Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatka želja

Znate onaj osjećaj kada 'morate pojesti nešto slatko'?

Šećer
Foto: Thinkstock
1/2
19.02.2014.
u 09:47

Trenutačno ćete osjetiti priljev energije, ali već nakon nekoliko sati znatan pad energije i javit će se osjećaj gladi

Većina ljudi u trenucima umora, stresa i neraspoloženja poseže za ugljikohidratima.

Istraživanja pokazuju da slatke namirnice zaista poboljšavaju raspoloženje. Znanstvenici smatraju da ugljikohidrati uzrokuju oslobađanje endorfina i triptofana. Kad se tamo nađe, triptofan potiče produkciju serotonina, zbog čega se osjećate opuštenije. Osim toga, ugljikohidrati su izvor energije i pomažu vam da se podignete kada ste umorni. No, greška je konzumiranje loših ugljikohidrata poput čokolade, čipsa ili keksa.

Foto: pixabay

S time ćete izazvati, osim oslobađanja serotonina, i porast razine šećera u krvi. Trenutačno ćete osjetiti priljev energije, ali već nakon nekoliko sati znatan pad energije i javit će se osjećaj gladi. Stoga, kad ste umorni, dekoncentrirani ili osjećate snažnu potrebu za slatkim, jedite složene ugljikohidrate.

Na taj ćete način osigurati potrebnu energiju i poboljšati raspoloženje, a razina inzulina i šećera u krvi postupno će rasti i snižavati se te ćete izbjeći novi napad želje za slatkim i povećanje tjelesne težine. Gotovo svi ugljikohidrati iz kategorije integralnih žitarica idealna su opcija za grickanje grickajte krekere ili kekse od integralnih žitarica.

Voće je također zdrav izbor (da, sadrži ugljikohidrate!), ali ga morate kombinirati s malom količinom bjelančevina radi osiguravanja triptofana.

Uz stručnu podršku i personaliziran pristup donesite zdravu odluku i lako izgubite suvišne kilograme unutar online kluba Mršavimo zajedno!

>>Istina ili mit? Djeca koja jedu puno slatkog hiperaktivnija su

>>Zasladite se kesten roladom s bananama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije