Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.10.2010. u 12:00

Novinari su krivi optuženima u slučaju Pukanić, biskupima, Andriji Hebrangu...

Pišući svojedobno tragom prijava žrtava financijskog inženjeringa o toj aferi “teškoj” stotine milijuna kuna, potpisnik ovih redaka prvi je put sam sebi rekao: “Hej, postao si novinar!” Bio je to trenutak kad je vlasnica agencije u pratnji kršnih zaštitara na skupu u hotelskoj dvorani stotini očajnih žrtava rekla da su novinari za sve krivi.

Ponos se miješao sa strepnjom u kaotičnoj atmosferi u kojoj je prijetilo da iskrica sav bijes usmjeri prema glasniku loših vijesti. Urednik je, dakako, citat koji je osuđivao novinare stavio u naslov. I ta vrsta “mazohizma” jedan je od temelja poštenog novinarstva, kojem novinari i urednici nisu odoljeli ni ovoga tjedna u izvješćima sa suđenja za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića, ili jučer iz Sabora, prekjučer s Hrvatske biskupske konferencije, proteklog petka iz Hrvatskog novinarskog društva pri citiranju dr. Ive Josipovića...

“Mediji nisu objektivni”, “okrivljenici su izvrgnuti medijskom linču”, istaknute su primjedbe odvjetnika optuženih za likvidacije ispred redakcije Nacionala iz kojih se iščitava da će novinari, uz sud “pod političkim pritiskom”, biti isključivi krivci ako njihovi branjenici budu osuđeni. Dakle, ne dokazane činjenice jer se na suđenju događalo nešto “posve drugačije” od onoga o čemu je javnost mogla čitati u izvješćima iz sudnice. Takvom se porukom, zaključak je Zbora sudskih izvjestitelja HND-a, od novinara radi “meta za odstrel”. Neki su novinari dobili i “privilegirani” položaj štićenih osoba. No, te okolnosti nisu nikoga ponukale da se pozabave novinarskim “osjećajima”, osim njih samih. Sve dok prvooptuženi jučer nije spomenuo ministra Karamarka i savjetnika Perkovića.

Kako je to uslijedilo nakon “lažnih optužbi” novinara, u Uredu predsjednika Republike zaključuju da se “takvo optuživanje predstavnika državnih institucija može smatrati i posrednom prijetnjom” pa je zatraženo izvješće DORH-a. Novinari tako opet služe kao sredstvo. Zaštitu policije “uživaju” i novinari Novosti samo zbog neukusne naslovnice. Doduše, to je ponukalo predsjednika Josipovića da na stotoj obljetnici HND-a poruči: “Nasilje prema novinarima nasilje je prema slobodnom društvu, nasilje nad demokracijom i nad ljudskim pravima”, iako se odmah potom i sam morao braniti od neistine da je svojom izjavom motivirao smjenu glavnog urednika Novosti. Mediji bi se trebali zamisliti i nad dijelom njegova izlaganja u kojem se čudio što su mediji puni žutila iako tiraže i dalje padaju.

To više što to razmišljanje agnostika ima puno dodirnih točaka s istupom Hrvatske biskupske konferencije. Biskupi uz komunističko naslijeđe krive i medije što “nerijetko zanemaruju događaje i sadržaje koji pomažu u izgradnji nosivih društvenih vrijednosti. Takva je selektivnost pogubna za zdrav nacionalni duh. Koliko god imali opravdanih želja da se cijeli medijski prostor usmjeri prema dobru, znamo da logika zarade to ne omogućuje.”

Na to se u Saboru nadovezao i Andrija Hebrangom, kojem su problem Hrvatske crveni mediji koji vijesti pretvaraju u crnilo.

Je li baš tako ili mediji ipak manje ili više uspješno odražavaju stvarnost. Argument da percepcija medija ovisi i o kutu gledanja, ponudili su nam sami novinari jer, kad se o njima piše, i njima su mediji za sve krivi. Vijeće časti HND-a sankcioniralo je glavnu urednicu jednog web portala jer urednika jednih dnevnih novina nije zaštitila od uvredljivih komentara anonimnih čitatelja koji se “upisuju sa znatno manje odgovornosti”. Stoga je uredništvo portala, kažu, obvezno “zaštititi javni moral i uklanjati uvredljive komentare bez obzira na to je li se netko žalio na njih ili nije”. Glasilo Novinar pak o drugome je glavnome uredniku, kad je to većini novinara odgovaralo, objavilo takve komentare. A sudsku osudu blogera koji je odbio izbrisati uvredljive komentare o političarevoj ženi “kurvi” HND je ocijenio kršenjem medijskih sloboda i pljuvanjem po Ustavu.

Ključne riječi

Komentara 7

NE
neni
19:06 28.10.2010.

Slažem se sa oziRis samo bi osim čitanja između redaka trebali malo proučiti tko je vlasnik i koji su njegovi interesi/politički i ekonomski/i onda bi se tek eventualno moglo zaključiti ..kaj je pisac htio reći

OB
-obrisani-
21:56 28.10.2010.

Nego što ste nego krivi!! Što se bunite? zašto ne pitate Mesića zbog čega je poslao brijunski transkript Slobodanu Miloševiću? Zašto ne pitate Šeksa čemu referendum o ulasku u EU kad će se prije toga potpisati pristupni ugovor? Zašto ne pitate Bramertza zbog čega je tužiteljstvo podiglo optužnicu za prekomjereno granatiranje Knina ali ne i Vukovara ili Sarajeva? Zašto ne pitate Mesića odakle mu dva milijuna kuna za dva stana i dvije garaže, odakle mu vikednica u Pušćanskoj Dubravi? Zašto ga ne pitate kojeg datuma je bio susret u Karađorđevu, ja li njegov nećak bio u BiH ili nije, zašto je lagao na sudu? Zašto ne pitate aposlutno ništa što zanima hrvatsku javnost i obične male ljude nego nas zamarate s tim je li torba Jadranke Kosor imitat ili original? Zašto ne pitate Josipovića zbog čega je oduzeo čin Norcu ali ne i Blaškiću? Zašto ne pitate Mesića o okolnostima privatizacije Večernjeg lista o čemu je svojedobno govorio predsjednik saborskog povjerenstva za utvrđivanje okolnosti o privatizaciji večernjeg lista Joško Kontić? Zašto ne pitate Jadranku Kosor zašto nije rekla Bramertzu da on nema što tražiti topničke dnevnike kad je sudsko vijeće u slučaju Gotovina, Markač i Čermak zaključilo da takvi dokumenti ne postoje? Koji je vama uopće k...? Što mene briga kakve mudante nosi Ava Karabatić, tko je Simona Gotovac, tko je neki derpe koji je sad Ciganović, sad modni mačak, ovaj, onaj. Što mene briga tko će biti intedant splitskog kazališta. Koga to zanima? Postoji manji dio vas koji niste zlonamjerni nego jednostavno glupi i ograničeni, asli stoji i ona Kerumova da su 70% novinara jugoslaveni koji su ostali bez države pa sad pišu svašta...

OB
-obrisani-
17:06 28.10.2010.

Na medijima je velika odgovornost objektivnog informiranja, što je danas teško, jer mas-mediji su najjače sredstvo kontrole javne svijesti, što određene strukture jako dobro znaju. Čitateljima zato često preostaje da čitaju \"među redovima\" i uspoređuju više izvora informacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?