Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wow, ovo nismo znali!

Znate li zašto neke majice i veste imaju V-izrez? Nije samo stvar mode...

instagram/@ the_dapper_house
21.12.2021.
u 13:30

Kad je Benjamin Russell 1926. godine kreirao mušku sportsku majicu poznatu kao sweatshirt, iz praktičnih je razloga na nju stavio i V-izrez, objasnio je dizajner.

Jeste li se kada pitali jesu li tako krojene samo zbog nečijeg pojma estetike ili V-izrez ima neku svrhu?

Prema online trgovini odjeće The Adair Group, V izrez se u dizajnu odjeće pojavljuje tek 1960. godina i to kako bi vestama i džemperima dao ljepši oblik, a zaslužan je navodno za dojam dužeg i uglatijeg lica, što je po mnogima poželjna karakteristika.

 Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

1/8

V-izrez navodno i onima s previše okruglim ili četvrtastim oblikom lica daje ovalniji ili uglastiji dojam, no postoji još jedan razlog zašto su kreatori odjeće brzo prihvatili takav dizajn.

- Danas je samo stvar stila, no kad je Benjamin Russell 1926. godine kreirao mušku sportsku majicu poznatu kao sweatshirt, iz praktičnih je razloga na nju stavio i V-izrez, s pojačanom tkaninom ispod vrata - objasnio je dizajner tvrtke Russell Athletic.

Ta je majica naime, kaže on, zamišljena kao gornji dio nogometnog dresa, pa je na njen vrh deblji komad tkanine u obliku slova V ušiven - da upija znoj.

- Osim toga, ti su pojačani šavovi pomagali i održati oblik majice u dijelu oko vrata - objasnio je, a nakon završetka Drugog svjetskog rata dolazi do procvata tekstilne industrije pa se javlja i potreba da se u mušku odjeću unesu i boje; jer je do tad uglavnom bijela ili crna; i da joj se 'modernizira' dizajn.

Tako se sve više počinje koristiti i V izrez koji je s godinama od obične sportske majice prešao i na veste i majice s kapuljačom., prenosi Mirror.

Koliko često zapravo treba prati traperice?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije