato što bi mu zbog njih mogla pasti vlada. Mesić tužiteljici cinkari i takvog Račana jer se ne obračunava s onima koji pomažu Gotovini. A Sanader joj patriotski otkriva gdje je general lociran. No dobro, sve smo to manje-više znali. Ali ako je tužiteljica i ovom knjigom pokazala da je jednako neuvjerljiva kao i u optužnici protiv hrvatskih generala, bio bi red da upravo mediji što opsežnije prate kako obrana u Haagu poriče tu optužnicu. Jer šutnjom i prešućivanjem povećava se mogućnost da nakon političke optužnice uslijede i političke presude!

SRIJEDA 2. 4.
Ispuhani balon velikih očekivanja
Kad je prodavana Pliva, njezin direktor Željko Čović je povlaštenom prodajom dionica zaradio oko sedam milijuna kuna, pa ga je prekršajnom sudu prijavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. Sad ga je sud oslobodio. Balon velikih očekivanja da će pravna država sankcionirati lopovštinu iz privatizacije i pretvorbe ispuhao se do prekršajnog suda, a zatim ga je taj sud bacio u otpad, gdje nema ni vrijednost prazne boce na kojoj bi sirotinja mogla zaraditi 50 lipa. Naivna pitanja o tome zašto je strateška tvrtka Pliva prešla u ruke stranaca, kako joj je Čović godinama srozavao vrijednost da bi zatim bila prodana a on se enormno obogatio, kako se osjećaju radnici i stručnjaci koji su je desetljećima stvarali da bi na kraju bili pokradeni – mogu nešto značiti tek literatima kad više nisu zanimljiva ni političarima, ni zakonodavcu, ni sudovima, ni medijima. Ljudi koji su se obogatili poput Čovića nisu crne ovce u hrvatskoj javnosti nego uzor i elita koja je nametnula društvena mjerila i koju štite policija, Državno odvjetništvo, sudovi i političke vrhuške. Dok Mesić “traži” lopove po svojoj osvetničkoj imaginaciji...

ČETVRTAK 3. 4.
Hrvat Ćurković – veliki Srbin
Srbi su još jednom šokirali Hrvatsku – prisvojili su sve olimpijske medalje koje je osvojila Jugoslavija. Tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop nastojao je taj šok ublažiti, pa je najavio pregovore sa Srpskim olimpijskim odborom. Reakcija je stigla odmah, predsjednik SOO rekao je da kod njega za pregovore “ne postoji nikakva volja”. I odlučno zalupio vratima: “Ne pada mi na pamet da ulazim u tu priču”. A on je – Hrvat. Štoviše, hercegovački Hrvat, rođen u Mostaru! Ivan Ćurković. Bivši vratar beogradskog “Parizana” i jugoreprezentacije. Prije dvije godine ekstremni navijači “Partizana” potjerali su ga s mjesta predsjednika kluba, pa mu je za opstanak u beogradskoj sportskoj eliti trebalo dokazati da je Srbin nad Srbima. I sada mu se ukazala prilika kao predsjedniku Srpskog olimpijskog odbora. Odlučnim odbijanjem bilo kakvog razgovora o baštini s olimpijada postigao je dvostruki učinak. Pokazao je svoje nepokolebljivo srpstvo. A samim Srbima omogućio je da još uvjerljivije štite svoju lopovštinu – preko jednog Hrvata. Priča stara više od stoljeća.

PETAK 4. 4.
Pomirba u Šnajderovoj vikendici
Jedini ozbiljni pisac u Hrvatskoj čije se knjige izdavačima isplati izdavati jest Ivan Aralica. Ostalima nije ostalo ništa drugo nego se krvnički boriti za svaku kunu kod ministra Biškupića i sličnih blagajnika. Nikad nitko od tih Jurica Pavičića, Radakovića, Makovića, Viskovića, Šnajdera... nije mogao računati da će svojim književnim štivom steći dovoljno publike te se tako odvojiti od državne sise, od moga i tvoga novca, dragi čitatelju. Sad su se dohvatili oko – vjerovali ili ne! – dvadeset tisuća kuna što ih je Hrvatsko društvo pisaca dalo za “saboterski” program koji je uz službeni netko pripremio za Sajam knjiga u Leipzigu. Jedni prijete da će istupiti iz HDP-a, drugi ih i ne nagovaraju da ostanu, treći traže da istupe i iz PEN-a... Riječ je mahom o ljevičarima, a navodno je Velimir Visković, predsjednik HDP-a – da mu se Društvo ne bi posve rasulo i da bi se zaustavilo srozavanje ugleda lijevih intelektualaca u Hrvatskoj – predložio da se sukobljeni pomire u blagosti mediteranske klime, na skupu u Šnajderovoj vikendici na Drveniku malom kraj Trogira. Sagrađenoj u marksističkom stilu – to jest bespravno.

Želite prijaviti greške?