Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TA DIVNA STVORENJA

Lijepa naša grbavica

23.03.2006.
u 09:29

Koliko god možemo biti ljubomorni na uspjehe bosanske kinematografije, koja se s "Grbavicom" nalazi na pragu svog drugog Oscara u pet godina, neka nam ipak redateljice Jasmile Žbanić toliko često u našim TV emisijama. U filmu nas šiju i tu nema zbora, ali kada Žbanićka počne govoriti o političarima u BiH može nas obuzimati određena katarza. Dobitnica Zlatnog medvjeda kaže da joj u Sarajevu nije bio organiziran službeni svečani doček jer se tri strane u bosanskom parlamentu ne mogu dogovoriti ni oko čega pa se nisu mogli dogovoriti ni oko toga kakav bi joj doček priredili.

Ona ga, kaže, ne bi ni prihvatila jer je (nešto prije Janice, a puno prije domaćih rukometaša) shvatila da takvim mitinzima političari samo skupljaju bodove i skreću pozornost javnosti s tema koje bi u životima građana bile puno korisnije od slavljenja tuđih pobjeda i tendencioznog kolektiviziranja duhova. Tako su nas gotovo svakodnevna gostovanja Jasmile Žbanić na našim TV postajama mogla podsjećati da potpuna neučinkovitost hrvatske politike nije nikakva naša ekskluziva kao što nam se u afektima može činiti. Probajte si samo zamisliti u Bosni raspravu Sabora i javnosti o zakonskim pravima homoseksualaca, to će tek biti pravi film...

Kakav "Go West"!? Ali, ovaj komentar ipak neće proći bez osvrtanja na teoriju zastupnice HDZ-a, liječnice Lucije Čikeš, da je svemir heteroseksualan. Pokušati uopće ući u raspravu kakve veze ima seksualnost s protonima, neutronima, česticama i atomima bilo bi previše nadrealno, ali nesumnjivo da je gđa. Čikeš pohađala iste "medicinske škole" kao njezin stranački kolega, kontroverzni ginekolog dr. Bukvić kojemu nema medicinske knjige do Biblije.

Naravno da onda u takvoj zemlji zahtjevi za zakonskim pravima tamo nekih homića koji trebaju biti sretni ako ne dobivaju batine po parkovima i kafićima odjeknu kao veći društveni skandal nego kada političari i zastupnici otkriju koliko nemaju civiliziranosti, duha, tolerancije, morala i konačno inteligencije. Ili od toga da urednik vjerskog programa HRT-a pater Tonči Trstenjak otpušta prevoditeljicu za gluhonijeme iz svoje redakcije zbog "nedolična privatnog života" (žena je razvedena) jer kako će vjernici koncentrirano pratiti misu kada im se po ekranu mota raspuštenica.

Grbavica iz filma nije samo dio Sarajeva, to je nezgrapan naziv za stanje duha koji je Jasmila Žbanić namjerno izabrala kako bi stranci na njemu lomili jezik i odmah osjetili da imaju posla s nečim teško probavljivim. A pogledajte kako to nama lako ide. Ajde probajte! Grbavica, Grbavica... lijepa naša Grbavica!

Želite prijaviti greške?