Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite na nekoliko stvari

Žudite za slanom hranom? Ovo bi mogli biti glavni razlozi za to...

Shutterstock
23.12.2022.
u 10:30

To bi mogao biti način na koji vam tijelo govori da je iscrpilo hranljive sastojke soli

Prilično nas često upozoravaju na opasnosti konzumiranja previše šećera, ali čini se da manje čujemo o tome kako zadržati i kontrolirati žudnju za solju. Natrij i klorid su dva esencijalna elektrolita koja se kombiniraju i čine kuhinjsku sol. Elektroliti su odgovorni za provođenje električnih naboja unutar tijela, što dovodi do mišićnih kontrakcija. Ovi nutrijenti također igraju važnu ulogu u ravnoteži tekućine, pH krvi, te funkciji živaca.

Ukoliko vaše tijelo 'žudi za solju' to bi mogao biti način na koji vam tijelo govori da je iscrpilo hranljive sastojke soli ili jednostavno može biti povezano s vašim navikama u prehrani ili hormonima, piše Real Simple.

Volite li grickati kisele krastavce? Ovo je dobro znati!

1/4

Dehidriranost
Budući da su natrij i klorid neophodni za ravnotežu tekućine u tijelu, dehidracija može izazvati potrebu za više soli. Ovo je način vašeg tijela da vas natjera da jedete ili pijete više natrija i klorida koji vam mogu pomoći u poboljšanju stanja hidratacije.

Osim što jedete više soli, možda ćete poželjeti i više vode što bi dodatno poboljšalo vašu hidrataciju. Kada ste dehidrirani, možete primijetiti još nekoliko simptoma osim žudnje za soli: glavobolja, smanjeno mokrenje, letargija i osjećaj žeđi.

Umor
Kada ste neispavani, apetit vam se može činiti nezasitnim i vaša sposobnost da ignorirate primamljivu žudnju postaje slabija. Kao i kod stresa, ovdje ulogu igraju vaši hormoni. Hormoni kortizol, leptin, grelin i serotonin izazivaju glad i potiču vašu potragu za hranom od koje se osjećate dobro. Zato učinite sve što je u vašoj moći kako biste se svake noći dovoljno naspavali.

PMS
Predmenstrualni sindrom može uzrokovati spektar simptoma, a dok neki mogu primijetiti više emocionalnih simptoma poput promjena raspoloženja, drugi mogu primijetiti i promjenu u apetitu i žudnji za specifično slanom hranom. Premda ne postoji dobro utvrđena teorija zašto se to dohađa, smatra se da fluktuirajući hormoni igraju ulogu.

Stres
Još jedno stanje u kojem su uključeni hormoni bi moglo biti razlog zašto žudite za soli - stres. Glavni hormon koji pomaže vašem tijelu da se nosi sa stresom zove se kortizol. Ovaj hormon se oslobađa iz vaših nadbubrežnih žlijezda kao odgovor na stres i mijenja tjelesne funkcije, krvni pritisak, broj otkucaja srca, pa čak i upotrebu glukoze kako bi pomogao tijelu.

Jedna studija iz Journal of Neuroscience sugerira da osobe s višom razinom natrija u krvi, poznatom i kao hipernatremija, oslobađaju manje kortizola kada doživljavaju stres. Ovo može objasniti zašto žudite za soli tokom stresnih perioda, jer bi konzumiranje veće količine moglo biti jedan od načina na koji vaše tijelo upravlja stresom .

Pojačano znojenje uslijed vježbanja 
Redovita tjelovježba je odlična za vas, a također može pridonijeti žudnji za slanom hranom. Natrij je elektrolit koji izlazi iz tijela kada se znojite, pa vaše tijelo nakon vježbanja žudi za solju kako bi nadoknadio izgubljeni natrij. Iz tog razloga su sportski napici koji sadrže elektrolite toliko popularni. 

Stomatolog otkrio: Ova pića trebate izbjegavati prije i nakon dolaska na pregled!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije