Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Znate li zašto zimi više hrčete i kako to spriječiti u 30 sekundi?

shutterstock
22.01.2024.
u 10:30

Hrkanje često postaje glasnije tijekom hladnijih mjeseci, što je loša vijest za osobe koje spavaju pored osoba koje hrču. Međutim, jednostavna vježba od 30 sekundi može biti ključna za prestanak.

Nije zabavno spavati pored osobe koja hrče, a zimi se to može pogoršati. Stručnjaci kažu da je to zato što je zrak općenito suši tijekom hladnijih mjeseci što može uzrokovati začepljenost nosa i grla. Ljudi također zimi više vremena provode u zatvorenom prostoru, što često dovodi do manje ventilacije i više prašine u zraku. Opet, to može uzrokovati začepljenje i potaknuti hrkanje, piše Mirror.

Čak bi i nošenje težih pidžama, da bi se ugrijali jer vani temperature padaju, moglo staviti pritisak na prsa i grlo, pogoršavajući kasnonoćno hrkanje. No, ako ste umorni od spavanja na sofi nakon što ste probudili cijelu kuću - postoje neki jednostavni trikovi za sprječavanje hrkanja. Jedna vježba traje samo 30 sekundi i može dovesti do impresivnog smanjenja hrkanja od 59 posto.

VEZANI ČLANCI:

Martin Seeley, stručnjak za spavanje i izvršni direktor tvrtke MattressNextDay, preporučuje osobama koje hrču da počnu koristiti 30-sekundnu vježbu jezika u svoju noćnu rutinu, jer bi jačanje mišića moglo pomoći u smanjenju hrkanja. Jednostavno zatvorite usta i pomaknite jezik u jednom smjeru 10 puta, zatim u drugom smjeru 10 puta, a zatim u trećem smjeru. Prema riječima stručnjaka, hrkači će rezultate vidjeti nakon samo tri noći.

Još jedna vježba za jezik, koju preporučuje Sleep Foundation, uključuje postavljanje vrha jezika na stražnju stranu gornjih prednjih zuba. Zatim polako kliznite jezikom unatrag tako da se vrh kreće duž nepca. Ovo treba ponoviti pet do deset puta.

Dok se hrkanje može smatrati samo dosadnom navikom, ono može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. NHS zapravo navodi glasno hrkanje kao uobičajeni simptom apneje – stanja koje uzrokuje prestanak i početak disanja tijekom sna.

VEZANI ČLANCI:

Ako se ne liječi, apneja za vrijeme spavanja može postati mnogo ozbiljnija i počet će utjecati na druge pokazatelje zdravlja poput krvnog tlaka. Oni s ovim stanjem trebaju posjetiti svog liječnika opće prakse jer ćete možda morati spavati uz CPAP uređaj.

Drugi tretmani uključuju korištenje uređaja tipa štitnika za desni koji drži vaše dišne ​​putove otvorenima, kao i operaciju. 'Može biti teško reći imate li apneju za vrijeme spavanja', dodali su iz NHS-a, 'Moglo bi pomoći da zamolite nekoga da ostane s vama dok spavate kako bi mogli provjeriti simptome'. Ostali znakovi uključuju osjećaj jakog umora tijekom dana, ispuštanje zvukova dahtanja ili šmrcanja dok spavate i učestalo buđenje tijekom noći.

Djevojka je mrzila hrkanje svog dečka dok nije na tome zaradila: 'Postao je zvijezda!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije