Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čokoladne misli

Žudnja za slatkim utječe i na vaš mozak, a može dovesti i do nesreće

čokolada
19.05.2010.
u 11:35

Misli o čokladi može omesti rad mozga potreban za druge zadatke, pa tako mogu biti vrlo opasne u određenim situacijama.

Kad idući put osjetite nevjerojatnu želju za slatkim, udovoljite toj želji. Iako ćete kasnije možda razmišljati o liniji i brojati kalorije, vaš će vam mozak biti zahvalan. Naime, bit će vam lakše ako pojedete tu čokoladicu, ili što već želite, jer će vas žudnja za njom omesti i onemogućiti u obavljanju drugih zadataka.

Prema istraživanju provedenom na australskom Sveučilištu Flinders, odupiranje želji za sladoledom ili omiljenom poslasticom može dovesti do manjih poteškoća s pamćenjem, ali čak i prometnih nesreća. Stručnjaci kažu da je problem u tome što, kad netko žudi za slatkim, žudi za baš određenim proizvodom, pa ništa drugo ne može zadovoljiti tu želju.

Želja za omiljenom čokoladicom može omesti funkcije mozga potrebne za obavljanje drugih zadataka, a posljedice mogu biti štetne.

- Iako žudnja za hranom može imati tek male posljedice na kognitivne funkcije, u praksi je dokazano da čak i taj mali utjecaj može ugroziti optimalni učinak u svakodnevnim situacijama te povećati mogućnost nezgode - piše u studiji objavljenoj u časopisu Current Directions in Psychological Science.

No, ako ne možete u tom trenutku doći do onoga za čime žudite, stručnjaci imaju rješenje za vas. U takvim situacijama u mozgu se stvara mentalna slika željene hrane, pa može pomoći ako tu sliku zamijenite nečim drugim, na primjer tako da zamislite dugu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije