Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.10.2013. u 12:00

Na upozorenja državne revizije o bogatstvu i raskoši u HGK godinu dana nitko nije ni trepnuo

Milanovićevi ministri razradili su, zamislite, čak tri scenarija kako smijeniti Nadana Vidoševića s čela Hrvatske gospodarske komore. Da budu spremni ako dotični gospodin bude dosljedan u svojim najavama i ne bude htio sam otići nakon istrage o bahatoj krađi 32 milijuna kuna iz HGK! I ne samo to, nego su ministri svoj naum uspjeli plasirati kao ekskluzivnu informaciju koju u posljednjem broju prenosi jedan politički tjednik.

E, pa svaka im čast! Čestitke i cijeloj Vladi koja je nakon dvije godine mandata uvidjela da u Hrvatskoj postoji institucija koja se zove Hrvatska gospodarska komora, da u njoj ima oko 600 zaposlenih, da svi oni jako dobro i komotno žive od novca koji uz njihov, kao i blagoslov svih prethodnih vlada, doslovno otimaju od poduzetnika. A što njih šest stotina na čelu s vječnim Nadanom Vidoševićem daje zauzvrat? E, to je ministre manje briga.

Kada se zaviri na web-stranice Gospodarske komore, doznaje se da su upravo imali Dane hrvatskog turizma na kojima je zaključeno kako “moramo postati puno više od destinacije sunca i mora”, zatim se doznaje da je HGK bio u inovacijskoj misiji 2: hrvatske tvrtke i inovatori predstavili su inovativna rješenja i proizvode na britanskom tržištu, a u HGK su zaključili i to da “izvoz ostaje jedini put za stabilan rast i razvoj”. Ima još nekoliko naslova, sve takvih da ti pamet stane – i to od muke. Dakle, ekipa koja 2013. godine hrvatskim poduzetnicima tumači da turizam mora biti više od sunca i mora, da bi trebali više izvesti nego uvesti i objašnjavaju da je velik događaj za hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku autoindustriju (koju?!) što će u Dubrovniku organizirati opću skupštinu Međunarodne organizacije proizvođača automobila mlati takav novac da Vidošević nije ni primijetio da mu je prva suradnica pred nosom ukrala 32 milijuna kuna! A Milanovićevi ministri razbijaju glavu ne bi li se domislili kako potjerati tipa koji je na čelu svega toga! Zbilja impresivno! Ova vlada, kao i sve prije nje, od nas radi budale i iz nekog, njima znanog razloga, uporno štiti parazitsku instituciju i njeno vodstvo.

Kako protumačiti činjenicu da je još prije godinu dana vrlo detaljno objavljena informacija o nalazu državne revizije, da on upozorava na bogatstvo i raskoš u kojoj se kupa HGK, a nitko nije ni trepnuo? Čak ni nakon što su u izvještaju revizora dominirali prigovori o neracionalnom i netransparentnom upravljanju impresivnom imovinom. Riječ je o nekretninama po Hrvatskoj i inozemstvu vrijednima više od 210 milijuna kuna, financijskoj imovini vrijednoj oko 100 milijuna kuna te umjetninama vrijednima oko 12 milijuna kuna. I sve je to kupljeno na grbači hrvatskih poduzetnika kojima je članstvo u HGK obvezno, kao što im je obvezno i plaćanje članarine. Jedino što je Vlada učinila za obveznike Vidoševićeva harača jest da je njegov minimalni iznos sa 55 spustila na 50 kuna!

Ministri koji su sada angažirani na osmišljavanju načina kako smijeniti Nadana Vidoševića nisu razbijali glavu pitanjem zašto je Komora, koja bi se trebala baviti promicanjem gospodarstva i pomagati poduzetnicima, u četiri godine kupila više od 300 umjetničkih slika. Doduše, nitko se nije uzbudio ni nakon što je Vidošević kao kandidat za predsjednika države objavio svoju imovinu. Čovjek koji je započeo kao hrvatski prosjek u kratkom je roku zgrnuo enormno bogatstvo i objasnio ga jednom rečenicom: “Moja je imovina rezultat mojih dobrih procjena.” Tako je ni iz čega stvorio vilu na Prekrižju od 730 kvadrata, imanje sa šumom u Gorskom kotaru na kojemu je umjetno jezero i skijalište, potom vilu od 140 kvadrata u Omišu, zemljište od 4000 kvadrata u Pješčanoj uvali u Medulinu. Ima toga još toliko da bi se dobrano popunila stranica, ali u Hrvatskoj manjka institucija koje bi pitale kako i odakle. Ili nema vlasti koja bi ih potaknula da to pitaju.

>> Vidoševićevu ostavku svi traže, a samo se šačica to usudi javno reći

>> Vidošević o istrazi: Nadam se da ćemo iz svega izaći jači!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?